Årskrönika: Astronomisk Ungdoms 2017

2017 har varit ett händelserikt år i Astronomisk Ungdom. Läs förbundsordförande Jennifer Anderssons årsresumé där hon blickar tillbaka på Astronomisk Ungdoms 2017, året som fylldes av festligheter, rymd och astronomi.

Då har vi kommit fram till slutet av år 2017; året som markerade Astronomisk Ungdoms femårsjubileum. Det är ett femårsjubileum som för mig snarare känns som ett 50-årsjubileum. Det är svindlande hur snabbt tiden har gått. Hur mycket har inte hänt i Astronomisk Ungdom på bara fem år? Den utveckling som skett och den uppskattning Astronomisk Ungdom fått av medlemmar och föräldrar visar verkligen att vår organisation behövs och finns till av en anledning.

2017 inleddes med årets Norrskensläger, som gick av stapeln i Sveriges centrum för rymdutbildning – Luleå. Deltagarna fick bland mycket annat uppleva fantastiskt norrsken, som lägrets namn utlovar. Stort tack till projektledare Johanna Bark med projektgrupp för ett mycket välarrangerat läger.

Lägren, som är en av Astronomisk Ungdoms mest älskade verksamheter, avlöste sedan varandra under året. Senare under våren gick Ungdomens Star Party av stapeln i Stockholm. Med aktiviteter såsom besök vid rymdföretaget OHB Sweden blev lägret en mycket lovordad höjdpunkt, efter ett eminent arbete av projektledare Sophie Malmberg med projektgrupp. Under sommaren var det sedan dags för årets sommarläger i Lund, där rymd kombinerades med sol och bad. Stort tack till vår fantastiska projektledare Klara Thelin med projektgrupp för ert fina arbete.

Under året har också två läger för barn mellan 8 och 12 år gått av stapeln. Under försommaren var det dags för Space Camp i Stockholm, projektlett av Malin Lindbäck, och i november gick Rymdläger 2017 av stapeln i Göteborg, med Alicia Olnäs i spetsen. Det är jättekul att denna nya verksamhet från 2016 tagits emot så väl av barn och föräldrar och vi ser fram emot många fler sammankomster för Sveriges yngsta rymdentusiaster 2018.

I början av april var det så dags för förbundets årsmöte, som för första gången förvandlats till en egen verksamhet – AU-kongressen, den helg under året då Astronomisk Ungdoms medlemmar samlas i en gemensam diskussion kring vår organisations framtid och utveckling. För att uppmuntra allt fantastiskt engagemang i Astronomisk Ungdom infördes under kongressen också vackra förtjänstmedaljer med rymdmotiv som delas ut som tack till alla ungdomar som engagerar sig i förbundet. Kongressen blev också tillfälle att tacka avgående förbundsstyrelseledamoten Erik Lundmark-Harrison för hans enastående arbete under mandatperioden 2016-2017, och välkomna nytillskottet Tara Zohrevand till förbundsstyrelsen. Jag vill rikta ett stort tack till samtliga årets ledamöter: Elias Waagaard (vice ordförande), Tara Zohrevand (ständig sekreterare), Louise Fischer (skattmästare) och Theresia Hestad (kommunikatör). Det har varit fantastiskt att få leda Astronomisk Ungdom tillsammans med er och ni har gjort ett utomordentligt arbete. Det känns tryggt med en så driven och engagerad styrelse i spetsen av Sveriges gemenskap för unga med rymdintresse.

Under sommaren gick hela tre upplagor av Rymdforskarskolan 2017 av stapeln – i Stockholm, Kiruna och Göteborg. Under Sveriges coolaste sommarforskarskola fick totalt 73 gymnasieelever möjligheten att lyssna till föredrag av professionella astronomer och rymdingenjörer, besöka några av Sveriges rymdaktörer och genomföra experiment och laborationer tillsammans med likasinnade. Tack till alla fantastiska handledare, projektledare Mikael Ingemyr, rektor Christer Fuglesang, och alla entusiastiska elever som gjorde sommaren oförglömlig. Ett särskilt tack riktas också till samtliga samarbetspartners: ert bidrag till Rymdforskarskolan 2017 är ovärderligt och har enorm inverkan på ungdomars liv – fråga vilken deltagare som helst!

Senare under sommaren gick Astronomisk Ungdoms allra första rymdresa av stapeln – Rymdresan 2017! En Rymdresa är en internationell sällskapsresa för medlemmar 18-25 år till något rymd- eller astronomirelaterat resmål någonstans i världen. Årets resa gick till den totala solförmörkelsen över USA, som en del av en road trip av rang förbi bland annat Mount Rushmore, Yellowstone National Park, Devil’s Tower och Bonneville Salt Flats. Att bevittna en solförmörkelse är en oförglömlig upplevelse få ungdomar förunnade, och vi är glada att medlemmar i Astronomisk Ungdom fick vara med om detta fantastiska astronomiska fenomen.

Så var det dags för höst. Under Astronomins dag och natt, Sveriges bästa temadag, anordnade eller besökte de flesta av våra medlemsföreningar rymdevenemang runt om i landet. Det blev en fullspäckad rymddag som fick hela Sverige att glittra som den vackraste av stjärnhopar, och Astronomisk Ungdom nationellt lanserade vår oerhört vackra kortfilm med Christer Fuglesang som berättarröst. Filmen tar tittaren med på en resa genom rymden och är framtagen av produktionsbolaget Depiction.

