Besök hos OHB Sweden och en blick bakåt i tiden

Rymdforskarskolan fortsätter i full fart och nu är det dags för ett besök på OHB Sweden, satellitföretaget som också är en av alla fantastiska aktörer som gör Rymdforskarskolan möjlig. Därefter bär det av mot en föreläsning om astronomins historia och laboration om kosmisk strålning på Vetenskapens hus. Ännu en händelserik dag, med andra ord! Här berättar Hannah Amelin mer om dagen.

Greetings, Earthlings! Jag som skriver detta heter Hannah, och jag är en fysikälskande rymdnörd som är en av dem som haft den oerhörda turen att komma in på Rymdforskarskolan 2017. Detta är den tionde dagen, och liksom alla tidigare dagar så har även denna lyckats inspirera och överträffa alla förväntningar.

Dagen startade som vanligt med att handledarna väckte oss med uppmuntrande musik, och kort därefter tog de morgontrötta en riklig dos kaffe för att kicka igång medvetandet.

Deltagarna fick besöka renrummet på OHB Sweden.

Det första på dagens schema var ett studiebesök hos OHB Sweden, en av Rymdforskarskolans samarbetspartners, i Kista. Väl framme delades vi upp i tre grupper med de kreativa namnen Fuglesang, Armstrong och Laika, vilket självklart gick hem väldigt bra hos alla deltagare! Det första min grupp fick göra var att se anläggningens renrum, där de tillverkar och monterar satelliter och komponenter till Rymdstyrelsen. Allt var, som en skulle förvänta, väldigt rent – till och med luften. Därefter fick vi en guidad visning runt alla lokaler. De hade alla möjliga satellitmodeller, vissa i skala 1:1 och andra mindre. För mig var höjdpunkten när vi besökte ett kontor där de höll koll på allt som satelliten Odin gjorde. Datorskärmar visade var den befann sig på en karta. Just nu runt midsommar är de tvungna att hålla extra bra koll på Odin, eftersom den del av omloppsbanan då den inte får något solljus är extra lång. Odin har varit aktiv i hela sexton år, trots att den förväntade livstiden låg på bara två år. Helt otroligt, tycker jag!

Nöjda med besöket tog vi oss till AlbaNova där vi åt lunch. Vi fick en föreläsning av Anders Nyholm, doktorand, som berättade om astronomihistoria. Jag satt jättespänd genom hela presentationen, när han berättade om allt från de första astronomerna som tillämpade den vetenskapliga metoden till början på modern astronomi. Vi fick ett helt nytt perspektiv på astronomin som en vetenskap genom tiderna.

Nu var det dags för labb! Det är alltid kul med labb här på Rymdforskarskolan, antingen en har förkunskaper eller inte. (Om du som läser detta funderar på att söka till rymdforskarskolan men är orolig för att du inte kan tillräckligt mycket om astronomi – bekymra dig inte över det! Alla hjälps åt, och vi är här för att lära oss.) Den här gången var det Vetenskapens Hus labb ”Kosmisk strålning”. Vi mätte strålningen på ISS vid olika platser och jämförde med strålningen på jorden, och därefter fick vi fördjupa oss i hur myoner påverkas av speciell relativitetsteori… det var riktigt intressant.

Före middagen berättade handledarna sina egna livshistorier och hur de hade tagit sig så långt. Det var riktigt inspirerande och vi lämnade AlbaNova mycket imponerade!

Det blev som vanligt sent i säng på Solna gymnasium, som nu känns nästan som ett andra hem. Om vi får för lite sömn är det i alla fall av en trevlig anledning: det går inte att sluta umgås!!!
/Hannah

Besök på OHB Sweden, ett av Sveriges coolaste rymdföretag!
Varukorg