Rymdforskarskolan, dag 5 – Mars, neutronstjärnor och raketkonstruktioner

DSC_9279Hej! Jag heter Elin Pettersson och är Dalarnas enda representant på Rymdforskarskolan 2016. I dag är det fredag, kursens femte dag, och det är jag som ansvarar för bloggen.

Det har varit fem väldigt roliga och intensiva dagar, och tiden har verkligen gått fort! Nu när det gått några dagar har de flesta haft tid att prata med varandra och stämningen är jättemysig. Må hända att vi som sökt oss hit har gjort det för att lära oss mer, och kanske för att vi är lite smått nördiga, men en annan viktig del är att vi lär känna nya människor och skaffar kontakter från hela Sverige. Jag är både glad och tacksam för att jag sökte och tog mig hit till Rymdforskarskolan. Utbildningen är verkligen en upplevelse i toppklass!

DSC_9335Vi har schema 08:30-20:00 så gott som alla dagar, och de flesta dagarna har ungefär samma upplägg: två- tre föreläsningar, en- två labbar, lunch, middag, grupptid och två timmars sociala aktiviteter som avslutning. I dag handlade första föreläsningen om Mars och den andra om ett ballongexperiment som går ut på att mäta kosmisk strålning. Labben vi gjorde var tre timmar lång, där vi i grupper om tre fick bygga varsin modellraket, och i morgon väntar uppskjutning.

Första föreläsningen, om Mars, hölls av Ella Carlsson Sjöberg, marsforskare samt doktor i fysik och författare till boken Framåt Mars (2006). Föreläsningens första del handlade om Mars mer allmänt, för att sedan övergå i mer detaljfakta och framförallt varför hon anser att det är så viktigt att vi människor tar oss till Mars för att forska.

DSC_9325Andra föreläsningen hölls via Skype av Mark Pearce, forskare vid Esrange i Kiruna. Han berättade skickligt, med ett lagom ledigt språk, om sin forskning om och sina mätningar av kosmisk strålning, neutronstjärnor, samt om den forskningsballong som ska släppas vilken dag som helst. Det här ballongprojektet var anledningen till att han inte kunde vara på plats i Stockholm. Det var första gången jag var på en skypekonferens, men jag personligen tyckte det gick lika bra att lyssna som vid vanliga föreläsningar.

Labben, där vi byggde raketer, var annorlunda mot de labbar vi tidigare gjort. Det var roligt att få bygga, jag har aldrig gjort det tidigare. Alla raketsatser var olika så jag ser fram emot en (inofficiell) tävling i morgon, där vi ser vilken raket som flyger högst. I dag behövde vi inte räkna något, vilket nästan var skönt, det har inte varit bara att ställa om från lov till lärande och tidiga morgonar. Däremot är det bara bra att vi (jag) tvingas upp på morgonen, och även om jag inte sovit optimalt varje dag, har jag inte någon dag haft problem att ta mig upp ur sängen.

Nu är det hög tid att sova, men avslutningsvis vill jag bara göra en sak klar för alla som känner sig lite osäkra på Sveriges geografi: Dalarna ligger INTE i Norrland.

God natt alla godingar, ni må vara smarta, men vad gjorde ni egentligen på geografilektionerna?

Stor kram, Elin

Varukorg