Tre månader av rymdverksamhet på Esrange är till ända för min del, men oj så mycket jag har lärt mig!
Som du kanske tidigare läst har jag under hösten gjort praktik på Esrange via Tekniksprånget, mitt förra inlägg om detta hittar du här. De sista månaderna här har varit minst lika intensiva som de föregående. Kampanjarbetet har gått ner något men istället har vi haft fullt fokus på att uppgradera telemetristationen som finns här. Den ska göras om och få en rejäl uppfräschning, och då alla datorer och liknande håller på att flyttas har det inneburit en hel del skruvande, kontaktering och kabelhandhavande. Inte visste jag att det finns så många olika sorters kontakter….! Eller att både spindel och kanin är uttryck inom elektronik!

Experimentbaracker

Experimentbaracker

Utöver detta har det såklart förekommit en hel del underhåll. Det är inte alltid rymdverksamhet är så avancerat som man kan tro, och här i norra Sverige så jobbas det såklart en hel del med snön som kan vara ett problem. Ovan borstas snön bort från experimentbaracker så att experimenten kan fungera ostört.

Nedan syns istället en av antennparkerna. När det hamnar för mycket snö på antennpinnarna så blir det för tungt och de riskeras att brytas av. Därför måste man gå och slå lite lätt på dem så att all snö faller av. En väldigt underhållande arbetsuppgift!

 

Antennparken rengörs

Antennparken rengörs

 

Utöver detta så har jag även gjort en veckas studiebesök på den andra divisionen på Esrange; SAMS (Satellite Management Services). De jobbar med mottagning och bearbetning av satellitdata, samt underhåll av utrustningen som krävs för att genomföra detta. De är alltså inte med på raket- och ballongkampanjerna utan har ett mer kontinuerligt arbete. Jag fick bland annat vara med och göra diagnostik av mängden moln ovanför olika länder. Bilderna används bland annat om det händer en katastrof någonstans i världen, då kan satellitbilder vara till stor hjälp för att få en bra överblick.

Jag fick även vara med antennfolket en dag och lära mig mer om denna fantastiska teknik. Antennerna kan vara riktigt invecklade, och jag upptäckte bland annat att man gå in i dem för att utföra underhåll till exempel. Även för antennerna kan snö vara ett problem.

 

Antenn

204

Antennerna tar emot data från satelliter under så kallade pass.

Utöver detta har det naturligtvis även närmat sig jul vilket har inneburit både luciatåg från Rymdgymnasiet, samt Esranges julfest som jag var med och arrangerade. Den blev riktigt bra, och aktiviterna innehöll bland annat chokladprovning och ballongsläpp ute på ballongplan. Dock var det här kinesiska ballonger med önskningar och hälsningar som gällde, och inga vetenskapliga eller tekniska experiment.

 

274

Luciatåg från Rymdgymnasiet

294

Ett alternativt ballongsläpp

 

Överlag så är jag otroligt nöjd med min praktik, och är superglad över tiden jag har fått spendera här på SSC! Jag har haft fantastiska kollegor som svarat på alla kluriga frågor jag ställt, och jag har lärt mig massvis om teknik, elektronik och hur det är att jobba som ingenjör inom rymdbranschen. Nu väntar nya äventyr för min del i form av resor, men i juni kommer jag tillbaka för att sommarjobba på basen. Tekniksprånget är dock något jag verkligen kan rekommendera, tack till alla fantastiska människor som har gjort det här möjligt!

Juligt Esrange

Juligt Esrange

 

God jul på er allihopa, vi ses i sommar!

 

Glada hälsningar från Anna Larsson

 

P.S. Du har väl inte missat min video med rymdiga julklappstips som spelades in på Esrange för Rymdkanalen? Kika här annars!