Rymdforskarskolan i Göteborg – dag 4

Under Rymdforskarskolan i Göteborgs fjärde dag var det dags för inget mindre än ett besök vid Onsala rymdobservatorium! Eleverna fick se den svenska Low Frequency Array-stationen och Onsalas nyinvigda tvillingteleskop, och på eftermiddagen fick de själva genomföra observationer med det lilla fjärrstyrda SALSA-teleskopet som finns på observatoriet. En minst sagt fullspäckad dag! Här berättar Rymdforskarskolans elev Alicia Olnäs mer om dagen:

Dagarna bara rusar förbi och idag var det äntligen dags för vad jag såg som en av veckans höjdpunkter: ett studiebesök på Onsala Space Observatory. Efter den sedvanliga morgonrutinen hoppade vi alla på bussen som körde oss bort från Göteborg och mot Onsala. När vi mötte en skylt som uppmanade oss att stänga av våra mobiltelefoner förstod vi att vi var framme.

Vi var nog inte en särskilt imponerande syn när vi halvt sovande vällde ut ur bussen, men vi vaknade alla till av den föreläsning vi direkt skickades in på. John Conway lyckades på något sätt att på drygt 30 minuter täcka allt mellan himmel och jord (no pun intended) – vi fick veta om allt från andra världskrigets påverkan på rymdindustrin till de internationella samarbeten som OSO är med i.

Sedan blev vi presenterade för Eskil Varenius som var vår guide för dagen. Schemat var fullspäckat och det var direkt dags för oss att ta en titt in i det så kallade 20-meters teleskopet, som mäter radiovågor med en våglängd på millimeter-nivå. I ärlighetens namn så tänkte jag mer på en golfboll än ett teleskop när jag såg byggnad, men vi fick genast veta att den cirkulära plaststrukturen var där för att skydda teleskopet från det typiska västkustvädret.

På andra sidan av en hjortinhägnad stod nästa evangemang på dagordningen, nämligen den svenska Low Frequency Array-stationen (LoFAr). Den bestod av vad Eskil kallade för “tvättlinor och plastlådor”, men man ska inte luras av det simpla utseendet. De individuella delarna kan digitalt sättas ihop på tusentals olika sätt för att ge bilder av stjärnbilden med väldigt bra bildskärpa.

Efter lunchen (som för min del var en kycklingsallad) gick vi längre ut mot havet för att få se de resterande teleskopen: 25 meter-teleskopet (mäter vågor med våglängd på cm-nivå) och de nybyggda Onsala Twin Towers. OTT var speciellt intressanta då de inte primärt ska användas för radioastronomi, utan för olika geovetenskapsliga områden. Vi fick även titta runt på en rymdutställning, innan det var dags för dagens labb, som var min favoritdel av OTT på grund av flera anledningar. För det första så är SALSA, det teleskop vi använde, min kandidat till världens bästa akronym – Such A Lovely Small Antenna. För det andra så känns det helt sjukt att vi faktiskt beräknade Vintergatans rotationshastighet – hade någon sagt det till mig för en vecka sedan hade jag skrattat dem rakt in i ansiktet. Slutligen så fick vi sitta och räkna utomhus i det fantastiska vädret.

Tiden går fort när man har roligt och det var redan dags för oss att hoppa tillbaka in i bussen och köra hem till skolan. Efter det lååååånga studiebesöket var vi alla supertrötta och efter kvällens middag (sushi och thaimat) samt bed check gick vi direkt och lade oss…

… eller nja, inte riktigt. För varför sova när man kan stanna uppe till klockan 1 på natten och dansa i frukostsalen? Vi bjöd på allt från Hoedown Throwdown till The Ketchup Song – och även om jag i skrivande stund känner att det hade varit bra att gå och lägga sig ångrar jag det inte alls. När vi väl gick och lade oss tog det inte lång tid innan vi somnade, och började ladda upp inför nästa fartfyllda dag av lägret.

/Alicia

Varukorg