Siri byggde raketsensorer i England under IACY 2016

Du har väl inte missat att vara med och tävla om Astronomisk Ungdoms Rymdstipendium 2017? Denna gång kan du vinna ett heltäckande resestipendium till International Astronomical Youth Camp; ett internationellt astronomiläger i Spanien! Under lägret är du en del av en så kallad working group, där du får arbeta med ett specifikt område inom astronomi och rymdteknik. Lägret avslutas med att du skriver en egen rapport inom området du arbetat med, men förutom astronomi, rymdteknik och vetenskap i allmänhet är lägret fyllt av umgänge, sociala aktiviteter och annat som kommer att göra dina tre veckor oförglömliga och oerhört lärorika! Läs mer och ansök om Astronomisk Ungdoms Rymdstipendium 2017 här! Vår medlem Siri Berge deltog i förra årets läger, och här delar hon med sig av sina upplevelser!

Image Credit: Belén Yu Irureta-Goyena

Först och främst måste jag ge basfaktan: IAYC är jätteroligt, man lär sig mycket om astronomi och vetenskap och man växer också mycket som person. Att spendera tre veckor med en internationell grupp människor innebär att man också skaffar vänner från världen över. Jag har fått vänner från Tyskland, England, USA, Palestina, Indien, Spanien och flera andra länder som jag fortfarande håller kontakten med.

Mitt namn är Siri. Jag var en deltagare av the International Astronomical Youth Camp 2016 som höll rum i Nettlecombe Court i Somerset, England. Jag är också en aktiv medlem i Astronomisk Ungdom för att jag tycker att vetenskap, särskilt rymdvetenskap, är oerhört roligt.

IAYC är väldigt annorlunda från läger jag har vart på tidigare. Det är en stor samling av människor från hela världen (förra året kom en kille från Sydkorea!)och eftersom det är en så stor samling (ca 60 deltagare och 10 ledare) så möter man många olika personligheter, men det roligaste med det är att de har alla samma intresse, rymden!

Image credit: Özgür Can Özüdogru

Lägret går ut på att man är del av en working group. Dessa grupper har olika teman, förra året var jag med i Team Rocket, där vi byggde raketer och raketsensorer. Jag föreslår att du läser om de working groups som finns i år på IAYCs hemsida (https://www.iayc.org/nextcamp/). I din working group jobbar du oftast med en partner och tillsammans utför ni ett projekt. Jag och min partner byggde en raket-liknande farkost med en propeller som framdrift. Den kraschade flera gånger, en gång in i den uråldriga kyrkan. Som tur tog vi inte sönder någonting. I slutet av lägret skriver man en rapport om sitt projekt, och denna rapport kommer att vara i den årliga Rapport Boken som alla får cirka ett halvår efter lägret. Rapport Boken innehåller också en massa andra saker, som knasiga bilder och texter från de olika ledarna.

Image Credit: Radka Dančíková

Andra personer du kommer att möta som inte är working group-ledare är the General, the NAP leader och the PAL, som är nytt för i år. The General är personen som håller ihop allting. Hon fixar bakom scenerna och ser till att allting går smidigt. The NAP leader står för the Non-Astronomical Programme. Han håller i lekarna och flera andra händelser. Det är också han som kommer att väcka dig på morgonen. Nytt för i år är the PAL. PAL står för Practical Astronomy Leader och han ska hjälpa till så att man kan lära sig hur man observerar, hitta objekt på stjärnhimlen, astrofotografi och mycket annat. I år är det Irati från Spanien, Klaus från Österrike och Dan från England som kommer att utföra dessa uppgifter. De är alla riktigt roliga människor.

Schemat är riktigt bekvämt och särskilt gjort för astronomer. Frukost händer klockan 11.00. Och oroa dig inte för att vara sen, NAP
ledaren väcker alla med sång och ibland vattenpistoler, jag lovar. Efter några timmars arbete och fritid, har man lunch 17.00 och sedan NAP och mer arbete. Man äter sedan ett lätt kvällsmål 24.00 för att sedan spendera resten av kvällen liggandes bredvid varandra i sovsäckar på liggunderlag på observationsfältet för att kolla upp mot stjärnorna. Det är inte ovanligt att man somnar och vaknar sen när solen går upp. Om det inte är klart väder visas en film eller så blir det ett party någonstans. Det förekommer rätt så bra med fester för att vara ett astronomiläger.

Sånt som kanske inte står på IAYCs hemsida men är bra att veta är att ungefär hälften av deltagarna är före detta deltagare. Det är del av kulturen av IAYC. Flera av dem har varit på flera läger, ett exempel på detta var min projektpartner, en kille från Tyskland, som var på sitt sjunde läger förra året. Eftersom cirka hälften är återkommande, har IAYC fått en väldigt särskild kultur. Det finns ord, uttryck och inside jokes som är IAYC. De används också kors och tvärs så man lär sig dem snabbt!

Image Credit: Michelle Ernstsen

IAYC har också utvecklat flera traditioner, som National Evening, Poetry Evening och the Showering Game. Under National Evening presenterar alla sina land och det kan bli helt galet, om du åker dit fråga vad Fransmännen gjorde 2016. Poetry Evening å andra sidan, är en lugn och otroligt vacker kväll. Alla sätter sig i ett rum, NAP rummet, lamporna släcks och en efter en läser folk ut dikter från olika länder och i olika språk i totalt mörker. Sen finns också den kvällen där alla igen sätter sig i ett rum och sjunger allsång. IAYC har en sångbok med kända låtar så att man inte behöver kunna orden och, tro mig, det här är också superroligt. Sist och inte minst är The Showering Game som är ett spel som försiggår under hela lägret.

Det är en sorts killer game, men med ett glas vatten som man ska stänka i sitt offers ansikte. Det här är oerhört roligt och man blir riktigt paranoid mot slutet när alla går runt med sina plastglas och blänger på varandra!

I sin helhet har IAYC allting som ett roligt läger behöver: astronomi, utmaningar och vänner. IAYC är verkligen någonting jag kan rekommendera. Och som en sista sak, om du åker, snälla presentera Sverige på National Evening genom att förklara reglerna på Stockholms tunnelbana.

Om du undrar om någonting mer är det bara att kontakta mig på siri.berge@au.se

Clear skies,
Siri Berge

Varukorg