Recap av Norrskenslägret 2018 – rymdlägeråret börjar på topp!

När lägergruppen satt på tåget hem var de mer än nöjda över veckan som passerat. Årets arrangörer var Scott Green (projektledare), Robin Djerv och Cornelia Ekvall. De började planera redan efter Norrskenslägret 2017 och såg fram emot nästa med stor entusiasm. Helt plötsligt var det dagen då tåget äntligen skulle tuffa iväg mot Kiruna, efter all planering. Hela 32 deltagare skulle under en vecka få upptäcka Kiruna; Sveriges egen rymdstad. På schemat stod Esrange, IRF, LKAB:s gruva, föreläsningar och workshops. Logi var på Rymdgymnasiet, enda gymnasiet med Norrskensgaranti™, och hur kan det bli rymdigare på ett rymdläger? Läs här lägergruppens egen återgivning av hela Norrskenslägret 2018!

Lägret inleddes med namnlekar för att lära känna varandra lite bättre.

Första dagen var målet att alla skulle lära känna varandra och därför inleddes dagen med namnlekar och sedan Assassins. För att välkomna alla fick de även en ”goodiebag” vardera, som innehåll lite presenter samt ett välkomstbrev undertecknat lägergruppen. I påsen fanns också lägrets poängjakt som denna gång tävlades i individuellt, även om många uppgifter skulle utföras i grupp. Dagen flöt på och avslutades med korvgrillning ute i snön.

Under laborationen skapades raketbränsle, där den exoterma reaktionen sprutade upp skum i taket.

Dag två besökte Lisa Holmström, lärare på Rymdgymnasiet, oss och labbade med oss. Först visade hon oss hur man kan skapa raketbränsle och vi blandade väteperoxid, kaliumjodid och diskmedel (för att skum ska bildas) vilket när reaktionen skedde exploderade uppåt i en gigantisk stråle.

Efter experimentet höll Lisa i ett föredrag om rymdmiljöns påverkan på kroppen, samt illustrerade norrsken i deras egen Norrskensgenerator, en så kallad Terrella.

Alma Martinsson och Danna Vashcuk i full gång med att skapa nebulosor.

Efter lunch var det dags för Cornelia att hålla i en workshop om nebulosor. Deltagarna skulle inte bara lyssna till ett föredrag utan skulle också skapa sig en egen ”nebulosa på burk” utefter en egenvald nebulosa som finns i verkligheten. Uppgiften togs an med entusiasm och många fina nebulosor skapades, där två av dem vann ett fint pris.

Lite senare på kvällen begav vi oss ut på en expedition; vi skulle bestiga Luossovaara i hopp om norrsken. Tyvärr svek norrskenet oss men ack så fick vi oss en rejäl promenad. Från toppen kunde vi se hela Kiruna stad, en ljus fläck mitt bland all skog.

Efter Esrange begav vi oss till IRF.

Dag tre satte vi oss på bussen mot Esrange tillsammans med vår egen Theresia (ledamot i förbundsstyrelsen). Theresia presenterade Esranges verksamhet för oss och delade med sig av sina erfarenheter. Hon har både praktiserat på rymdbasen genom Tekniksprånget samt jobbat där och ska sommarjobba där i sommar. Utanför basen tog vi en gruppbild och efter det begav vi oss mot Institutet för rymdfysik, IRF. På IRF guidade Mats Holmström oss och vi fick bland annat gå upp på taket och blicka över landskapet. Väl hemma besökte Jonnie Järnmark oss, som är lärare vid Rymdgymnasiet men som också har jobbat på Esrange i 30 år. Han föreläste för oss om radioastronomi och drog fram en gammal radio för att visa oss bakgrundstrålning.

Dansande norrsken norr om Kiruna.

Dagen var inte slut där, utan vi begav oss mot Rymdgymnasiets egna observatorium framåt kvällen med ännu fler förhoppningar om norrsken, och denna gång blev de uppfyllda! Strax efter vår ankomst utbrast deltagaren Andreas att han fångat ett grönt sken på bild och genast blickade alla upp mot himlen. Norrskenet letade sig sakta fram och snart dansade det ovanför oss. Vilken kväll det blev under norrskenet. Många bilder togs och alla var verkligen glada att äntligen få se norrsken; för många var det premiär. Under kvällen observerade vi även månen och dess kratrar, vilket även det var nytt för många.

