Cassini slutar som en meteor

Cassini

Den 15 september kommer Cassini att störta in i Saturnus atmosfär i en spektakulär avslutning av sitt utmärkta arbete! På NASAs hemsida ”CASSINI- THE GRAND FINALE” kan du räkna ner till uppdrages sista sekund och du kan även ta del av Cassinis resa. 

Den stora finalen

Det hela började för 20 år sedan med uppskjutet på Cape Carneval den 15 september 1997. Cirka ett halvår senare, 25 April 1998, flög Cassini förbi Venus och utnyttjade planetens dragningskraft för att accelerera upp till 7 km/h. Dock så kunde inte Cassini fortsätta sin resa förrän 24 juni 1999 då Cassini kunde göra sin andra accelerationsmanöver. Resan fortsatte och i augusti samma år var rymdfarkosten 1100 kilometer från jorden och vid årsskiftet flög Cassini igenom asteroidbältet. I slutet av år 2000 utforskade rymdfarkosten Jupiter och 2004 var Cassini äntligen framme vid sitt mål!

Så länge drivraketerna klarar av hålla antennen i riktning mot jorden kommer Cassini att sända data till jorden, med andra ord kommer rymdfarkosten att fortsätta sitt arbete in i det sista. Detta stora avslut stänger kapitlet för ett 20 år långt äventyr och vad Cassini åstadkommit är otroligt. Inte nog med att Cassini är den enda rymdfarkosten att flyga i det 2000 kilometer stora gap mellan Saturnus och dess ringar så har rymdfarkosten även samlat in ovärderlig data.

Cassini-Huygens

Rymdfarkosten Cassini-Huygens under vibrations och temperatur test 1996.

Rymdfarkosten består av två delar: Cassini ”orbiter” (designad för att gå i omloppsbana) och Huygens sonden. Dessa två har samarbetat genom åren med deras kraftiga instrument och kameror vilket har givit detaljerade bilder samt data om atmosfärförhållanden och ljusspektrum. Cassini har tolv instrument medan Huygens har sex, de flesta instrument med fler än en funktion. Den data som rymdfarkosten har sänt till jorden har varit av stor vikt för förståelsen av Saturnus system. Hygens landade till och med på Saturnus måne Titan, vilket var en landning på ett avstånd som aldrig då genomförts tidigare. Farkosten har även burit med sig 27 olika experiment ombord.

Farkosten drivs av elektricitet skapad av ”Three Radioisotope Thermoelectric Generators” och farkosten kan även se i våglängder, vilket vi människor är inkapabla till. Däremot kan Cassinis instrument jämföras med människans sinnen i och med att de fungerar på liknade sätt. Cassini är utrustad med både optiska och mikrovågs sensorer (kameror, spektrometrar, radar och radio) och kan i princip känna lukter. Detta är möjligt då farkosten är konstruerad för att spara viktig data och ta många specifika mätningar vilket ger in detaljerad bild av omgivningen/specifika målet. Utöver detta kan även magnetiska fält, massor, elektriska laddningar och atompartiklars densitet uppmätas.

Text samt bildkälla: NASA 

Varukorg