En fantastisk Marsresa till Danmarks Dark Sky Park

Den 23-25:e mars begav sig ett gäng ungdomar mellan 13 och 19 år iväg på Astronomisk Ungdoms allra första Marsresa. Årets resa gick till Danmarks första certifierade Dark Sky Park. Stort tack till arrangörerna Josefin Karlsson, Talitha Nauta och Marcus Wigren för ett föredömligt genomförande! Här kan du läsa mer om allt häftigt som deltagarna fick vara med om.

Falcon 9, Falcon Heavy, Dragon.. SpaceX pushar ständigt gränserna för det som är möjligt inom rymdindustrin. Planen är att långsamt övergå helt till uppdraget om Mars, och Elon Musk planerar att inom 40-100 år ha fört en miljon människor till Mars. Vad gör man i ett ungdomsförbund när man kan och inte orkar vänta? Man fixar sin egen Marsresa.

På fredagskvällen den 23:e mars samlas en nyfiken grupp rymdintresserade i en scoutstuga i Lund. Många är AU-aktiva, men en hel del är för första gången på en av AU:s aktiviteter. På kvällen inleds den välkända rymdkapplöpningen, vi delar in oss i lag för att köra minitävlingar. Av marshmallows, geléhallon, sugrör och ballonger bygger lagen varsin raket. Allt från en modell av solsystemet, till den tekniska lösningen av alla NASA:s problem, till en minireplika av Tintins egen raket.

Under helgen var vi på en föreläsning om exoplaneter av postdoc Michiel Lambrechts. Visste ni att nästan varje stjärna har en planet runt sig? Eller att planettypen Superjord är vanligast i universum, men den enda som inte finns i vårt solsystem? Vi besökte Tycho Brahe-observatoriet, där vi fick en visning av deras teleskop och se solens ljusspektra. Tycho Brahe-observatoriet arbetar också med unga, och vi fick en presentation av gymnasielevers arbete som var gjort i samverkan med observatoriet. Vi avslutade med min favorit, en visning av Vattenhallens planetarium! Vi åkte runt i Universum och såg solsystemet, Curiosity på Mars och olika asteroidbälten. Det var som det bästa VR spelet någonsin.

Med bilarna fyllda med godis gav vi oss på lördagskvällen iväg till Danmarks Dark Sky Park. Den ligger på utkanten av en ön Møn. Samhället där har aktivt arbetat för att minska ljusföroreningarna, och på en stjärnklar natt kan man se vintergatan sträcka sig över himmeln. Tyvärr fick vi ingen stjärnklar natt, utan mest tunga moln och totalt mörker. Planer om astrofotografering och stjärnskådning genom teleskop fick ställas in. Det dåliga vädret förstörde inte vår kväll helt, för vi träffade grundaren av Astronomisk Ungdom Danmark, finaste Kasper Heintz, och en deltagare från deras förening. Tillsammans grillade vi och hade en fin kväll.

Det var en intensiv och rolig helg, fylld med spännande aktiviteter. Deltagarna är alla överens om att det bästa med lägret var den fantastiska gemenskapen, så tveka inte att anmäla dig till nästa läger. Hoppas vi ses där!

Josefin Karlsson
Reseledare, Marsresan 2018

Varukorg