Att lära sig rymden #2

På internet finns det så himla mycket kunskap att hämta och i det här andra inlägget om sätt att lära sig rymden på tänkte jag ta upp några av de alla hemsidor som finns där ute i vårt internetuniversum.

 

2015-09-04 17.56.13

 

1. Till en början har vi ju självklart alla rymdmyndigheters hemsidor, som i många fall faktiskt är väldigt utbildande. Vi kan ju börja med vår svenska rymdstyrelse, som både har en egen hemsida och sedan även rymdkanalen. Om vi jobbar oss utåt i världen så har vi ju förstås ESANASA och även japanska JAXA. Är det någon som kan tyska kan ni ju också titta in på DLR:s hemsida.

2. Om vi också ska ta rymdföretag så har vi ju självklart vårt svenska SSC/Swedish Space Corporaition (som jag saknar typ jättemycket, världens bästa arbetsplats verkligen). Och hur många visste att Norge faktiskt också har en raketbas? Andöya Space Center heter deras bas och precis som från SSC’s rymdbas Esrange så skjuter man även där upp sondraketer. Skillnaden är att de inte har ett så bra nedslagsområde som Esrange så de får skjuta ut över havet vilket gör att man inte kan få tillbaka nyttolasten efteråt. Men visst visste du inte att Norge också var coola och sköt raketer precis som Sverige? Ett annat rymdföretag som dock fått mycket uppmärksamhet senaste tiden är Elon Musks SpaceX. En gång har de lyckats landa på land vilket tog världen med storm, men det där med att landa till havs har de ännu inte lyckats med. Deras livesändningar från raketuppskjutningarna är riktigt bra och just den delen är något de verkligen satsar på, så se till att kolla in dem nästa gång de skjuter raket, man lär sig mycket!

3. Örebro Astronomi! Bra artiklar och de är även moderna när det gäller sociala medier osv vilket är kul att se. De har även börjat med livesändningar på youtube som man kan spana in, i premiäravsnittet pratade de om gravitationsvågor.

4. En punkt som man kanske inte alltid kan lita på, men i just astronomi är denna hemsida awesome. Jag pratar om Wikipedia! Japp. Inom just astronomi kan man lära sig otroligt mycket genom att söka runt på wikipedia. Lär dig mer om neutronstjärnorSedna eller lagrangepunkter. Bara att gå loss! Eller alltså skriver du ett arbete så kanske du inte ska skriva wikipedia som källa direkt, men ni fattar grejen.

5. Tidningen Populär Astronomi som även har en grymt lärorik hemsida! Om det nu skulle vara någon som läser den här bloggen men som inte är medlem i Astronomisk Ungdom kan jag ju passa på att pinga för att som medlem i AU får du deras tidning gratis hem i brevlådan, bra va??

 

Det var allt för mig, tack och hej!

Varukorg