Stjärnbildning vid Vintergatans ytterkant

I Chile har man för första gången någonsin funnit stjärnor i det enorma moln av vätgas som existerar kring de två satellitgalaxer som utgör de Magellanska molnen. Stjärnorna tros ha bildats då vätgas från molnen krockat med gas från vår egen galax, vintergatan.

Vi som bor i södra Sverige har fått uppleva hur skyarna återigen har gått tillbaka till att vara gråa, tråkiga och inte alls stjärnklara. Men bli inte ledsen, alla moln är inte tråkiga. Omkring 200,000 ljusår bort finns det betydligt intressantare moln.

De Magellanska molnen består av två satellitgalaxer till vintergatan, stora och lilla Magellanska molnet, som omges av två armar av vätgas, den Magellanska strömmen, som på bilden är röda. Det är i den främre armen, det som vi ser som en mängd röda fläckar i höger mitt av bilden, man har hittat nybildade stjärnor. Det Magellanska molnet ligger på gränsen till vår egen galax och det är därför möjligt att de två galaxerna stöter på varandra, vilket är vad man i en rapport publicerad här tror är orsaken till stjärnbildningen.

Möjligheten finns emellertid att dessa stjärnor ursprungligen skulle kunna komma från vintergatan eller någon av de två dvärggalaxerna. Men de nya stjärnorna är unga, och de hastigheter de skulle behövt hålla för att hamna där de är idag anser man vara orealistiska. Därför argumenterar man för att de måste bildats på plats.

De unga stjärnorna genererar ett gyllene tillfälle att undersöka hur stjärnor bildas via krockar mellan galaxer, något som man tidigare bara kunnat se på andra galaxer långt, långt bort. Ett riktigt intressant moln alltså.

Ytterligare läsning för oss som inväntar bättre väder: 

Populärvetenskaplig artikel ur Scientific American
Rapport publicerad av forskarna som gjorde upptäckten 

// Linnéa Lindh

Foto: David L. Nidever et al., NRAO/AUI/NSF & A. Mellinger, LAB Survey, Parkes Obs., Westerbork Obs., Arecibo Obs.

Varukorg