Dag fyra begav vi oss ut på ännu ett äventyr; vi skulle ner i LKAB:s gruva!

Leo Norling ”provkör” en av LKAB:s gamla lastmaskiner.

Tillsammans med guiden Anders blev denna utflykt extraordinär med många höjdpunkter. Vi åkte med bussen 300 m under marken till en större lokal bestående av tunnlar. I tunnlarna fanns massvis av saker att titta på såsom maskiner och modeller. Vi fick även se en film om företaget och fick en inblick i deras verksamhet och dessutom fick vi ta med oss bitar av järnmalm hem, vilket blev en rolig souvenir. På plats åt vi lunch efter att ha gått runt bland maskiner och dylikt under marken.  Denna aktivitet hade inte mycket med rymden att göra, men den visade en intressant del av teknikvärlden som man inte ofta får uppleva annars. Och trots allt; järnmalm behövs för att bygga raketer…

 

Astronautleken; en framtida tradition.

Efter besöket fick deltagarna chansen att samla ytterligare poäng till poängjakten som denna gång tävlades i individuellt. De fick tid att utforska Kiruna medan ledarna kunde förbereda inför kvällen. På kvällen skulle deltagarna förbereda sig inför en rymdresa i den så kallade Astronautleken. Leken gick ut på att deltagarna skulle ta på sig sin astronaututrustning (hjälm och vante) och skära i en chokladkaka, bit för bit, medan de andra runt om i ringen kastade en tärning och när någon fick en sexa skulle den personen ta på sig astronaututrustningen istället. Detta verkade uppskattas mycket då alla ropade hej vilt och choklad skars som aldrig förr.

Utöver denna lek spelades en kahoot med frågor som berörde veckans aktiviteter, och alla skulle dessutom heta något rymdigt. Innan lekarna höll Robin i en workshop där deltagarna skulle designa sina egna stjärnsystem utefter vissa krav. De tog sig an uppgiften på ett ambitiöst vis och resultaten var fantastiska! Efter kvällsmaten fick de presentera sina system framför hela gruppen, medan de som lyssnade ställde frågor. En grupp hade designat ett väldigt unikt system med en planet i form av en diamant, som sedan blev stulen av aliens….

Alla grupper fick presentera sina stjärnsystem framför hela gruppen.

Utöver detta roliga ville vi lägerledare även dela med oss om våra erfarenheter med en presentation om Astronomisk Ungdom från vårt eget perspektiv. Det blev ett längre föredrag men vi tyckte det var viktigt och vår förhoppning är att fler vill välja att ta emot de möjligheter som detta förbund erbjuder. AU har betytt otroligt mycket för samtliga i lägergruppen och därigenom hoppades vi på att inspirera andra till att bli mer engagerade. Förhoppningsvis lyckades vi.

Sedan återstod endast sista dagen som lovade brunch och prisutdelning. Brunchen bestod av smörgåstårtor samt kladdkaka och priser till poängjakten och nebulosa-workshopen skulle delas ut. Saga och Filippa vann nebulosa-tävlingen! Deras nebulosor var inte endast fina, utan de var oerhört kreativa också!

Vy över Kirunas LKAB-gruva.

Poängjaktens vinnare blev Elin! Stort grattis till henne! Leo kom på andra plats och Melica på tredje. Värt att nämna är att vi från lägergruppen aldrig sett sådan ambition i en poängjakt förut och att vi är väldigt glada för att se den!

Självklart hoppas vi att alla trivts bra med oss som ledare och att allas förväntningar uppfylldes, fortsättningsvis hoppas vi att maten var mer än bra eftersom vi valde att satsa stort på den och att alla åkte hem med ett leende på läpparna. För att minnas lägret gav vi även alla deltagare en liten ren var som de kunde ta med hem.

Rymdiga hälsningar,
Arrangörsgruppen
Norrskenslägret 2018

Projektet har mottagit stöd från Stiftelsen Svenska astronomiska sällskapets planetariefond.

Gruppbild tagen under dansande norrsken!
Varukorg