Astrofotografi

Hej alla rymdintresserade!

Nu när vi går mot ljusare tider (inte positivt) kan det kännas bra med några fina bilder inför nästa säsong. Därför tänkte jag som mitt första inlägg visa tre bilder som jag tagit.

Picture saved with settings embedded.

IC1396 – Elephant trunk nebula

Detta är en så kallad emissionsnebulosa. Ljuset från dessa nebulosor skapas då strålning från närliggande stjärnor (oftast unga) joniserar atomerna i gasen, som får nebulosan att lysa i olika färger beroende på dess komposition. Den röda färgen har våglängden 656.3 nm och indikerar ämnet väte, som är det vanligaste ämnet i denna typ av nebulosa. Bilden har en exponeringstid på ca 4 timmar.

 

M81, M82 & Holmberg IX

Messier 81, Messier 82 & Holmberg IX

Detta är tre galaxer som befinner sig ca 12 miljoner ljusår bort. Den större galaxen på bilden heter M81 och är en typisk spiralgalax med en radie som motsvarar en tredjedel av Vintergatans. Precis under denna galax syns väldigt svagt en oregelbunden satellitgalax till M81, kallad Holmberg IX, med en skenbar magnitud på 16.5. Galaxen till vänster i bildfältet heter M82 och är precis som M81 en spiralgalax. Båda galaxer är starburstgalaxer, som antyder att dom har en väldigt hög produktion av stjärnor. Denna bild har en också en exponeringstid på 4 timmar.

 Picture saved with settings applied.

Messier 13 – Herkuleshopen

Herkuleshopen är en klotformilig stjärnhop bestående av tusentals stjärnor, som hålls ihop av stjärnornas starka gravitation. Hopen består av flera hundra tusen äldre stjärnor inom en diameter på endast 145 ljusår, där kan vi snacka ljusföroreningar. Som tur befinner vi oss ca 25000 ljusår bort. Herkuleshopen har en skenbar magnitud på 5.8 och kan ses med blotta ögat en riktigt stjärnklar natt. Vänster om hopen är två svaga galaxer, NGC6207 och IC4617 som uppskattas vara ca 45 respektive hela 500 miljoner ljusår bort! Exponeringstiden är endast en timme.

Mvh,

Måns

Varukorg