Ungdomens Star Party 2013 är över

856739_10151340905082123_218727449_oI helgen gick USP 2013 av stapeln. Efter månader av planering, marknadsföring, och chansningar så blev det till slut av. Och det över förväntan! Hela 25 anmälda deltagare anlände till Ångströmlaboratoriet i Uppsala, ända från Kiruna i norr till Göteborg i söder. Arrangemanget blev också sponsrat av Institutionen för fysik och astronomi vid Uppsala universitet, vilket vi är mycket tacksamma för. Här följer en sammanfattning av USP 2013:

 

IMG_0814Fredagskvällen inleddes med samling och namnlekar. Det framgick väldigt tydligt hur vårt utpräglade intresse för astronomi bidrog till att bryta isen och främja samhörigheten. Dr. Ola Karlsson guidade oss vid en visning av Westerlundteleskopet. Tillsammans med honom fick vi sedan möjlighet att utföra observationer med den mycket känsliga CCD-kameran på teleskopet. Under tiden som några satt i kontrollrummet och tog exponeringar på diverse nebulosor och galaxer satt resten och käkade pizza i fikarummet under teleskopet.

 

IMG_0817Efter en kort formell invigning av USP13 på lördagsmorgonen inledde docent Bengt Edvardsson med en föreläsning kallad Det kosmiska kretsloppet. Den handlade om nukleosyntes, dvs hur tyngre grundämnen än väte bildas i olika processer i Universum, främst genom fusik i stjärnors inre, i supernovor, samt spallation. Han berättade om hur de första grundämnena bildades under tiden efter den stora smällen, hur tyngre grundämnen sedan bildades och spreds ut i rymden, för att senare bilda nya stjärnor och planeter (och oss!), som i sin tur bildar ännu större mängder tyngre grundämnen, och så vidare i ett enda stort kosmiskt kretslopp.

 

IMG_0823Under eftermiddagen talade professor emeritus Bengt Gustavsson om olika aspekter kring Svarta hål. Föredraget tog upp historien kring konceptet svarta hål, termen ”svart hål”, den moderna fysiken kring dem, intressanta och något paradoxartade konsekvenser av deras existens, nya observationella upptäckter kring dem, och så vidare. Efter föredraget satte han sig ner och fikade med deltagarna av USP och diskuterade vidare om allt från tolkningar av kvantteorin till lite kuriosa om nästan-nobelpristagare Fred Hoyle och Jocelyn Bell Burnell.

 

884476_10151340903382123_2137738734_oUnder lördagskvällen gick vi till Observatorieparken, där vi blev guidade av representanter från Uppsala AmatörAstronomer. De visade oss bl.a. dubbelrefraktorn i den gamla huvudbyggnaden från 1852. Efteråt bjöd de oss på ett föredrag om sin förening och dess verksamhet. Det var riktigt imponerande egenproducerade bilder de visade upp, och besöket gav en bra inblick i amatörastronomin idag. Eftersom vädret inte tillät observationer denna kväll drog vi senare vidare till Polhemsalen på Ångströmlaboratoriet och såg på en bra sci-fi på stora duken.

 

857323_10151340904302123_546318889_oSöndagen inleddes med ett studiebesök på Institutet för Rymdfysik, IRF. Professor Mats André berättade, med referens till magnetosfären i AU:s logotyp, om sin egen forskning kring plasma i Jordens magnetfält. Sedan höll docent Jan-Erik Wahlund ett föredrag om Uppsala-rymdfysikernas nyligen utvalda instrument RPWIsom ska resa till Jupiter missionen JUICE. Genom humor blandat med allvar framgick det hur stort detta projekt verkligen är. I sammanhanget ska nämnas att även Kiruna-rymdfysikerna fick med sitt instrument PEP på JUICE, vilket gör det hela stort i kvadrat!

 

Det var verkligen en rolig och lyckad helg! Vi ser redan fram emot nästa års upplaga av Ungdomens Star Party!

Vi ses då,
Mikael

Varukorg