2013: Ballongprojektet FluxLite-1

Astronomisk Ungdom skickade under Astronomins dag och natt den 28 september upp stratosfärsballongen FluxLite-1, med ett känt partikelexperiment. Mätinstrumentet som kommer att användas heter Particle Flux Demonstrator (”Fluxen” i folkmun) och är byggd på KTH under professor Mark Pearce och Christer Fuglesang. Fluxen skickades upp år 2008 till Colombus-modulen på ISS, och användes av Fuglesang under sin rymdfärd dit 2009. Väl i rymden mätte Fluxen flödet av kosmiska partiklar, för att få information om hur mycket strålning som tränger igenom olika delar på ISS beroende på vilka olika material som används till strålskydd. Man uppmätte också förändringar i strålningsflödet över olika delar på jorden. AU flög en modifierad kopia av Fluxen, fast nu till stratosfären med en ballong fylld med vätgas istället för med en raket till rymden. Ballongen hade ett antal GPS-sändare som gav oss dess position i realtid. Därefter jämfördes hur den kosmiska strålningens intensitet förändrades som en funktion av höjd uppe i atmosfären.

Varukorg