Simon Thor utsedd till Sveriges stipendiat till ESO Astronomy Camp

Som vi tipsade om i somras så kunde man som svensk gymnasieelev ansöka om ett resestipendium till ett astronomiläger i Italienska alperna arrangerat av ESO. Vinnaren i denna tävling blev vår medlem Simon Thor och i detta inlägg berättar han själv om ansökningsprocessen och sina förväntningar inför lägret.

Hej!

Jag heter Simon Thor och hade den stora äran att ta emot Svenska Astronomiska Sällskapets stipendium för ESO Astronomy Camp 2017. ESO Astronomy Camp är ett astronomiläger för gymnasieelever som äger rum från 26 december till 1 januari vid ett observatorium i italienska Alperna. Där kommer man få spendera veckan med 53 andra gymnasieelever från hela Europa (!) och det kommer vara fullspäckat med föreläsningar, workshops, observationer med teleskop, och sociala aktiviteter. Personligen ser jag verkligen fram emot att få träffa andra astronomiintresserade ungdomar från andra länder för första gången i mitt liv. Jag fick uppleva något liknande vid Rymdforskarskolan sommaren 2017, där jag träffade massor med nya vänner som jag kunde diskutera natten lång med om ämnet vi alla älskar: astronomi. Jag ser verkligen fram emot att få uppleva något liknande vid ESO Astronomy Camp, men nu kommer jag till och med kunna träffa personer från andra länder!

Ansökan utgjordes av en tre minuter lång video på engelska med temat ”I would like to invent/discover because…”. Efter cirka två veckor fick jag ett fantastiskt mail där det stod att jag var antagen, och dessutom fick ta emot stipendiet av Svenska Astronomiska Sällskapet! Stipendiet står för alla resekostnader och deltagaravgiften för ESO Astronomy Camp, och det är verkligen en stor ära att få ta emot ett sådant pris.

Om ni kan och vill söka nästa år så rekommenderar jag verkligen att göra det. Det viktigaste i ansökan är nog att man visar att man verkligen är intresserad och vill åka på lägret, inte bara söker för att man inte har något att göra på lovet. Det här kan man visa på olika sätt, till exempel genom att presentera sitt ämne på ett kreativt sätt, genom sitt kroppsspråk och sin röst, samt att också lägga ner mycket tid på videon.

Jag gjorde en video om att jag skulle vilja kombinera gravitation och kvantmekanik till en teori. Detta är nämligen det ämne som jag är mest intresserad av: hur de allra minsta byggstenarna kan ha så stor påverkan på de största strukturerna i universum, och det gör att jag är extremt intresserad av kosmologi, då detta är området inom astronomi där dessa två förenas. Det är också kosmologi som behandlar de allra största frågorna om universum och det är genom de frågorna som jag påminns om att ”vi vet ingenting”. Det är en av de bästa sakerna jag vet med rymden: Det finns fortfarande så mycket mer att upptäcka, och så många fenomen som inte kan förklaras med de teorier vi har nu. Det var också något jag insåg när jag gjorde videon: hur många olösta mysterier det finns! Förhoppningsvis kommer jag att få medverka till att några av dessa stora frågor blir besvarade i framtiden, och ESO Astronomy Camp kommer att vara ett steg på vägen för mig.

Simon i mitten, under sommarens raketuppskjutningar i samband med Rymdforskarskolan i Stockholm. Foto: Mikael Ingemyr.
Varukorg