Kriget som syns från rymden

Konflikten mellan Palestina och Israel är synlig ifrån rymden. Den tyske astronauten Alexander Gerst uppe i rymdstationen ISS tog detta foto av området över Israel och Gaza förra veckan, där han sett ljus från raketer och explosioner.

Efter att bilden hade fått stor spridning på Twitter skrev han ett otroligt läsvärt blogginlägg med sina tankar kring bildens betydelse. Här återger vi inlägget i sin helhet (egen översättning):

”Som astronauter har vi en unik vy av vår planet, tittandes ner 400 km ovanifrån. Vissa saker som man på Jorden ser på nyheterna varje dag och därför nästan tar för givet, ter sig väldigt annorlunda från vårt perspektiv. Vi ser inga landsgränser från rymden. Vi ser blott en unik planet med en tunn, skör atmosfär, upphängd i ett vidsträckt och fientligt mörker. Här uppifrån är det kristallklart att på Jorden är vi en enda mänsklighet, och på sikt delar vi alla samma öde.

Dagen jag tog detta foto, svävade jag in i kupolfönster-modulen eftersom att jag plötsligt lade märke till något som jag aldrig hade sett förut. Det syntes strimmor av ljus som gick fram och tillbaka över en mörk jord, stundtals upplyst av orangea eldklot. Jag tog kameran och tog ett antal bilder innan jag insåg vad det var jag såg, och var vi just flög förbi. Även om detta foto inte innehåller några explosioner, så kunde jag se dem flera gånger.

Vad jag kom att tänka på när fotot togs var att om vi någonsin kommer att få besök av en annan art från någonstans i universum, hur skulle vi förklara för dem vad som kanske är det allra första de ser när de tittar på vår planet? Hur skulle vi förklara för dem sättet som vi människor inte bara behandlar varandra, utan också vår sköra planet, det enda hem vi har? Jag har inget svar på det.”

Astronomisk Ungdom anser att verksamheten i rymden är ett fantastiskt exempel på att det går att samarbeta mellan länder, även forna fiender. Det är extremt tragiskt att ett av livstecknen från planeten jorden som syns utifrån världsrymden, så här 45 år efter att vi landade på månen, är ljus från när en del av mänskligheten krigar mot sig själv.

Dela gärna inlägget för att sprida Alexander Gerst’s foto och tänkvärda ord.

Gerst’s twitterpost: https://twitter.com/Astro_Alex/statuses/492003157531451392

Gerst’s blogginlägg på ESA’s hemsida: http://blogs.esa.int/alexander-gerst/2014/07/25/a-different-perspective/

Varukorg