Saga Jonsson vinner Rymdstipendiet 2017 med röntgenspektralanalys av en aktiv galax

Stort tack för alla högkvalitativa och intressanta bidrag vi har tagit emot inför utdelningen av Rymdstipendiet 2017! En jury bestående av professionella astronomer har haft ett oerhört svårt uppdrag att välja ut en vinnare, men nu står det klart att det blir Saga Jonsson från Östersund som får ta emot det heltäckande resestipendiet till International Astronomical Youth Camp i Spanien i sommar. AU har pratat med henne och värmt upp inför sommaren!

Hej Saga! Först och främst, stort grattis till Rymdstipendiet 2017! Berätta lite mer om ditt projektarbete. Vad har du forskat om?
– Mitt projektarbete är en röntgenspektralanalys av en aktiv galax. Det jag har gjort är alltså att jag har laddat ner data från satelliten XMM-Newton och stoppat in den i ett analyseringsprogram. I programmet så byggde jag olika modeller och kunde på så sätt ta reda på olika egenskaper hos galaxen! Det mest intressanta med arbetet var att problem som ofta uppkommer när man analyser just röntgenspektrum från aktiva galaxkärnor även uppkom för mig. Utan att gå in för mycket på detaljer så gör det här problemet att vi inte kan vara helt säkra på om standardskivmodellen (den mest etablerade modellen för att beskriva ackretionsskivor) faktiskt är korrekt, och det är ju otroligt spännande och intressant!

Vad ser du mest fram emot med att delta i International Astronomical Youth Camp i sommar?
– De långa stjärnskådarnätterna och gemenskapen under lägret! Jag hoppas även att jag får lära mig massor!

Vilket är ditt favoritområde inom astronomin?
– Jag tror att vi alla har något slags grundintresse som har och göra med människans nyfikenhet för allt omkring henne. Det som först och främst tände ett större intresse för astronomi hos mig tror jag dock var hur vacker stjärnhimlen är och efter några bilder i Hubble-galleriet så var jag helt såld. Mitt favoritområde är nog astrofysik i stort men framförallt astropartikelfysik! Jag tycker generellt att samspelet i rymden är spännande och fysiken beskriver ju just det.

Om du får beskriva rymden med tre ord, vilka ord väljer du då?
– Vackert, inspirerande, tankeväckande.

Har du några tips till gymnasieelever som funderar på att söka Rymdstipendiet 2018?
– Vill du så går det! (oftast). Det är mina ledord i livet och egentlige det enda tipset jag har. Om du tror att IAYC skulle vara något för dig, så sök! Du har inget att förlora!

Stort tack, Saga! Vi hoppas att du får en grym sommar i Spanien, fylld av rymd och astronomi!

Varukorg