Häftig rymdhelg under Ungdomens Star Party 2017

Sista helgen i mars gick det årliga Ungdomens Star Party av stapeln i Älvsjö. 2017 års upplaga bestod av en härlig grupp ungdomar från hela Sverige! Gruppen lyssnade på föreläsningar på KTH, laborerade på Vetenskapens Hus, fick rundtur på rymdteknikbolaget OHB Sweden, observerade stjärnhimlen och mycket mer. Här berättar Julia Berndtsson, en av arrangörerna under Ungdomens Star Party 2017, mer om vad som hände under lägret! 

Vill du delta i nästa astronomiläger med Astronomisk Ungdom? Sommarens ungdomsläger går av stapeln i Lund i augusti, och mer information hittar du här i början av sommaren! Vi ser fram emot att träffa många nya medlemmar, och du behöver inte ha några särskilda förkunskaper för att delta. 

Deltagarna konstruera rymdfarkoster under en tävling första kvällen.

På fredagseftermiddagen möttes deltagarna vid scoutstugan i Älvsjö. Sovsäckar lades på plats och projektledare Sophie Malmberg öppnade lägret. Under kvällen lärde deltagarna känna varandra. De delades in i mindre grupper i vilka det skulle tävlas om “det hemliga priset”. Tejp, godis, grillpinnar och aluminiumfolie utgjorde materialet för den första deltävlingen där deltagarna fick konstruera en rymdfarkost. På 15 minuter hade lagen färdiga tävlingsbidrag med både praktisk funktion och snygg design. Projektgruppen var mycket imponerad och efter en svår bedömning tilldelades gruppen med våra yngsta deltagare priset för “bästa farkost”. Kvällen avslutades med pizza och visning av filmen “Hidden Figures” i vilken vi fick ta del av en bit rymdhistoria som sent kommer glömmas.

Gänget lär sig mer om raketer och raketuppskjutningar på Vetenskapens Hus.

Lördagen inleddes med en föreläsning på KTH av Seméli Papadogiannakis, doktorand vid Stockholms Universitet. Seméli höll en fantastiskt intressant föreläsning om supernovor och mörk materia och gav gruppen svar på många frågor. Inte minst berättade hon om hur arbetet med forskning kan se ut med observation, analys och kapplöpningar. Efter en lunchpaus och poängjakt på KTH som deltävling två bar det sedan av mot OHB Sweden i Kista. OHB Sweden arbetar med satelliter och visade bl.a. hur dessa byggs. Kanske väcktes intresset hos några om en framtida karriär inom området? Med en lärorik dag bakom oss sattes kunskaperna på prov i tipspromenad och Kahoot frågesport. Avrundat med tacokväll och observationer med teleskop var det därefter dags för lite välbehövd sömn.

Under söndagen föreläste Oscar Larsson om kosmisk strålning och myoner i atmosfären. Mycket lärorikt och intressant att lyssna på Oscar som har stor erfarenhet av området. Eftermiddagen spenderades på Vetenskapens Hus där Henrik Åkerstedt ledde laboration med Kerbal Space Program om rymdfärd till Mün. Färdiglaborerade bar det av tillbaka till scoutstugan. Vinnarna av tävlingen tilldelades där sitt pris i form av Max Tegmarks bok “Vårt matematiska universum” och packningen lades ihop. Helgen var över och efter en gruppkram bar det av hemåt.

Avslutningsvis vill projektgruppen rikta ett stort tack till föreläsarna, OHB Sweden, Vetenskapens Hus och KTH som möjliggjort helgens aktiviteter. Inte minst vill vi även tacka deltagarna för en jättetrevlig helg och vi hoppas att vi ser er snart igen!

Projektgruppen 

Julia Berndtsson, Sophie Malmberg och Elin Svedholm

 

Gruppbild utanför rymdteknikbolaget OHB Sweden.
Varukorg