SOLFÖRMÖRKELSE I SVERIGE

Fredag morgon den 20 mars kastar solförmörkelsen sin skugga över norra Atlanten. Långsamt glider månen in framför solen och bjuder oss på ett av solsystemets mest spektakulära fenomen.

I Sverige blir inte solförmörkelsen total men från cirka kl 09.45 börjar en partiell solförmörkelse där solskivan kommer täckas med allt från 79 till 93 %, beroende på var i landet du befinner dig.

Detta är en händelse du inte vill missa!

Vad är en solförmörkelse?

En solförmörkelse inträffar när månen passerar emellan jorden och solen.

Att månen ganska precis kan täcka solen är en kosmisk slump som kommer av att solens diameter är 400 gånger större än månens medan den också ligger 400 gånger längre bort. Sett ifrån jorden råkar de alltså se lika stora ut.

_46095566_solar_eclipse_466in

Månen snurrar som bekant ett varv runt jorden varje månad. Att solförmörkelse inte äger rum varje månad beror på att månens bana runt jorden lutar en smula i förhållande till jordens omloppsbana runt solen. Därför är det bara under ytterst speciella förhållanden som en solförmörkelse uppstår.

Vid en total förmörkelse täcks solen helt och man ser enbart solens yttre atmosfär, koronan. Så kommer Färöarna och Svalbard att få uppleva det nu. Dagsljuset blir då på några minuter till skymning och temperaturen sjunker hastigt. Den senaste totala solförmörkelsen i Sverige inträffade den 30 juni 1954 och nästa inträffar inte förrän år 2126, och efter det 2133.

Det som vi nu kommer att få uppleva i Sverige är en s k partiell förmörkelse där delar av solskivan täcks. En partiell solförmörkelse är ibland väldigt svår att upptäcka med blotta ögat då solen är så otroligt stark. Men det räcker med solförmörkelseglasögon (eller svetsglas 14) för att du förhoppningsvis ska kunna få en mycket trevlig upplevelse där du kan följa månens färd förbi solytan.

 

Kommer det bli helt mörkt på dagen?

Nej, du kan ta det lugnt, du kommer inte behöva några lampor. Alla som saknar observationsmöjligheter kommer faktiskt bara att uppleva en dämpning av ljuset, ungefär som om molnen drog förbi en solig dag.

De 15 % som är kvar av ljuset när förmörkelsen når sitt max, är fortfarande tillräckligt starkt för att lysa upp allt nästan som normalt.

 

När och hur ser jag den bäst?

torpare

Naturligtvis kan du flyga till Färöarna, där solförmörkelsen blir total men där vädret så här års är ganska osäkert. En partiell förmörkelse kan däremot ses från hela Sverige och dess grannländer.

Månens skiva nuddar solen först kl 09.45, är som störst för de flesta kl 10.55 och lämnar solen kl 12.10.
Använd länken här för att själv söka på din ort och få exakt tid!

Se till att skydda ögonen, du ska INTE se rakt in i solen oskyddat!

Däremot kan du skaffa solförmörkelseglasögon för en billig peng. Du kan beställa fram till dagarna före från experterna AstroSweden.

Om man inte har ett speciellt solteleskop eller kan projicera, kan man alternativt även använda en bit svetsglas nr 14 – andra alternativ innebär dock fara för ögonen.

 

Exempel på aktiviteter som man kan besöka runt om i landet är:

Örebro Astronomis solprojektion på torget – om vädret är bra! (kolla Facebook)
Slottsskogsobservatoriet i Göteborg
Bifrostobservatoriet och Mariestads astronomiska klubb i Mariestad
AstroSweden i Skara där utrustning kommer att ställas ut om vädret tillåter

 

Vill ni se fler förmörkelser?

Under småtimmarna på måndagen 28 september 2015 blir det total månförmörkelse. Då hamnar istället månen i jordens skugga och får en märklig röd färg. Fullmånen – det är alltid fullmåne vid månförmörkelser och nymåne vid solförmörkelser – kvalar in som supermåne då månen ligger lite närmare jorden än vanligt.

/Tuvalie Mellin, Örebro Astronomi

Varukorg