Hälsningar från en ny förbundsordförande

Ny ordförande, ny styrelse, nytt verksamhetsår. Den 6:e mars gick Astronomisk Ungdoms årsmöte av stapeln i Uppsala universitets lokaler. Helgen inleddes med ett sprakande Ungdomens Star Party under vilket ett trettiotal deltagare mellan 12 och 25 år deltog. Som alltid var det otroligt kul och inspirerande att få träffa alla engagerade, glada och astronomiintresserade medlemmar, och jag hoppas få träffa ännu fler av er framöver.

Årsmötet var spännande på många sätt. Förbundets måldokument klubbades och stadgarna genomgick en gedigen uppdatering för att komma i fas med ett modernt Astronomisk Ungdom som under föregående verksamhetsår växt något enormt. Att se hur denna utveckling lett till glädje, gemenskap och engagemang hos mängder av medlemmar och astronomientusiastiska ungdomar gör mig otroligt glad och stolt över att få vara en del av det här förbundet.

Den avgående styrelsen har mycket fina insatser att blicka tillbaka till. Hera Protopapas Wettergren har varit ordförande för LASER, och suttit i förbundsstyrelsen sedan 2013. Vice ordförande Anna Larsson har även hon tre års erfarenhet av förbundet, med en skattmästarroll i bagaget och många möten med Christer Fuglesang och samarbetspartners. Izabella Remmert, förra årets ständige sekreterare, har gjort en strålande insats under samtliga styrelsemöten under året och hennes arbete inför årsmötet 2016 är inget mindre än fantastiskt utfört. För det ska hon ha en eloge. Det har varit otroligt kul att leda förbundet tillsammans med er under det gångna året, och jag önskar er all lycka i framtiden.

Så kom den till sist. Stunden som alltid känts så långt bort; Mikael Ingemyr lämnade över ordförandeposten. Det var genom Mikael som idén om Astronomisk Ungdom föddes år 2012. Samma år grundade han föreningen; ett litet Astronomisk Ungdom som sakta men säkert lärde sig att stå på egna ben. Såhär såg det ut i förbundsstyrelsens diskussioner hösten samma år:

tack-alla-mikael
Den 13:e oktober 2012 lanserades Astronomisk Ungdom för allmänheten genom att hemsidan släpptes.
34-medlemmar-mikael
Idag, 3.5 år senare, har AU över 1200 medlemmar.

Det är fantastiskt vilken utveckling vi har sett. Från det första Ungdomens Star Party 2013, till ett förbund med en omsättning på ca en halv miljon kronor, 7 lokalföreningar, och flera läger årligen – så mycket kan en Mikael Ingemyr, grundare och ordförande, tillsammans med unga astronomiintresserades samlade kraft åstadkomma på fyra år. Från 34 medlemmar den 16:e oktober 2012 till över 1200 den 10:e mars 2016. Det är magiskt.

Jag vill rikta ett stort tack till Mikael Ingemyr, som gett allt för Astronomisk Ungdom. Hans insatser har varit ovärderliga, och utan honom hade Astronomisk Ungdom inte funnits här för att engagera, inspirera och motivera ett tusental barn och unga i Sverige varje dag. Jag är stolt över ditt engagemang och önskar dig det allra bästa i fortsättningen, Mikael. Varje barn och ungdom som finner glädjen för rymden, som får nya vänner, och som inspireras till att fortsätta utveckla sitt astronomiintresse efter att ha funnit Astronomisk Ungdom – you did that. Det är stort.

Så valdes jag till ny förbundsordförande. Kanske låter det konstigt att som nominerad säga att valberedningen har gjort en strålande insats, men jag menar vartenda ord. Den styrelse som nominerades och sedermera valdes att tillsammans med mig leda Astronomisk Ungdom vidare har visat på stor kärlek för förbundet, fantastiskt engagemang och god initiativförmåga. Jag har fullt förtroende för att de, tillsammans med mig, på ett alldeles utmärkt sätt kommer att kunna förvalta allt det fina som tidigare förbundsstyrelser och medlemmar åstadkommit, och jag ser fram emot att leda förbundet i en riktning som ger ännu fler medlemmar ännu fler möjligheter att utveckla sitt intresse för rymd och astronomi. Mycket skymtar bortom horisonten för Astronomisk Ungdom, ett förbund med enorm potential.

förbundsstyrelsen-2016-färgDen nyvalda förbundsstyrelsen består, utöver mig som förbundsordförande, av:

Elias Waagaard – vice ordförande
Louise Fischer – skattmästare
Erik Lundmark-Harrison – ständig sekreterare
Theresia Hestad – kommunikatör

Samtliga ledamöter har stått för gedigna tidigare insatser för förbundet, och är mycket härliga människor och vänner. Vi har ett fantastiskt verksamhetsår framför oss, och vi ska göra vårt allra bästa för att det kommande året ska bli det bästa och roligaste någonsin för alla med anknytning till Astronomisk Ungdom.

Så vad händer framöver? Vart är Astronomisk Ungdom påväg?

Medlemmar älskar att träffas, de vill lära sig mer om rymden och hitta gemenskap i Astronomisk Ungdom. Våra läger kommer alltid att vara kärnan i förbundet och jag kommer att göra mitt yttersta för att tillsammans med styrelse, aktiva och medlemmar göra alla kommande läger till de bästa någonsin. Umgänge, kunskap och inspiration är ledord för vad som förmodligen alltid kommer att utgöra förbundets hjärta och själ – våra läger, Star Partyn och sammankomster.

Vi har dessutom en fantastisk medarbetare, Frida Backjanis, som utvecklar ett nationellt resurscentrum för astronomi, Astronomicentrum. Astronomicentrum ska ge lärare och elever de verktyg de behöver för att lära och inspireras av såväl astronomi som rymdteknik i skolan. Vår allra första upplaga av Rymdforskarskolan går också av stapeln redan i sommar, och Rymdpodden och Stjärnguiderna fortsätter att erbjuda plattformar för unga att utvecklas både socialt och kunskapsmässigt.

Under året kommer vi att arbeta aktivt för att ge mer stöd till aktiva och uppmuntra initiativtagande och ledarskap, så att fler av alla de bra idéer som bärs på av ungdomar över hela landet kan förverkligas. Astronomisk Ungdom ska också uppmuntra gymnasieelever att ta sig an rymdteknik- och astronomiområden under sin studietid, och stöd och resurser kommer att gå till att förverkliga projekt och idéer hos dem. På så sätt kommer Astronomisk Ungdom att göra bestående skillnad för den naturvetenskapliga och tekniska kompetensförsörjningen i Sverige.

Under året kommer vi också att blicka utåt. Det finns mängder av observatorier och astronomigenomsyrade sevärdheter världen över, som förbundets medlemmar är ivriga att upptäcka tillsammans. Rymdresor, kallade jag dem förut lite skämtsamt – men Rymdresor är ändå rätt AU-esque. Vi är ett förbund genomsyrat av nördig vetenskap, astronomi, humor och umgänge.

jennifer_anderssonTillsammans med en fantastisk styrelse, underbara medlemmar och imponerande projektledare, projektgrupper, skribenter, medlemsföreningsstyrelser och Rymdbloggare, kommer jag att ta mig an uppdraget att leda 2016 års Astronomisk Ungdom. Må detta år överträffa alla de tidigare. Mot nya höjder, vänner! Jag är säker på att Astronomisk Ungdom kan bli större och bättre än vi tror är möjligt.

Med förhoppning om ett fantastiskt verksamhetsår,

Jennifer Andersson
Förbundsordförande
Astronomisk Ungdom

Varukorg