Varje nyår sedan 2015 skriver AU:s förbundsordförande en krönika över det år som gått. Det ger varje medlem möjlighet att få inblick i hur den högste förtroendevalde ser på Astronomisk Ungdom och den utveckling som skett under året. I år är det dags för Måns Holmberg att dela med sig av sina tankar, och här kommer de!
Bästa medlem i Astronomisk Ungdom! Ännu ett varv runt solen har passerat. År 2018 har varit ett spännande och händelserikt år i Astronomisk Ungdom, fyllt av rymd. Låt oss blicka tillbaka på året som gått, utifrån mitt perspektiv som förbundsordförande för detta fantastiska förbund.
Vi har nu funnits i lite mer än sex år, men precis som tidigare förbundsordförande Jennifer Andersson skrev förra året, så känns det mycket längre. Det är så mycket som händer i förbundet och vi växer så att det knakar. Men trots all utveckling så finns det en konstant, vår gemenskap, som är något alldeles unikt för Astronomisk Ungdom. Denna gemenskap har alltid funnits med oss, ända sedan det första lägret, Ungdomens Star Party 2013. Det är något alldeles speciellt när likasinnade ungdomar samlas och delar sina tankar kring rymden. Därför är det en stor ära att få skriva om det gångna året. Tidigare förbundsordförande och nuvarande generalsekreterare Mikael Ingemyr beskrev 2015 som året då allt hände och de må vara sant, men det kom även att bli sant för alla år därefter, inklusive 2018. Här kommer min sammanfattning av 2018, året då allt hände, igen.
Låt oss börja i januari 2018. Astronomisk Ungdom har 3155 medlemma och 26 medlemsföreningar. Året inleddes med Norrskenslägret, där hela 32 deltagare fick uppleva en vecka i Sveriges rymdstad, Kiruna. Lägret bjöd på bland annat föreläsningar, studiebesök och, som namnet antyder, ett skådespel av dansande norrsken. En stor eloge till projektledaren Scott Green och tillhörande projektgrupp för ett mycket väl genomfört läger.
I mars begav sig ett gäng ungdomar iväg på Astronomisk Ungdoms allra första Marsresa, i ledning av Josefin Karlsson (nu vice ordförande i förbundsstyrelsen). Resan gick till Danmarks första certifierade Dark Sky Park, vilket är en plats där man aktivt arbetar för att minska ljusföroreningar. Något vi i Sverige borde ta efter om ni frågar mig. På schemat stod bland annat spännande föreläsningar och studiebesök vid Tycho Brahe-observatoriet. Deltagarna fick även träffa medlemmar från Astronomisk Ungdom Danmark. Ett stort tack till Josefin och projektgruppen för ett föredömligt genomförande.
I april var det det premiär för Knut Lundmark-dagarna på AlbaNova, i Stockholm. Knut Lundmark-dagarna är inspirationsdagar i astronomi och rymdteknik för fysik- och teknikintresserade gymnasieelever, som syftar till att inspirera och utmana deltagarna, samt ge dem information om vilka utbildnings- och karriärmöjligheter som finns på dessa områden. Knut Lundmark-dagarna kommer att ske årligen, så håll utkik nästa år.
Senare i april gick Astronomisk Ungdoms årliga kongress av stapeln i Uppsala. Under helgen samlades medlemmar från hela Sverige, för att diskutera Astronomisk Ungdoms verksamheter, framtid, gå på kongressmiddag och umgås. Kongress avslutades med årsmöte, där den nuvarande förbundsstyrelse valdes: Josefin Karlsson (vice ordförande), Edvin Lindkvist (ständig sekreterare), Hugo Kvanta (skattmästare), Filippa Larsson (ledamot), Robin Djerv (ledamot och lägerlegend), och jag. Jag vill passa på att återigen tacka den föregående förbundsstyrelse för det enastående arbete som ligger till grund för vad vi gör idag, och inte minst för en mycket bra överlämning.
Maj infaller och kommer med goda rymdnyheter. Sveriges regering släpper en rymdstrategi och därmed skrivs rymdhistoria. Strategin innehåller bland annat en del fokus på ungdomars möjligheter i rymdbranschen, något som vi i Astronomisk Ungdom tycker är särskilt viktigt. Detta står i linje med som det brev den tidigare förbundsstyrelse skrev till rymdministern i februari angående rymdstrategin. Jag ser rymdstrategi som en stor milstolpe för Sverige att bli en framträdande nation inom rymd, något vi i Astronomisk Ungdom självklart ska vara en del av.
