Knut Lundmark-dagarna 2017

I april gick vår allra första upplaga av Knut Lundmark-dagarna av stapeln i Stockholm! Knut Lundmark-dagarna är inspirationsdagar i astronomi och rymdteknik för gymnasieelever, där två heldagar fylls av föreläsningar, laborationer och sociala aktiviteter. Här kan du läsa vad deltagaren Elin Johansson från Luleå gymnasieskola har att berätta om sin upplevelse av att delta i Knut Lundmark-dagarna. 

Under en helg i början av april samlades 19 gymnasieelever på AlbaNova i Stockholm för att delta i den allra första upplagan av Knut Lundmark-dagarna. Alla var fyllda av förväntan och många hade rest långt för att kunna delta, allt från Gällivare i norr till Malmö i söder. Själva konferensen är uppkallad efter den svenske astronomen Knut Lundmark som gjort ett enormt intryck i Sveriges astronomihistoria. Syftet med dagarna är därför att informera och inspirera ungdomar till att vilja utbilda sig inom fysik och teknik med anknytning till rymden. Under dessa två intensiva dagar fick vi som deltog möjlighet att lära oss mer om rymden genom spännande och intressanta föreläsningar och laborationer. Det var dessutom ett perfekt sätt att lära känna andra människor med liknande intressen och få nya vänner.

Deltagarna anlände till AlbaNova på morgonen fredagen den 6 april och redan då inleddes de första aktiviteterna. Först blev alla försedda med anteckningsmaterial samt namnbrickor för att sedan lyssna på en inledande föreläsning där den första aktiviteten beskrevs. Vi delades in i tre grupper och fick uppgiften att lösa ett påhittat mysterium. Det hade nämligen skett ett mord och Johannes Kepler hade hittats död. Det var därför nödvändigt att förhöra hans fyra barn Anders Ångström, Andrea Ghez, Tycho Brahe och Vera Rubin för att ta reda på vem den skyldige var. Efter intensiva förhör skulle sedan de tre grupperna presentera sina teorier. En grupp hade lyckats lösa mysteriet helt korrekt och belönades därför med välförtjänt godis.

Därefter var det dags för konferensens första föreläsning. Den hölls av Dr. Jón Gudmundsson som berättade om SPIDER och den kosmiska bakgrundsstrålningen. Innan resten av föreläsningarna kunde fortsätta var det dock tid för lunch i AlbaNovas matsal. Mätta och fulla av ny energi återvände vi till föreläsningssalen där det var dags för Dennis Alps presentation om exoplaneter och supernovor. Sedan lyssnade vi på fler intressanta föreläsningar av Anders Nyholm och Dr. Dan Kiselman, som bland annat berättade om Knut Lundmark samt solen och dess faror. Eftermiddagens alla föreläsningar avslutades sedan på topp med konferensens egen projektledare Mikael Ingemyr som pratade om exoplaneter som gymnasiearbete.

Dagens aktiviteter på AlbaNova avslutades med en tipspromenad där det par som lyckats bäst belönades med godis. Det var sedan dags att lämna AlbaNova för att istället bege sig till hotellet för incheckning. Därefter fick vi tid att förbereda oss och byta om inför middagen. Konferensmiddagen ägde rum på Restaurang Mongolia Djingis Khan och utgjordes av en fantastisk asiatisk buffé. Kvällen bestod fortsättningsvis av god mat, trevligt sällskap och intressanta diskussioner, innan det var dags att gå tillbaka till hotellet.

Lördagen inleddes tidigt med en ordentlig hotellfrukost för att orka med dagens spännande aktiviteter. Det första som stod på schemat var en intressant föreläsning om kosmisk strålning av Dr. Oscar Larsson. Nästa aktivitet ägde rum i Vetenskapens Hus och var en laboration om myoner. Med hjälp av en myondetektor är det nämligen möjligt att undersöka och utföra beräkningar på dessa partiklar. Efter lunch utfördes sedan ytterligare en laboration, som den här gången hade temat exoplaneter. Halva gruppen utförde beräkningar med hjälp av dopplerspektroskopi, medan den andra halvan använde sig av transitmetoden för att studera exoplaneter.

Laborationen var Knut Lundmark-dagarnas sista aktivitet, och det skulle snart bli dags att säga hejdå. Men innan dess hölls en kort informerande presentation om förbundet Astronomisk Ungdom av vice förbundsordförande Elias Waagaard. Konferensen avslutades därefter och alla lämnade AlbaNova för att påbörja sin resa hemåt.

Under min hemresa reflekterade jag över de två dagar som just passerat och jag kände mig så glad att jag fått chansen att uppleva detta. Tack vare Astronomisk Ungdom har jag fått möjligheten att delta i den här typen av fantastiska aktiviteter, och dessutom har jag lärt känna några av mina bästa vänner. Så om du som läser det här funderar på att gå med i Astronomisk Ungdom eller delta i aktiviteter som till exempel Knut Lundmark-dagarna, tveka inte! Det är värt varenda sekund!

/Elin

Astronomisk Ungdom är tacksamma för det generösa stödet till projektet ifrån institutionen för astronomi vid Stockholms universitet, Vetenskapens hus, samt Unga Forskare Stockholm.

Varukorg