Astronomiolympiaden 2013

Många känner till de internationella vetenskapliga olympiaderna, såsom matematikolympiaden, fysikolympiaden, kemiolympiaden, och biologiolympiaden. Som svensk gymnasist kan man kvalificera sig till dessa genom att delta i nationella uttagningstävlingar, såsom Skolornas matematiktävling eller Wallenbergs fysikpris (ofta arrangerade av motsvarande samfund).

Det som inte lika många känner till är att det faktiskt också finns en Internationell Astronomiolympiad (IAO). Den grundades 1996 av Eurasian Astronomical Society och idag brukar representanter från omkring 20 länder delta i tävlingen. Själva tävlingsmomentet består av tre delar; en där man löser teoretiska problem, en där man löser problem utifrån riktiga mätdata, samt en där man gör egna observationer av natthimlen. Utöver tävlingsdelen så består olympiadveckan av föreläsningar, studiebesök, och inte minst lära-kännandet av jämnåriga personer med samma intresse som en själv från hela världen.

IMG_0444 (1)

Jag deltog själv i den Internationella Astronomiolympiaden 2008 i Trieste, Italien, och det var en av de roligaste veckorna jag varit med om! Jag och Fredrikke från Rymdgymnasiet hade kvalificerade oss genom ett uttagningsprov, och innan vi visste ordet av var vi i Italien och hade kul med ca 100 andra ungdomar från världens alla hörn. Förutom tävlingen och föreläsningar så besökte vi ett gammalt observatorium med Galileoartefakter i hyllorna! (Den kvällen såg jag också det mest spektakulära stjärnfall jag någonsin sett. Den gick långsamt längs horisonten och sönderföll i flera mindre bitar innan den försvann). Vi sight-seeade även i Trieste, samt tog en hel dags guidad tur genom Venedig. Jag tycker att alla som har chansen att delta i IAO ska göra det, för det är en otrolig upplevelse!

För att kvalificera sig för deltagande i IAO 2013 krävs det att man skriver uttagningsprovet i maj. Vill man träna lite extra inför provet så kommer det arrangeras ett  träningsläger inför provet på Rymdgymnasiet i Kiruna, där man, förutom att gå på studiebesök på Institutet för Rymdfysik och Esrange, kommer lära sig räkna på stjärnmagnituder, använda Hubbles lag, Wiens lag, Stefan-Boltzmanns lag, Plancks strålningslag, Keplers lagar, Newtons lagar, lite Einsteinsk relativitet, samt använda koordinatsystem för att hitta på himlen. Minst. Och ha väldigt kul tillsammans med alla andra rymdnördar såklart!

Om du är intresserad av att åka dit så erbjuder just nu AU just nu två platser åt sina medlemmar. Se föregående inlägg för instruktioner för hur just du kan få åka till Kiruna och delta i lägerskolan i astronomi, och kanske själv få åka till Litauen och representera Sverige i IAO.

Mvh,
Mikael

0810200006_1024

Varukorg