Tomass Wilson vinner Rymdstipendiet 2018 med analys av dubbelstjärnan V405 Aurigae

Stort tack för alla högkvalitativa och intressanta bidrag vi har tagit emot inför utdelningen av Rymdstipendiet 2018! Juryn har haft ett oerhört svårt uppdrag att välja ut en vinnare, men nu står det klart att det blir Tomass Wilson från Stockholm som får ta emot det heltäckande resestipendiet till European Space Camp på Andøya Space Center i Norge i augusti. AU har pratat med honom och värmt upp inför sommaren!

Tomass Wilson.

Hej Tomass! Först och främst, stort grattis till Rymdstipendiet 2018! Berätta om dig själv! Vem är du och vad har du gjort för rymdrelaterade saker fram tills nu?
Hej alla rymdintresserade! Jag heter Tomass Wilson och i år har jag fått äran att kunna åka till Andøya Space Center i Norge! Jag har varit intresserad av astronomi sedan jag hörde ett föredrag om Astronomisk Ungdom av Mikael Ingemyr. Att få delta i European Space Camp är kanske det coolaste jag fått chansen att göra fram tills nu. Fram tills nu har jag också arbetat med några andra projekt. För två och ett halvt år sen grundade jag och några av mina vänner Viktor Rydbergs Astronomisällskap, en skolförening ansluten till AU. Sommaren därpå deltog jag i AU:s första upplaga av Rymdforskarskolan och det var under den tiden som rymden och astronomi blev ett av mina största intressen. Efter att ha träffat flera andra rymdintresserade ungdomar under Rymdforskarskolan grundade vi tillsammans Ungdomsföreningen För Flyg- och Rymdteknik, UFFR. Förutom att börja med lite amatörastronomi med mitt teleskop har jag byggt och skjutit flera modellraketer både innan UFFR grundades och under dess första år. Under tredje året på Viktor Rydbergs Gymnasium har jag däremot arbetat mestadels med mitt gymnasiearbete som handlar om stjärnan V405 Aurigae.

Berätta lite om ditt projekt. Vad har du forskat om och vad har du kommit fram till?
För gymnasiearbetet fick jag ett tips från en av mina lärare att Center for Backyard Astrophysics har en massa data på stjärnan V405 Aurigae som ingen har analyserat än. Med lite hjälp från henne skrev jag mitt gymnasiearbete om denna stjärna, som ni kan läsa här (det är på engelska). Datan från CBA kom i form av textfiler med tid och magnituder tagna från ett amatörteleskop. Jag byggde mitt eget program i python, AstroCycles, för att läsa av, modifiera och kombinera ljuskurvorna samt att analysera dess periodicitet. V405 Aurigae är en dubbelstjärna, som Albireo eller Alpha Centauri, men med mycket kortare omloppstid. En av stjärnorna i systemet är en vit dvärg, en liten döende stjärna lika massiv som solen men lika stor som jorden. Från variationer av ljusstyrkan kunde vi observera dess omloppstid (4.5 timmar) men vi hittade även en mycket kortare period också, vid 9 minuter, som visade sig vara vita dvärgens spinperiod runt sin egen axel. Anledningen till varför detta är intressant är för att se hur dessa stjärnor förändras över tid. Första mätningarna på V405 Aurigae gjordes för 22 år sen, och genom att undersöka hur variablerna har förändrats kan visa hur den så kallade intermediära polära kataklysmiska variablestjärnan utvecklas.

Tomass egen raket.

Vad ser du mest fram emot med att delta i European Space Camp i sommar?
Nästa äventyr blir European Space Camp och under den hoppas jag kunna träffa ännu fler Astronomiska Ungdomar… men även så klart lära mig så mycket jag kan! Att kunna åka till en raketbas är alltid spännande och jag kommer se hur den förhåller sig till Esrange, Sveriges egen bas som jag fick se under AU:s norrskensläger 2016. Jag ser fram emot att för först gången skicka upp min egen raket från en riktig uppskjutningsbas, även om den är bara en modellraket.

Vilket är ditt favoritområde inom astronomi eller rymdteknik?
För mig har kataklysmiska binära stjärnsystem alltid varit några av det coolaste rymdobjekten. Även om vi inte kan observera dem direkt så behövs det bara en titt på några av konstnärsbilderna för att få en idé över hur underliga dem kan se ut. De roterar, exploderar, kolliderar och förändras hela tiden. Allt detta kan vi lista ut genom att se hur de blinkar på natthimlen.

Hur ser din närmsta framtid ut?
Nu när jag har slutat gymnasiet har jag börjat blicka framåt. Jag känner mig säker på att första steget är att fortsätta utbildningen och jag kommer att börja studera till ingenjör på KTH i höst. På KTH finns det två av AU:s medlemsföreningar och jag ser fram emot att kunna engagera mig i dem (särskilt ÆSIR), men på vilket sätt de blir får vi väl se! Dessutom hoppas jag fortsätta arbetet med AstroCycles för att göra den till ett flygfärdigt program för både nybörjare och experter.

Om du får beskriva rymden med tre ord, vilka ord väljer du då?
Stor. Fruktansvärt stor.
– Mig själv, parafraserande Douglas Adams.

Har du några tips till gymnasieelever som funderar på att söka Rymdstipendiet 2019?
Börja planera projektarbetet tidigt. Ju mer planering du har gjort desto bättre kommer det gå, och var inte rädd för att börja om. Våga chansa. Om ditt gymnasiearbete kan appliceras på något sätt till rymden, ansök! När du skriver ditt personliga brev tänk på saker som inspirerar dig kring rymden. Lite passion tar dig lång väg.

Stort tack, Tomass! Vi hoppas att du får en grym vecka i Norge, fylld av rymdteknik och rymdfart!

 

Bild från raketuppskjutningarna under Rymdforskarskolan 2016.
Varukorg