Astronomisk årskrönika 2015

12401899_947890291970603_8530870773563684985_o

Jorden har snurrat sitt varv kring solen och ett astronomiskt år kommer till ända. Vilka höjdpunkter vi haft…

6:e mars går NASAs rymdsond Dawn in i omloppsbana kring Ceres, asteroidbältets största medlem. Efter 7,5 år i rymden kan den äntligen börja få ta del av Ceres många hemligheter som rör solsystemets ursprung och mystik. Har Ceres en atmosfär och vad är de två gåtfulla ljuspunkterna som strålar mot oss från en stor krater? Frågorna hopar sig och svaren kan dröja lite. Först i april ligger Dawn i en tillräckligt låg omloppsbana för att detaljerade bilder ska kunna tas.
20:e mars upplevde vi en nästan total solförmörkelse från Sverige, och trots dåligt väder på sina håll så var det många som fick njuta av skådespelet.

14:e juli kom New Horizons äntligen fram till Pluto efter sin 9 år långa resa. Den har gett oss fantastiska bilder och ett hav av information, inte bara om Pluto utan även om månarna Charon, Nix och Hydra. I samma veva gör även vi på Örebro Astronomi vår första live-sändning som får stor uppmärksamhet.
Senare i juli tillkännager NASA upptäckten av exoplaneten Kepler 452b och i media påstås att man funnit ”Jorden 2.0”.

I augusti samlades astronauter från hela världen i vår huvudstad. Någon vecka senare höll Stephen Hawking konferens och föreläste i Stockholm, och kanske, bara kanske, kan vi ha kommit lite närmare att förstå oss på svarta hål.

28:e september bjöds vi alla på en supermåne i unik kombination med total månförmörkelse (numera populärt också kallad blodmåne). Händelsen sammanföll dessutom med en planetkonjunktion mellan Mars, Venus och Jupiter. Vi fick rapportera flitigt i media och folkfesten fortsatte sedan den 10 oktober med Astronomins dag med över 40 olika arrangemang runt om i landet. Under 2015 lyckades äntligen SpaceX med både uppskjutning och landning och året har bjudit på kraftiga solstormar som glädjande nog har gett otroliga norrsken. Bolider har lyst upp himmelen, varav en under några ögonblick den 23:e oktober lyste starkare än fullmånen.

Den 25:e november fyllde den allmänna relativitetsteorin 100 år. 1915 presenterade den 36-årige Albert Einstein en helt ny teori om gravitationen och därmed föddes den allmänna relativitetsteorin. Den blev också bl a upphov till våra kosmologiska modeller som beskriver universums expansion. ”Halloween-asteroiden”, som egentligen heter 2015 TB145, kom spöklikt nära under allhelgonahelgen för att påminna oss om att vi inte är ensamma i rymden.

Ja, mycket hinner hända under ett varv runt solen på vår lilla planet.

Nu önskar vi er ett Gott Nytt astronomiskt år!

Varukorg