Under sommaren genomfördes återigen tre upplagor av Sveriges coolaste sommarforskarskola – Rymdforskarskolan, i Stockholm, Kiruna och Göteborg. Hela 73 ungdomar från hela Sverige fick chansen att delta på många häftiga föreläsningar, spännande laborationer och studiebesök. Tack till årets projektledare Mikael Ingemyr, rektor Christer Fuglesang och alla entusiastiska handledare. Efter nu totalt sju upplagor av Rymdforskarskolan, sedan uppstarten år 2016, har vi lärt oss massvis och jag är oerhört positiv till nästa års upplagor, som kommer att ledas av Moa Skan. Framtiden för Rymdforskarskolan ser ljus ut och jag är fullständigt övertygad om att Moa och alla framtida handledare kommer att göra ett fantastiskt jobb. Ett bevis på att Rymdforskarskolan uppfyller sitt syfte kom i juni, då beskedet om att båda RSI-stipendiater till MIT var tidigare deltagare, nämligen Julia Berndtsson och Simon Thor.
I juni gick den årliga rymdresan till Roque de los Muchachos Observatory på La Palma. Jag hade lyckan att kunna delta och jag måste säga att det kom att bli en oförglömlig resa. La Palma är en mycket ovanlig ö, mitt i atlanten, med klimat som både liknar regnskog och Mars yta och där alla gatlamporna lyser natriumgult. Toppen har teleskop så lång ögat når och när solen går ner under horisonten så fylls himlen av ett skådespel som inte kan beskrivas med ord. Vintergatans band sträckte sig över hela himlen, lika klart som om det vore moln. Var vi än riktade kikaren kunde vi se nebulosor, stjärnhopar och galaxer. Tack till Mikael ingemyr och alla deltagare för en magisk resa. Jag längtar redan tillbaka.
Senare i augusti anordnades Astronomilägret på Ven 2018, där ca 30 barn med stort intresse för rymden deltog. Med föreläsningar, workshops och studiebesök fick deltagarna chansen att utveckla sina intressen inom astronomi, rymdteknik och vad Astronomisk Ungdom har att erbjuda. Tack till projektgruppen och alla handledare: Mikael Ingemyr, Jennifer Andersson, Sadaf Timori, Julia Klint och Gabriel Delerin, för ett oerhört bra läger som deltagarna sent kommer att glömma.
Bara några dagar efter Astronomilägeret anordnades det allra första Gastronomilägret. Ett läger med extra allt. Lägret var mer avslappnat än andra AU-läger, och fokus låg på att både skapa en naturlig umgängesplats för aktiva i AU, och att ge nya medlemmar en möjlighet att komma in i gemenskapen ordentligt. Lägret visade verkligen på den unika gemenskap som finns i Astronomisk Ungdom. I samband med Gastronomilägret delades även Astronomisk Ungdoms hedersstipendium 2018 ut till Petter Bragée, programchef på SVT Malmö och skaparen av bland annat TV-serierna Vintergatan. Jag vill passa på att rikta ett stort tack till arrangörsgruppen (så kallade gastronauterna): Rebecka Mähring, Sofia Danielson Damne, Ludvig Nordqvist och Alma Martinsson, för ett oerhört väl genomfört läger, i sann AU-anda.
Efter en hektisk sommar var det tur för våra medlemsföreningar att glänsa lite extra, som för övrigt alltid glänser. Under Astronomins dag och natt (ADON) anordnade och deltog ett flertal av våra föreningar i aktiviteter runt om i Sverige. Jag vill tacka Scott Green för ett mycket bra arbete i projektgruppen för Astronomins dag och natt. Därefter skedde Astronomisk Ungdoms värvarvecka 2018, som kom att bli en stor succé. Många föreningar deltog och totalt lyckades vi få hela 209 nya medlemmar! Saturnus värvade 48 medlemmar och vann därmed tävlingen med flest nya medlemmar. SU Astronomisällskap växte däremot med 200 % och vann i klassen störst relativ ökning. Cosmos utmärkte sig även med 25 nya medlemmar. En stor applåd till dessa! Det är helt ofattbart att vi idag har så många fantastiska föreningar. Tack till alla er. Ni är fler än vad som får plats att nämnas här.
I oktober var det dags för 2018 års upplaga av den årliga AU-konferensen. Konferensen fick rekordmånga deltagare; över 70 medlemmar samlades i Uppsala! Det var en helt fantastisk helg, fylld med informativa och intressanta föreläsningar, finmiddag och skratt. Det var oerhört fint att få se oss alla samlade på en plats, resande från alla delar av Sverige, i alla åldrar och med olika uppdrag. Under den fina konferensmiddagen på Värmlands nation delade jag och resten av förbundsstyrelsen ut förtjänstmedaljer till aktiva som utmärkt sig. En mycket ärofylld ceremoni att få delta i. Tack till alla som deltog och gjorde AU-konferensen 2018 så underbar. Ett extra tack till förbundsstyrelsen och Mikael för allt det hårda arbetet som låg bakom. Jag ser redan fram emot AU-konferensen 2019.
