Hur väl stämmer fysiken i årets julkalender?

Du har väl inte missat att SVT:s julkalender har ett genomgående rymdtema? Det spännande scifi-äventyret ”Jakten på tidskristallen” tar oss med på ett äventyr till universums mitt. Men… har universum egentligen någon mittpunkt? Nu kan du hänga med när fysikern Ulf Danielsson analyserar fysiken bakom årets julkalender – avsnitt för avsnitt. Passa på att lära dig massor inför alla rymddiskussioner vid julbordet!

En av årets Nobelpristagare i fysik, Kip Thorne, var vetenskaplig rådgivare till filmen Interstellar. Ungefär samtidigt som filmen gick upp på vita duken släppte han boken The Physics of Interstellar, som innehöll vetenskapliga förklaringar till delar av filmens innehåll. Vår egen hedersstipendiat i år, den teoretiske fysikern Ulf Danielsson, har i samma anda följt årets julkalender med sin bloggserie The Physics of Julkalendern.

Såhär beskrivs årets kalender: ”När onda krafter planerar att stanna tiden dagen innan julafton visar det sig att tre barn är de enda som har förmågan att resa till universums mitt och stoppa detta.” Beskrivningen banar så klart väg för mycket konstnärlig frihet, och Ulf analyserar fysiken bakom julkalendern så att vi är på det klara med vad som är fakta och vad som är fiktion.

Klicka på denna länk för att se de skriftliga analyserna på Ulfs egen blogg, eller ta del av videoanalyserna på Uppsala universitets youtube-kanal.

Här berättar också Nobelpristagaren och fysikprofessorn Frank Wilczek, vars arbete inspirerat årets julkalender, mer om tidskristaller, som faktiskt finns på riktigt! Läs den artikeln här.

 

Varukorg