Årets nobelpris i fysik: hur häftigt som helst!

Jag kommer aldrig glömma hur jag spänt följde livesändningen av presskonferensen då National Science Foundation avslöjade sina bevis för att svarta hål existerar! Presskonferensen ägde rum den 11 februari 2016 och jag kände mig verkligen som en äkta nörd där jag satt framför datorn i eld och lågor! I år tilldelas följande personer nobelpriset i fysik: Rainer Weiss, Barry C. Barish och Kip S. Thorne med motiveringen “för avgörande bidrag till LIGO-detektorn och observationen av gravitationsvågor”.

Det var den 14 september 2015 som forskare för första gången någonsin hörde rymden. Har du tidigare drömt om att lyssna till universums mysterier? Det hade jag… och därför chockade denna nyhet mig något otroligt när det sedan släpptes för allmänhetens öron. Vad som hade observerats var en kollision mellan två svarta hål och denna observation möjliggjorde ett helt sätt att se på rymdens våldsamma fenomen. Albert Einstein förutspådde gravitationsvågors existens för 100 år sedan och att vi har funnit dem trots att dem är så svaga är en revolution i sig.

LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) är ett väldigt häftigt projekt enligt mig eftersom det länkar ihop över 20 länder, 80 institutioner och flera tusen forskare! Att sträva efter ett enigt mål under en lång period och att samtligt samarbeta med så många personer är i mina ögon enastående och jag tycker därigenom att det är extra kul att detta uppmärksammas med ett hedersfullt pris som nobelpriset. I pressmeddelandet för nobelpriset kan man läsa att  ” Tillsammans har de förverkligat en nästan femtio år gammal dröm.” och vad är häftigare än att forskarteamet har lyckats med det dem så länge har kämpat med?

Under 1970-talet genomförde Rainer Weiss analyser över möjliga källor som kan mätningar och för att minska störningarna designade han en laserbaserad interferometer, med andra ord en detektor. För honom och Kip Thorne var det en självklarhet att upptäckten av gravitationsvågor skulle förändra vår kunskap om universum. Målet med LIGO-detektorn var att genom att använda sig av ett antal väldigt stora laserinterferometrar mäta förändringar som var mindre än en tusendels atomkärna då en våg passerade förbi vår planet.

Nu vet vi att det som Einstein beskriv om gravitationsvågor i sin allmänna relativitetsteori stämmer. Vi vet att dem förflyttar sig i ljusets hastighet och vi vet att dem skapas när en massa accelererar. Vad vi inte vet är vad dessa vågor betyder för rumtiden eller vad dem kan leda till för konsekvenser och vi måste därför fortsätta vår jakt på vågorna för att finna lösa detta relativt nya mysterium.

Slutligen, en till häftig faktor är att Einstein själv var övertygad om dessa gravitationsvågor inte skulle kunna detekteras, och ändå lyckades forskarna med att observera vågor som färdats i 1,3 miljarder år! Tänk vad vi som mänsklighet är kapabla till när vi samarbetar och strävar efter gemensamma mål.

Om du missat denna video, här kan du lyssna på ett av universums coolaste fenomen! Sedan kan du skryta för dina kompisar att du hört två svarta hål som krockar… nästa partytrick kanske?

Källa:
https://www.nobelprize.org/nobel_prizes/physics/laureates/2017/press-sv.html 

Varukorg