Rymdpolitisk debatt och födelsedagsfirande

Den 28:e juni var en minnesvärd dag på Rymdforskarskolan i Stockholm. Schemat fylldes med alltifrån solfysik till en stor rymdpolitisk debatt med en representant från Sveriges riksdag, till stort födelsedagskalas för deltagaren Kelvin. Här berättar Simon Thor mer om dagen!

Hej!

Idag var den sista ”vanliga” dagen med föreläsningar och laboration. Att kalla dagen vanlig kan dock vara missvisande då föreläsningarna och laborationen var mycket unika och annorlunda. Den första föreläsningen handlade om ESA, svenska satelliter och jobbmöjligheter inom rymdteknik, av Ronnie Lindberg. En mycket intressant och framförallt lärorik föreläsning fullspäckad med tips om hur man får jobb inom rymdteknik. Tack vare föreläsningen kan nu alla som gått Rymdforskarskolan i Stockholm bli ingenjörerna som skissar ritningarna för ESA:s nästa raket Ariane 6, eller kanske bygger Sveriges nästa satellit! Jag brinner personligen mer för forskning inom astronomi men den här föreläsningen fick mig verkligen att överväga att bli ingenjör istället.

Efter en kort paus hade vi ännu en föreläsning, och denna gång om Fermiparadoxen. För alla läsare som inte känner till den så handlar den om varför intelligent utomjordiskt liv fortfarande inte har tagit kontakt med människor, trots att det verkar så sannolikt att det finns i vår galax. På ett mycket strukturerat vis presenterades lösningar på denna paradox, och utifrån detta kunde man även oväntat koppla mänsklighetens långsiktiga överlevnad.

Nästa föreläsning som stod på schemat var om solforskning och hur den kan rädda våra liv. Man både förfäras över solens oerhörda styrka, och imponeras av mänsklighetens tekniska framsteg som någon dag kan rädda oss. The future is now!

Efter lunchen var det dagens höjdpunkt: föreläsning om rymdpolitik av riksdagsledamoten Mathias Sundin. Föreläsningen började lugnt med mänsklighetens senaste framsteg inom rymden som SpaceX och Blue Origin. Det slutade sedan med en hektisk diskussion om allt från uppgradering av Sveriges rymdraketbas Esrange till kolonisering av Mars. Det är inte varje dag man har en debatt om rymdpolitik!

Sedan hade vi en sista laboration på Rymdforskarskolan där vi fick jobba nästan helt själva för att försöka mäta massan hos en galax! Allt man lärt sig i de tidigare laborationerna skulle användas för att lösa detta problem. Kreativitet och visualiseringsförmågan sattes också på prov. Mycket utmanande och lärorikt! Dessutom fanns alltid handledarna om man höll på att tappa kontrollen över att man inte kunde lösa problemet.

Den sista aktiviteten för dagen var temakväll som handlade om förbundet Astronomisk Ungdom. Det var mycket inspirerande och fick mig verkligen att vilja bli mer engagerad, inte bara i AU utan även i andra föreningar. Jag vet också att jag inte är ensam om detta. Några från Rymdforskarskolan har nämligen bestämt sig för att återigen ge liv i Göteborgs Astronomiska Ungdomssällskap (GAUSS). Så om du bor i Göteborgsområdet så rekommenderar jag starkt att du går på deras aktiviteter! Jag garanterar att det kommer vara roligt!

Denna hetsiga dag avslutades sedan med en överraskning. Rymdforskarskolans deltagare Kelvin fyllde nämligen år, och de snälla handledarna hade gjort i ordning tårta som vi överraskade med! Samtidigt som vi åt tårta så pratade vi om allt möjligt (rymdpolitik varfortfarande ett hett ämne), tills dagen började mynna mot sitt slut. Vi gick som vanligt och lade oss för sent, men varje sekund man kan diskutera astronomi är värd det!

/Simon Thor

Hela gänget firar Kelvins födelsedag med sagolikt goda tårtor, härligt umgänge och favoritlåten Rocket Man! Grattis Kelvin!
Varukorg