Galaxforskning och avstånd till variabla stjärnor

Här berättar Rymdforskarskolans Alice Meckelburg mer om första onsdagen under programmet. Idag stod galaxforskning och bestämning av avståndet till cepheider, stjärnor som varierar i ljusstyrka, på schemat. På kvällen blev det sedan gediget rymdjeopardy mellan handledargrupperna; en frågesport fylld av ny kunskap och glada skratt. 

Hej alla coola padawans, framtida kosmologer, astronauter och nyfikna resenärer genom universums stora frågor och fenomen. Jag kan tänka mig att det har varit svårt att hålla sig i styr inför nästa blogginlägg om våra något äventyrliga dagar på rymdforskarskolan här i Stockholm, så utan att låta er vänta en sekund längre kommer här en smaskig uppdatering från mig, Alice!

Det vankades morgon och precis som väntat skuttade alla glatt upp ur sängarna i klassrummen som vi så snällt får låna under vår vistelse här, precis lika morgonpigga och taggade som tidigare dagar. Vi har ju trots allt bytt ut sovmorgnar och solsemestrar mot astronomi, fysik och rymdteknik, men det vet jag att alla är lika lyriska över ändå. Efter en snabb frukost så begav vi oss ut i soliga Solna mot Albanova, ett universitetscentrum där forskare inom astronomi, fysik och bioteknologi möts och samverkar i en (sjukt cool!) gemensam byggnad.

Väl där sattes dagens första föreläsning igång med Göran Östlin som berättade om sin forskning om galaxer som bildat ovanligt många stjärnor. En galax är ju ett stort system av stjärnor, gas och stoft, mörk materia och annat smått och gott – och det han forskade om var att försöka åldersbestämma galaxer och identifiera dess specifika spektrum med Lyman-alfa linjer och så vidare.. intressant var det i alla fall!

En kort paus senare satt vi ner i klassrummet igen och Linda Lyckman klev fram för vår uppmärksamhet. Förutom att arbeta på Swedish Space Corporation, SSC, med ett förflutet i NASA(!) så har hon numera gått in i ett projekt om New Space med olika satsningar man har i SSC. Det var otroligt intressant att lyssna på både hennes åtaganden men också om hur rymdbranschen faktiskt ser ut idag och vad man ser för möjligheter i framtiden, både med fokus för SSC:s verksamhet men också i det stora hela. Imorgon väntas ett studiebesök på just SSC i Solna som säkert kompletterar allting galant. Föreläsningen var givande och det var kul att få en annorlunda och riktig insyn på hur det faktiskt ser ut i branschen – tack Linda!

Efter ännu en fantastisk lunch på Albanova som, hur hemskt det än skär i hjärtat att erkänna, konkurrerar med skolmaten jag har på mitt gymnasium hemma i Skåne (nej, inte Danmark..) så gick vi vidare till dagens sista föreläsning som hölls av ingen mindre än Oscar Larsson, vår alldeles egna paparazzi som står för många av de foton vi får skickade på oss i vår facebookgrupp som vi har tillsammans. Han pratade väldigt pedagogiskt om kosmisk strålning och därtill partikelstrålning från olika grundämnen, den sydatlantiska anomalin och massvis av annat, himla kul och givande det också!

Med raska steg tog vi oss vidare till dagens laboration där vi denna gång gick i avståndens spår och skulle med cephider; stjärnor med varierande ljusstyrka, beräkna ett visst astronomiskt avstånd. Det som är så festligt med laborationerna är att de förutom att komplettera dagarna hiskligt bra, också kräver att man kommer på en egen metod med en hjälpande hand från handledare. Att arbeta mer självständigt har verkligen stärkt min självkänsla otroligt och kommer absolut nyttjas för framtida utmaningar.

Efter att vi käkat på restaurang så var det dags för kvällens sociala aktivitet – rymdjeopardy. Jag tar mig rätten att undvika att skriva mer om hur fantastiskt bra det gick för mitt lag och väljer att skylla på trötthet för våra bedrifter, men det genererade likväl mycket skratt och high fives. Man kommer verkligen varandra nära redan efter första dagen här, helt galet!

Kvällen mynnade sedan mot sitt slut och vi körde en avslutande bedcheck där vi pratade om hur dagen varit och vad som ivrigt väntar på oss imorgon. Rymdforskarskolan har verkligen en samling av det bästa. Förutom helt fantastiska vänner där alla bidrar på sina egna vis, har vi också en perfekt blandning av vetenskap, praktiska övningar och utmaningar – så tack för en grym dag så hoppas vi på en, om möjligt, ännu bättre imorgon ;)!

Deltagarna lyssnar på Göran Östlins föreläsning om galaxer på AlbaNova, KTH.

Massvis av kramar och tack till ALLA som gör detta möjligt,
Alice

Varukorg