Att lära sig rymden

Rymden är ju ett sånt där ämne som man inte får lära sig så mycket om i skolan, utan man får lära sig det mesta på egen hand. Här nedan har ni lite tips på olika sätt man kan lära sig rymden på!

Youtube
CraschCourse – Har roliga och lärorika “kurser” med tiominuters-klipp i flertalet ämnen, bla astronomi (som Bad Astronomer Phil Plait håller i).
SciShow – Likt CraschCourse och har också en gren inom astronomi (och en egen kanal med bara rymden, SciShow Space). Lika bra denna kanal!
Vsauce – Snubbe som tar upp massa frågor och konstiga saker om vetenskap och främst rymden som man kanske går runt och tänker på.
PBS Space Time – Svarar på frågor som t ex om Mars eller Venus skulle döda dig först, om gravitationen bara är en illusion och hur man bygger ett svart hål.

Böcker
Vårt matematiska universum – Svenska fysikern Max Tegmarks bok måste ju självklart stå med på listan. Han har allt intressanta idéer måste jag säga!
Framåt Mars! – Vi tar en till svensk när vi ändå är igång. En bok om Mars skriven av Ella Carlsson. Den kvinnan har varit med om många häftiga saker, en riktig förebild!
Big bang – Skriven av Simon Singh och tar upp allt man behöver veta om Big Bang och hela historien bakom kunskapen. Då egentligen det mesta inom fysiken och astronomin har lett fram till kunskapen om hur vårt universum skapades får man hela vetenskapshistorien. Toppenbra bok.
E=mc^2 – En bok av David Bodanis som tar upp historien bakom världens mest kända ekvation.
Svenska rymdäventyr – En himla bra bok om Sveriges roll i rymdbranschen skriven av Börje Lundberg på uppdrag av rymdstyrelsen. Rekommenderas verkligen!
13 dygn i rymden efter 14 år på Jorden – Christer Fuglesangs berättelse om hans rymdäventyr.

9789197526500_200 vart-matematiska-universum-mitt-sokande-efter-den-yttersta-verkligheten Big-Bang

Finns ju massa sätt man kan sluka i sig kunskap, men dessa är några sätt. Ett nytt sätt jag upptäckte alldeles nyligen, spotify! Spotify har släppt en ny grej som heter “program” där man kan lyssna på poddar och titta på videoklipp. Bland poddarna kan man gå in på kategorin “vetenskap” där det finns massa astronomiprogram man kan lyssna på. De är främst på engelska, men himla bra.

Där har ni lite tips, hoppas det kan vara till någon hjälp!

Varukorg