Orions Testflygning Runt Jorden

Orion är rymdkapseln som ska ersätta, och överträffa rymdfärjan. Orion har kapaciteten att ta astronauter bortom Mars och returnera dom säkert. Klockan 7:05 a.m. lokal tid sköts Orion upp för sitt första testflyg från Cape Canaveral, Florida.

Orion kapseln sköts upp på en Delta IV raket som är del av NASAs nya ’Space Launch System’ (SLS) som minst sagt är en väldigt intressant raket. Den är nämligen gjord för att uppgraderas efterhand.
SLS upgrade
Första versionen kan lyfta 70 ton till låg omloppsbana runt jorden (LEO). Med version två kommer booster raketerna som härstammar från rymdfärjan att ersättas med mer avancerade boosters och planeras få en LEO kapacitet på mer än 130 ton. Detta kommer att göra SLS till den mest kraftfulla ’heavy-lift’ raketen som någonsin byggts.

Orion har kapaciteten att ta upp till 6 astronauter till Mars och i teorin ännu längre. Medan rymdskytteln tekniskt sett kunde ta sig ut dit skulle det varit oerhört opraktiskt och den skulle inte överlevt hastigheterna vid återinträde i atmosfären. Det första bemannade uppdraget beräknas ske senast November 2018. Inga faktiska uppdrag till någon av planeterna har fått finansiering än men det är troligtvis bara en tidsfråga. NASA hoppas att i framtiden använda Orion för att åka till månen samt potentiellt till en infångad asteroid i månens omloppsbana och slutligen till Mars.

Flygtestet som kallas för Exploration Flight Test 1 (EFT-1) var enligt NASA främst för att se om Orion kapseln kunde klara återinträde i atmosfären. Orion kom upp till 5800 km höjd (15 gånger högre upp än rymdstationen ISS). Orion gjorde två kretslopp runt jorden för att komma upp i tillräcklig hastighet, och återvände sedan mot ytan.
orion first tesflight info

Här är den första bilden tagen av en kamera ombord Orion:

Klockan 8:29 am lokal tid landade Orion utanför San Diego’s kust, testflygingen var alltså lyckad.

Man hade tidigare i år möjligheten att skicka med sitt namn på Orion kapseln. Så mycket som 1379961 namn sköts upp med kapseln.

Källor:

Foto: NASA/Bill Ingalls
Illustration 1 & SLS
Illustration 2
Uppskjutning
Landing
Orion information
Namn insamling

Varukorg