Eleonora, 17, vinner resestipendium till ESO Astronomy Camp

Svenska Astronomiska Sällskapet, Astronomisk Ungdoms moderförbund, delar varje år ut ett resestipendium till ESO Astronomy Camp. Stipendiet täcker samtliga resekostnader och deltagande i hela lägret för en i Sverige bosatt ungdom mellan 16 och 18 år. Vinnaren får möjligheten att under en vecka upptäcka det häftiga med astronomi och astrofysik tillsammans med andra rymdentusiaster från övriga världen. I år går lägret av stapeln mellan den 26 december och 1 januari.

Vinnaren Eleonora Svanberg: ”Rymden slutar aldrig överraska!”

Årets vinnare är Eleonora Svanberg, en 17 år gammal astronomientusiast från Linköping. Eleonora skriver på fritiden på AU:s sociala medier och driver bl.a. en egen rymdblogg. I konkurrens med många andra starka bidrag blev hon utvald att delta i det en vecka långa astronomilägret bland bergen i Alperna. I en intervju med oss berättar hon om sina förväntningar och om ansökningsprocessen, och ger tips till dig som funderar på att söka nästa år:

eleonora3Du ska delta i ESO – Astronomy Camp den 26:e december till den 1:a januari. Vad är det för någonting?

 – ESO – Astronomy Camp är ett läger som har hållits tre gånger tidigare av SterrenLab och ESO, med olika teman varje år. Detta års tema är ”The visible and hidden universe”! Lägret har plats för 56 ungdomar från olika delar av världen, och hålls i ett observatorium i Alperna. Astronomy Camp kommer att innehålla föreläsningar, stjärnskådning och även vintersporter. Hela paketet helt enkelt!

Vad ser du mest fram emot med ESO – Astronomy Camp?

 – Det kommer att vara kul att åka utomlands, men det jag ser fram emot mest är allting jag kommer att få lära mig och alla nya vänner jag kommer att få – från hela världen! Jag ser också fram emot att vara på ett stort observatorium då jag inte gjort det förut.

Hur kommer det sig att du är intresserad av astronomi, och vilket är ditt favoritområde?

 – Jag har alltid varit intresserad av rymden, ända sedan jag var liten! Med tiden har intresset bara växt och utvecklats till mer tyngre saker. När jag var liten kunde jag namnet på några stjärnor och stjärnbilder samt planeterna. Pluto också, som var en planet på den tiden! Nu känner jag att mitt favoritområde ligger i svarta hål, mörk materia och mörk energi. Relativitetsteorin är också en favorit!

Du mottog ett stipendium av Svenska Astronomiska Sällskapet som täcker både deltagaravgift och resekostnader. Hur gick ansökningsprocessen till, och har du några tips till ungdomar som själva vill söka stipendiet nästa år?

 – Man skulle spela in en tre minuters-video på engelska med temat ”I want to discover/invent … because …”. Videon bedömdes sedan baserat på olika kriterier såsom kreativitet, naturvetenskapliga begrepp, viljan att arbeta i grupp osv. Det första man tänker är nog att göra en text och sedan spela in när man säger det – det gjorde jag först! Men jag insåg att jag behövde sticka ut mer så jag tog en låt som fanns, gjorde om texten och spelade in när jag spelade på piano och sjöng låten jag skrev! Mitt bästa tips är då att tänka utanför boxen, vad kan du göra som gör att du sticker ut? Vad är du bra på? Sedan tycker inte jag att jag är den bästa på att sjunga haha, men det var ju inte något kriterie! Så var modig och våga tänka utan för boxen, det är det bästa tipset jag kan ge.

Förra gången gick Svenska Astronomiska Sällskapets stöd till Elias Waagaard. ”Detta är utan tvekan en av de mest fantastiska saker jag varit med om i hela mitt liv. ESO Astronomy Camp 2015 gav definitivt mitt astronomiintresse ett nytt djup, en plats i ESO:s gemenskap och förstås vänner för livet”, skrev han sedan i Populär Astronomi.

Vi önskar Eleonora stort lycka till och hoppas att hon får en rolig och lärorik tid på ESO Astronomy Camp 2016. Du kan följa äventyret på Eleonoras egen rymdblogg.

ESO Astronomy Camp 2015
ESO Astronomy Camp 2015
Varukorg