Vill du studera rymden på universitetet?

Snart är det dags att välja universitetsutbildning för er som börjar studera i höst! Det finns många möjligheter att studera något med anknytning till rymden och vi vill så klart guida er genom myllret av utbildningar, kurser och inriktningar. Frågorna inför valet av universitetsutbildning kan vara många. Måste jag läsa till ingenjör om jag vill jobba med rymden? På vilka universitet kan jag läsa utbildningar i astronomi? Är astronomi den enda naturvetenskapliga inriktningen som har med rymden att göra? Måste jag läsa ett program? ”Alla vägar bär till Rom”, sägs det. Men vilka vägar leder till rymden? 

Det finns olika sätt att nå till rymden genom det svenska utbildningssystemet. På vår nya sida om rymdutbildningar i Sverige kommer vi att fokusera på två av dessa, nämligen naturvetenskapliga kandidatprogram och civilingenjörsutbildningar. Dessutom finns det andra vägar, såsom humanistiska program, IT-utbildningar, och fristående kurser. Kanske vill du arbeta som vetenskapskommunikatör eller medieproducent med fokus på rymden?

Skillnaden mellan ett naturvetenskapligt program och ett civilingenjörsprogram är inte helt tydlig, men ändå ganska påtaglig. Båda utbildningarna kan ta dig dit du vill och du stänger inga dörrar oavsett vad du väljer, men kortfattat så leder en naturvetenskaplig astronomiutbildning mot en forskarkarriär och du fördjupar dig inom den rena fysiken, medan en civilingenjörsutbildning fokuserar på problemlösning och rymdteknik, vilket förbereder dig för en framtid inom rymdindustrin.

Valmöjligheterna är många oavsett vilken utbildning som passar just dig bäst. Några inriktningar du kan välja mellan presenteras här:

Astronomi

Kopplingen mellan astronomi och en framtida karriär inom rymden är självklar. Om du vill forska om universum är ett kandidatprogram i astronomi en perfekt grund för vidare mastersstudier och en framtid inom särskilt universitetsväsendet, men även industrin. Du kan även få fysikertjänster. I Sverige finns det både renodlade astronomiprogram och kandidatprogram i fysik med inriktning mot astronomi.

Fysik

En annan bra grund till fortsatta studier inom ämnet astronomi är ett kandidatprogram i fysik. Fysik är ett mer vittspritt ämne på svenska universitet, och dessutom ger det en mer bred grund ifall du skulle vilja fördjupa dig inom ett annat ämne än rymden. Även här är det vanligt med en fortsatt karriär med forskning inom många olika relaterade områden.

Geovetenskap

Geovetenskap är en samlingsterm för vetenskaper som behandlar olika aspekter av jorden. Geologi, klimatologi, oceanografi, geofysik, glaciologi, hydrologi, och naturgeografi är några exempel på discipliner som faller under betäckningen geovetenskap. Dock kvarstår en fråga. Hur kopplar planeten jorden till universum, ja, förutom då att den ligger i rymden? Genom att studera vår planet, och de processer som driver den, har vi möjlighet att förstå hur andra planeter i vårt solsystem och hur exoplaneter fungerar. Den tolfte astronauten som satte sin fot på månen – Harrison Schmitt – var geolog.

Meteorologi

Mycket av den observationsbaserade forskningen är väldigt beroende av vädret, och detsamma gäller rymdfart och uppskjutning av satelliter. Samtidigt är meteorologin beroende av just satelliter för sina observationer. Dessutom bedrivs mycket forskning kring vädret på till exempel Venus. Så det finns en stark koppling mellan meteorologi och universum. Om du läser meteorologi kommer du även att få goda kunskaper inom matematik och fysik.

Rymdteknik

Om du väljer att läsa rymdteknik får du en bred teknisk kompetens och förbereds inför att arbeta i Sveriges och världens rymdindustri. Ett renodlat rymdteknikprogram erbjuds på Luleå Tekniska Universitet, men även andra civilingenjörsprogram erbjuder masterutbildningar med fokus på rymdteknik. Dessa finns bland annat på KTH, Chalmers och Mälardalens högskola. Som rymdingenjör kan du även arbeta inom andra tekniska områden eller gå vidare med forskning inom rymdteknik, och du har så klart goda möjligheter att arbeta med bland annat satellitteknik och andra tekniska rymdområden.

Stort lycka till i valet av utbildning! Oavsett vad du väljer så är rymdområdet otroligt fascinerande och såväl rymdforskning som teknikutveckling går ständigt framåt. Dina kunskaper kommer att vara väldigt eftertraktade både inom näringslivet och akademin. Läs mer om vilka utbildningar med rymdanknytning som finns, och vilka lärosäten som erbjuder dem, här.

Varukorg