Gymnasieelever mäter myoner i atmosfären

Två av alla rymdintresserade ungdomar i Astronomisk Ungdom är gymnasieeleverna Linnéa Björk och Julia Klint. Inför sina gymnasiearbeten läser de en kurs på temat kosmisk strålning på Vetenskapens hus i Stockholm, och alldeles nyligen var det dags för höstens rymdäventyr för att släppa en väderballong utrustad med en myondetektor. Här berättar de båda mer om äventyret:

Hej!

På taket på Vetenskapens Hus testas detektorn en sista gång innan vi ger oss av.

Vi heter Linnéa och Julia och vi skriver ett gymnasiearbete tillsammans inom kosmisk strålning. Vi har dessutom nyligen startat en temaförening under Astronomisk Ungdom som handlar om just astropartikelfysik (den heter Unga Astropartikelfysikföreningen).

I november åkte vi upp till Dalarna, i närheten av Malung, för att släppa en väderballong med en myondetektor tillsammans med Vetenskapens Hus i Stockholm och ett ballongföretag. Anledningen till att vi fick följa med på denna spännande resa är att vi är två av flera studenter som går en gymnasiearbeteskurs på Vetenskapens Hus i Stockholm med tema kosmisk strålning. I vårt arbete tänker vi mäta antalet myoner i atmosfären som funktion av höjden, och detta är såklart möjligt tack vare den data som myondetektorn samlade in under ballongfärden.

Resan till Malung blev ett riktigt äventyr. På vägen dit gick en av bilarna sönder, och vi tvingades packa om allting och trycka ihop oss i de två andra bilarna. Efter mycket om och men, och mycket packning vid benen, kom vi till slut fram till platsen där ballongen skulle släppas. Till skillnad från föregående år var det klar himmel och nästan helt vindstilla – perfekta förhållanden för ballongsläpp! När ballongen var iväg kunde vi följa hur den flög, vilken hastighet den hade och dess höjd på mobiltelefonerna. Ballongen hade en maxhastighet på ca 180 km/h och kom upp till en höjd på nästan 34 km upp i atmosfären.

Efter en biljakt på nästan 4 timmar hittade vi ballongen och detektorn bredvid en skogsväg i närheten av Grycksbo. Väl nere på marken kunde vi utläsa information om tryck, temperatur, luftfuktighet och självklart myonflöde. Vi är taggade på att komma igång med att bearbeta datan nu, och hitta olika samband mellan de uppmätta parametrarna. Tack för äventyret Vetenskapens Hus!

/Linnéa och Julia

Alla förberedelser är klara och ballongen fylls med vätgas.

Fallskärmen och detektorn är återfunna!
Varukorg