Rymdpodden #4: Rosetta

67P-Churyumov-GerasimenkoDet är fysikvärldens snackis; detektionen av gravitationsvågor vid LIGO-observatoriet i USA. Vad är egentligen gravitationsvågor, och hur gick upptäckten till? Detta följs av en djupdykning i kometforskning med Anders Eriksson, forskare vid Institutet för rymdfysik, IRF, i Uppsala.

Rosetta är ESA:s rymdsond, vars mål är att studera kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko (kort: 67P). Till skillnad från andra kometprojekt har Rosetta kunnat studera sin komet på mycket nära håll, och projektet gick till historien som det första någonsin genom vilket människan lyckats sätta ned en landare på en kometkärna. Landningen inträffade i slutet på 2014, och alltsedan dess har intressanta resultat fortsatt att rulla in. Vad kan undersökningar av en avlägsen kometkärna avslöja om solsystemets tidiga historia? Finns belägg för att jordens vatten ursprungligen kommer från kometer, och hur gör man egentligen för att jaga ifatt en liten komet i en enorm rymd? I Rymdpoddens fjärde avsnitt reder vi ut det och mycket annat.

Rättelse: I början av avsnittet sägs att landningen skedde 2015, men korrekt är alltså 2014.

Varukorg