Hayabusa 2 Seglar Mot Asteroid 1999 JU3

Den tredje december klockan 1.22 p.m Japansk tid sköts rymdsonden Hayabusa 2 upp. Hayabusa 2 är en uppföljare till Hayabusa som hämtade dom första damm proverna från en asteroid någonsin i 2010. Hayabusa 2 kommer att nå sitt mål (asteroid 1999 JU3) först 2018.

Iden med Hayabusa 2 är att göra ungefär samma sak igen, fast bättre. Den förra rymdsonden hade en landare som skulle använda ett så kallat ’hopphjul’ för att utforska asteroiden Itokawa närmare. Tyvärr nådde landaren aldrig Itokawa på grund av en felberäkning. Men mycket annat gick också fel med den första Hayabusa, som att den nästan fastnade på asteroiden när den skulle samla sina prover, samt en soleruption som fördröjde sonden från att returnera till jorden med hela tre år.

Hayabusa 2 kommer använda samma metod för att samla prover som sin föregångare. Nudda asteroiden med en form av skopa.
Hayabusa 2 kommer använda samma metod för att samla prover som sin föregångare. Nudda asteroiden med en form av skopa.

 

Hayabusa 2 kommer att använda lite annorlunda tekniker än första gången.

Tyska Aerospace Center har byggt en liten landare som heter heter MASCOT
(Mobile Asteroid Surface Scout) i samarbete med den franska rymdstyrelsen CNES. MASCOT har en infraröd spektrometer, en magnetometer, en radiometer och en kamera, och kan även lyfta från asteroiden att ompositionera sig för ytterligare mätningar.

Men det mest intressanta är SCI (Small Carry-On Ipamctor) som ska spränga ett hål i asteroiden för att samla prover från insidan av asteroiden.

SCI består av en 2,5 kilo koppar projektil och en 4,5 kilo formad laddning. När SCI har släppts från Hayabusa 2 kommer farkosten att manövrera till den motsatta sidan av asteroiden. Ett andra instrument kallat (DCAM3) kommer sedan att följa explosionen av SCI. Efter det kommer moderskeppet Hayabusa 2 att inspektera den artificiella kratern och försöka samla prover.

Förra året kunde man via ’The Planetary Society’ skicka sitt namn och ett meddelande som följer med Hayabusa 2, en kopia av namnen kommer att lämnas på asteroiden och en kopia kommer att följa med tillbaks till jorden för att senare inspekteras.

PosterHAYA2_1K

Källor:
Uppskjutning
Instrument information
Namn insamling
Bilder: JAXA (Japan Aerospace Exploration Agency)

Varukorg