I oktober var det dags för den årliga AU-konferensen. 50 ideellt engagerade medlemmar samlades i Uppsala för en helg på tema ledarskap, fylld av utbildning, rymd och nätverkande. I samband med konferensen delades Astronomisk Ungdoms hedersstipendium ut till Ulf Danielsson, professor i teoretisk fysik vid Uppsala universitet, för hans enastående arbete med att sprida intresse och fascination för kosmologi bland unga i Sverige. På kvällen den 14:e oktober firades också Astronomisk Ungdoms femårsjubileum tillsammans med 63 medlemmar i en vacker, anrik lokal i Uppsala centrum. Det blev en oerhört fin hyllning till vår organisation och alla medlemmar som gör vår verksamhet möjlig. Stort tack till samtliga medlemmar som deltog i och anordnade jubileumsmiddagen och konferensen, och ett särskilt varmt välkommen till alla nya ideellt engagerade medlemmar; jag ser fram emot att få fortsätta utveckla Astronomisk Ungdom tillsammans med er 2018.

I skrivande stund är Astronomisk Ungdom över 3150 medlemmar starkt, och fler barn och ungdomar väljer varje dag att bli en del av vår gemenskap. Vid förra årsskiftet var 15 medlemsföreningar anslutna till vårt förbund; i år har vi välkomnat 9 nya föreningar; temaföreningen Unga Astropartikelfysikföreningen, Polhems Astronomiska Sällskap (PAS) på Polhemskolan i Lund, raketföreningen ÆSIR på KTH, Hvitfeldtskas Astronomiska Förening (HAF) på Hvitfeldtska gymnasiet i Göteborg, Carpe Noctem på Södra Latins gymnasium i Stockholm, COSMOS på VRG Odenplan i Stockholm, Spatia på Bäckängsgymnasiet i Borås, ProCivitas Astronomiska Sällskap på ProCivitas i Helsingborg, och lokalföreningen Aurora i Norrbottens län. Det är oerhört kul att se så mycket aktivitet för unga rymdintresserade runt om i landet, och det är tydligt att vårt förbund fortsätter att utvecklas.

2018 kommer att bli ett minst lika händelserikt år. I mars lanseras en ny verksamhet, Marsresan, en astronomisk utflykt eller resa för medlemmar 13-19 år, som kommer att gå av stapeln i mars varje år. Cred till den eminenta projektledaren för den allra första Marsresan, Josefin Karlsson, som kommer att leda 2018 års resa till Möns Dark Sky Park i Danmark. 2018 kommer också den första upplagan av vår rymdkonferens för gymnasieelever, Knut Lundmark-dagarna, att gå av stapeln i Stockholm, och årets Rymdresa planeras att gå till La Palma, Kanarieöarna, och Europas största komplex för astronomiska observatorier på norra halvklotet där.

Att berätta om alla verksamheter som gått av stapeln i Astronomisk Ungdom under året visar hur aktivt och levande vårt förbund är, men det allra finaste med AU ryms inte i en sådan lista. När man hittar Astronomisk Ungdom för allra första gången så hittar man så mycket mer än bara en förening. När man går med i AU får man känna en stolthet och en samhörighet med andra som många känner för allra första gången; det är fint att vilja lära sig mer om astrofysik och kosmologi och man hittar vänner för livet. Det är det som gör Astronomisk Ungdom så bra: gemenskapen, glädjen, sammanhållningen. Möjligheten att umgås med likasinnade, utvecklas och lära sig mer om såväl rymden som ledarskap, och få erfarenheter i en miljö som inte fanns förut. Internkulturen tycker jag är det absolut bästa och viktigaste med AU, och att ha fått vara en del av att utveckla Astronomisk Ungdom så att ännu fler får chansen att uppleva det varje dag har varit en stor ära för mig.

Jag är så oerhört stolt över alla ni som engagerar er i Astronomisk Ungdom, och ni som har varit med och engagerat er sedan starten 2012. På bara fem år har vi tillsammans byggt något fantastiskt. Att det finns ett ungdomsförbund för barn och ungdomar som gillar rymden är egentligen en självklarhet, men för bara fem år sedan fanns det inte. Då hade Sveriges alla rymdintresserade barn och ungdomar ingen naturlig samlingsplats. Det krävs driv och engagemang för att utveckla en så fin organisation och gemenskap som Astronomisk Ungdom, och att vi tillsammans – alla medlemmar och ideellt engagerade – har lyckats med det på så kort tid är enastående. Jag hoppas att alla ni som engagerar er i Astronomisk Ungdom känner hur viktigt och betydelsefullt ert hårda arbete och engagemang är.

Så vad är min vision om framtiden? För Astronomisk Ungdom tycks det inte finnas några gränser. Jag tror att de allra flesta barn och unga har en fascination för rymden, och att Astronomisk Ungdom därmed har hur stor potential som helst. Vår framtid är ljus och med tanke på allt vi lyckats åstadkomma de senaste fem åren ska det bli oerhört spännande att se vad vi tillsammans kan uppnå de kommande fem åren – en egen rymdbas på månen verkar inte längre alltför orealistiskt.

Med det vill jag utbringa 2017 års sista skål tillsammans med alla medlemmar och föräldrar; en skål för alla fantastiska medlemmar och för de kommande 5, 50 och 500 innehållsrika åren i Astronomisk Ungdom! Jag uppmanar dig som läser att sätta på dig rymddräkten, för detta kommer att bli en rymdresa du inte vill missa.

Med förhoppning om ännu ett fantastiskt år genomsyrat av rymd och astronomi,

Jennifer Andersson
Förbundsordförande
Astronomisk Ungdom

Varukorg