Möt tvillingarna som inviger de nya tvillingteleskopen

Torsdagen den 18:e maj invigdes Onsalas tvillingteleskop; Chalmers nyaste mätinstrument! Med under invigningen fanns Josefin och Malin Flyckt, två tvillingar från Astronomisk Ungdom. De var där för att representera Astronomisk Ungdom och tala om analogin mellan ett rymdintresserat tvillingpar och två rymdforskande tvillingteleskop! Här kan du läsa mer om invigningen.

Tvillingteleskopen i all sin prakt och glans.

Tvillingteleskopen är Chalmers nya mätinstrument. De består av två parabolantenner, 13.2 meter i diameter, som kommer att bidra till forskning om vår egen planet jorden.

Instrumentet kan med millimeterprecision mäta hur planeten rör sig, och använder sig för att lyckas med detta av radiosignaler från rymden. Källorna är kvasarer; galaxkärnor på miljarder ljusårs avstånd, där omgivningarna runt växande supermassiva svarta hål lyser starkt på många våglängder. Positionerna mäts med en metod som kallas långbasinterferometri, en metod som också används för att skapa högupplösta bilder av stjärnor och galaxer. Genom att titta på skillnaderna i den tid det tar för radiovågorna att nå teleskopen kan man fastställa teleskopens position relativt jordens mittpunkt.

Det är en del av ett framtida internationellt nätverk av teleskop med syfte att öka precisionen i mätningarna. Mätningarna som tvillingteleskopen kommer att genomföra kommer att ha betydelse för grundforskning om jorden och dess rörelser. De är också viktiga för att kunna mäta den globala havsnivån.

Invigningen började kl. 12.00 den 18:e maj, och teleskopet invigdes då av Lena Sommerstad, som är landshövding i region Halland, hem till Onsala rymdobservatorium, och Lisbeth Schultze, tf landshövding i Västra Götalands län. Även Chalmers rektor och vd Stefan Bengtsson var på plats, och flera andra. Inte minst deltog AU-medlemmarna tillika tvillingarna Malin och Josefin Flyckt. De var där för att representera oss i Astronomisk Ungdom, och talade bland annat om ungas rymdintresse och analogin mellan tvillingteleskopen och två rymdintresserade tvillingar.

Malin och Josefin går första året på naturvetenskaplig respektive samhällsvetenskaplig linje på gymnasiet. De är båda väldigt nyfikna och vill upptäcka världen omkring sig.

Malin: För mig är rymden en plats för oändliga möjligheter (bokstavligen oändlig) en helt ny värld (bokstavligen) som öppnats för oss människor. Jag har varit fascinerad av rymden sedan jag var liten, men det verkliga intresset kom först när jag gick i åttonde klass. Det var då jag kom på vad jag ville göra med mitt liv . Jag ville bli astronaut. Att få åka ut i rymden och se allt är för mig en lockande tanke.

Josefin: Jag har alltid tyckt att rymden är något väldigt fascinerande. Tänkt dig att du har en fotbollsplan och att du lägger ut en ärta någonstan på planen. Ärtan representerar jorden och fotbollsplanen representerar vårt expanderande universum, allt outforskat. Alla möjligheter och platser vi ännu inte upptäckt, platser och möjligheter som vi inte ens vet att vi kan upptäcka än. Stjärnor, nebulosor, atom för atom, allt är så enkelt men ändå så komplicerat. Och vi är bara en pytteliten del av detta gigantiska fenomen. Vem blir inte förundrad av den tanken? Att får vara delaktig i detta var för mig ett måste.

Malin: Men, om teleskopet aldrig uppfunnits, om vi aldrig haft begäret och nyfikenheten att utforska rymden, det som finns utanför, så hade jag aldrig kunnat ha denna drömmen. Min dröm om att bli astronaut skulle aldrig ha varit möjlig om inte det vore för teleskopen. Att få blicka ut i de interstellära formationerna hade inte varit möjligt.

Tjejerna berättar vidare om vad Astronomisk Ungdom ger dem för möjligheter: Det var på grund av att det här, vårt gemensamma intresse för rymden, som vi gick med i Astronomisk ungdom, en organisation där ungas rymdintresse tas tillvara på och kan utvecklas tillsammans med andra ungdomar med samma intresse. De anordnar även event man kan gå på där man kan lära sig mer om rymden och vara med på astronomiläger där man har möjlighet att träffa likasinnade. För oss så innebär Astronomisk ungdom att vi kan utveckla vårt intresse och stilla vår nyfikenhet för stunden.

Malin: Även om jag och josefin i grund och botten är likadana så har vi tagit våra skilda vägar men trots det så jobbar vi ändå som en, precis som teleskopen. Idag så ska tvillingteleskopet invigas, så vad finns det då för fördelar med att vara tvilling? När vi var små så brukade vi skicka lappar till vara mellan ett smalt hål i väggen som gick mellan våra rum. Om vi exempelvis blivit inskickade på rummen för att vi varit för stökiga eller bråkat med varandra så kunde vi genom detta hålet i väggen skicka små lappar med meddelanden som vi skrivit för att fortfarande kunna kommunicera med varandra.

Som tvillingar så delar vi DNA och väldigt många av våra egenskaper, vilket gör att vi kan jobba med varandra på ett effektivt sätt och dra fördel av våra likheter men vi ser på saker ur olika ögon. Vilket är en likhet som även tvilling teleskopen har. Så vi som tvillingar förstår verkligen fördelen med att bygga teleskop i par, fast ändå med ett visst avstånd emellan dom. Även om vi befinner oss på olika platser så kan vi ändå fungera tillsammans. Som en. Så vi tror och vet att dessa teleskop kommer att fungera utmärkt och göra stor skillnad för Sveriges och världens forskning och vetenskap. Vi som ungdomar tycker att det är jätteviktigt att det satsas på forskning, speciellt inom ett område som detta som inspirerar så mycket. Avslutningsvis vill vi tillsammans önska alla forskare och ingenjörer som kommer att jobba med detta ett stort lycka till.

Stort tack för er medverkan under invigningen, Malin och Josefin!

 

Tvillingarna Malin och Josefin Flyckt talade under invigningen av tvillingteleskopen.
Varukorg