Tomass Wilsons berättelse från European Space Camp 2018

Tomass Wilson, 18 år från Stockholm, tilldelades Rymdstipendiet 2018. Rymdstipendiet är ett heltäckande resestipendium som vi varje år delar ut till en gymnasieelev som gjort ett gymnasiearbete med anknytning till rymden. Tomass arbete handlade om att analysera dubbelstjärnan V405 Aurigae fotometriskt. Det heltäckande resestipendiet gick till det fullspäckade rymdtekniklägret European Space Camp på den norska rymdbasen Andøya Space Center. Här kan du läsa Tomass reseberättelse!

För några veckor sedan fick jag och flera andra äran att delta i European Space Camp (ESC) i Norge. Vi (alla deltagare) fick lära känna andra rymdintresserade från olika länder och bakgrund, lyssna på spännande föreläsningar, utforska Andøya, och roligast av allt, bygga och skjuta upp en sondraket!

ESC äger rum vid Andøya Space Center (ASC), vilket även är huvudbas för NAROM, en statlig norsk organisation som arbetar med att utbilda elever och lärare om rymden, samt att främja rymdintresse. ASC är en uppskjutningsplats för atmosfärsforskande sondraketer som ligger på ön Andøya, lika långt norrut som Sveriges nordligaste punkt.

De första dagarna var fyllda med praktiska laborationer, föreläsningar och namnlekar, så klart! Vi fick lära oss om hur raketer flyger och hur deras motorer fungerar men även generellt om rymden och kosmos. Föreläsarna var NAROM-lärare, representanter från rymdbolag och även forskare inom astronomi, rymdfart och norrsken.

Under andra dagen fick vi dela in oss i fyra grupper. Jag skulle som de flesta av de andra deltagarna jobba inom sensorgruppen. Alla var tilldelade olika sensorer och jag satte ihop den så kallade Inertial Measurement Unit (IMU) med hjälp av NAROM-teamet och en annan trevlig ESC-deltagare, Kristian. De andra 3 grupperna var: Payload, som skulle sätta ihop raketen när allting var klart, Telemetry, som fick styra en radioantenn och se till att all data kom ner, och GPS-gruppen som fick bygga en GPS. Vi fick själva komma på vad för mätningar våra sensorer skulle kunna utföra och vissa grupper behövde även skriva formler för att omvandla spänning (volt) till t.ex höjd.

Under dagarna därpå fick vi löda komponenter, skriva programkod och sätta ihop kablar samt testa våra sensorer för att testa om de funkade. Samtidigt var det fler föreläsningar och även “engineering challenges”, såsom att bygga fallskärmar för vattenballonger och konstruera gasdrivna pappersraketer. Vi deltog i det simulerade uppdraget “Rymdskeppet Aurora” och var även på besök hos ALOMAR, ett atmosfärs/norrskens forskningsinstitut som använder lasrar för att jonisera olika gaser i atmosfären. De använder lika mycket el som hela staden Andenes! Sista dagen innan uppskjutning fick vi en föreläsning av en av de mest influerande männen inom norrskensforskning sedan Kristian Birkeland, Alv Egeland, som vi nämnde raketen efter, Alv 1.

På tisdag den 14:e augusti sköts Alv 1 upp mot molnen. Jag bemannade kommunikationstationen för telemetri-gruppen då alla grupper var utspridda i olika positioner på ASC. Vår Head of Operations var Anne, en annan elev, som skulle koordinera hela operationen från kontrolltornet. Raketen flög perfekt och nådde hela 9 km och därpå återvände för att sedan krascha in i den arktiska oceanen. Vi fick nästan all data, dock gick 3 av våra sensorer sönder efter några sekunder. Trots detta kunde vi ända räkna ut maximala hastighet (mach 2,3), höjd, riktning och rotationsfart (den roterar för att stabiliseras under flygningen).

Upplevelsen av ESC var någonting helt underbart. Det var lika fantastiskt att höra ruset från raketen som att spendera en så härlig tid med så underbara människor. Jag skulle verkligen vilja återvända men jag vill hellre att andra ska få chansen att uppleva European Space Camp. Varje år står Astronomisk Ungdom för en plats till en rymdintresserad elev; ta därför chansen och ansök om den! Du är garanterad fantastiska upplevelser, underbara vänner och ett minne för livet!

/Tomass Wilson

Varukorg