SNÖ SNÖ SNÖ

Jippie! Äntligen snö. Vatten i fast form ger risk för halka och den är inte heller så mysig i flytande form när man kommer in och vänder upp och ner på sina gummistövlar. Våra hästar fick extra energi idag, de sprang, bockade och rullade sig. Okej.. jag blev också väldigt glad även fast jag hatar att frysa och ska jaga imorgon. Snö är underbart på sitt sätt och det hör till den här årstiden. Utan snö är det ingen vinter.

20151228_123637

Jag förstår dem. Man blir piggare av snöns vita färg och kylans friska klimat. Men jag kan inte låta bli att förundras över vattnets egenskaper. Så jag tänkte att jag kunde fördjupa mig lite i dem och ta reda på hur snö bildas.

Vatten är ett relativt simpelt ämne där två väteatomer binder till en syreatom, varav namnet H2O. Men även om ämnet är simpelt så är ämnets kemiska egenskaper ovanliga. För de båda väteatomerna delar elektrStrukturformel och molekylmodell av vatten.oner med syret på samma sida och inte mitt emot varandra. Vilket skapar en negativ respektive positiv sida. (som skrivs ut ∂- och ∂+) Man säger att vattenmolekylen är polär.

Egenskapernas grunds läggs i och med dessa vätebindningar. Den negativa ”syresidan” i en vattenmolekyl attraheras till en positiv ”vätesida” på en annan och på så sätt skapas molekylbindningar. (Dessa bindningar är svagare än de inuti ämnet)

När vatten utsätts för lägre temperaturer och bildar iskristaller så har dess molekyler intagit en lågenergi position där molekylerna ”staplar” sig på varandra i en tetraedrisk koordination. Isen får låg densitet just på grund av de hålrum som bildas mellanmolekylerna. Så när vattnet kyls ner uppe i molnen så kondenserar vattnet till is då temperaturen är låg. Isen faller ner mot marken, och vips, så ser vi snö i alla dess former.

Snö är alltså inte mer komplicerat än så. Vatten blir is, is faller mot marken och innan isen hinner nå marken så utsätts den för olika temperaturer som formar den till flingor. Är då marken dessutom kall så kan flingorna ligga kvar.

Källor:

Varukorg