Måndagen efter AU-konferensen var Astronomisk Ungdoms medlemmar speciellt inbjudna att delta på ett seminarium med temat Sparking Interest in Science through Space. Evenemanget anordnades för att fira 150 år av diplomatiska relationer mellan Japan och Sverige, och inga mindre än vår egen Christer Fuglesang och Japans första kvinnliga astronaut Chiaki Mukai deltog. Ca 30 medlemmar från Astronomisk Ungdom var på plats och fick chansen att ställa utmärkta frågor till astronauterna, om allt från hur man ökar sin chans att bli astronaut, till hur det känns det att titta på jorden från rymden. Senare i programmet deltog jag i en paneldiskussion tillsammans med alla talare. Något som var otroligt lärorikt och inte minst roligt. Tack till alla som deltog och tack till Josefin Karlsson och Filippa Larsson som hjälpte till under dagen.
I november så var det dags för en nylansering av Ungdomens Star Party (USP), som blev AU:s första läger för förbundets seniorer (19-25 år). Detta blev också AU:s första nationella evenemang att anordnas vid dem östgötska slätterna, Linköping stod som värdstad, och projektledaren var ingen mindre än Robin Djerv, en av Astronomisk Ungdoms mest långvariga veteraner, tillika lägerlegend som ovan nämnts. Detta USP var inte som något annat, inte nog med att det var Astronomisk Ungdoms första nationella evenemang i Linköping, det var också en milstolpe för att precis som 2017 var speciellt för att då firade AU 5 år så var också 2018 speciellt för då fyllde USP 5 år. För att fira detta anordnades en sittning i linköpingsk anda med en favorit i repris, ett bragdtal. Precis som Mikael Ingemyr en lördagskväll på en restaurang i Uppsala under AU:s första USP i mars 2013 annonserade att vi hade nått 100 medlemmar och det firades för att vi uppnått denna bragd så firades det lika mycket när Robin annonserade att vi hade nått 4000 medlemmar, med den siffran skulle snart vara alldeles för liten. Ett stort tack till Robin och projektgruppen för ett mycket väl genomfört star party.
Under höstlovet i november anordnades AU:s läger för barn i mellanstadiet, Space Camp, i Stockholm. Spacecamp innehöll föreläsningar, pyssel, laborationer, filmkväll, och inte minst ett rymddisco. Lägret har blivit omnämnt som höstens coolaste rymdäventyr. Ett stort tack till projektledaren Saga Nilsson och tillhörande projektgrupp.
Även december har varit händelsefylld. Vi har nämligen flyttat in till ett nytt kansli i Stockholms gamla observatorium! Observatoriet färdigställdes år 1753 och har varit centrum för Svenska meteorologiska och astronomiska observationer. Där har forskare bland annat observerat Venuspassagen den 6 juni 1761 och även uppmätt lufttemperaturen ända sedan 1756. Det finns inte många andra platser som skulle passa lika bra som Astronomisk Ungdoms högkvarter. Här har Astronomisk Ungdom plats att växa och jag hoppas innerligt att Stockholms gamla observatorium förblir vår permanenta plats i många år framöver. Låt oss återigen skapa rymdhistoria! Denna flytt hade inte varit möjlig utan det otroliga driv från vår generalsekreterare Mikael Ingemyr och inte minst de som hjälpte till under flytten. Stort tack! Stockholms gamla observatorium har även ett fullt fungerande teleskop, där vi planerar att vistas många stjärnklara nätter framöver. Vi ses där.
Något annat storskaligt som hände i december var att efter ca 3 års långsiktigt arbete, fick vi äntligen domänen au.se. En domän med endast två bokstäver! Tänk så mycket tid vi alla kommer att spara på att skriva @au.se istället för @astronomiskungdom.se. Även här tackar jag Mikael.
Nu är vi här, det är nyårsafton och vi blickar tillbaka på 2018. Jag har inte kunnat nämna allt, vi har gjort så mycket. Idag är vi totalt över 4800 medlemmar och 52 medlemsföreningar, varav 6 är distriktsorganisationer! Det är helt makalöst och det bådar gott för framtiden. Distriktsorganisationerna som i år startades är Stockholmsdistriktet, Göteborgsdistriktet, Luleådistriktet, Uppsaladistriktet, Malmödistriktet och Örebrodistriktet, och fler kommer att bildas nästa år. Dessa kommer att innebära att det blir lättare för föreningar att samarbeta på regional nivå och även möjliggöra mer finansiering av lokala evenemang. Det jag tycker är extra roligt är hur många nya och underbara föreningar som startar upp och ansluter sig. Den tillväxt vi fått under 2018 hade ingen kunnat förvänta sig. Fortsätter vi så här så kommer vi snart att nå ut till alla ungdomar i hela Sverige inom kort.
Så var ser jag Astronomisk Ungdoms framtid? Som så många andra har sagt så verkar det inte finnas någon gräns för vad vi kan uppnå. Tänk bara på vilken resa vi gjort för att hamna här idag. Astronomisk Ungdom fanns inte för lite mer än sex år sedan. Men det är med säkerhet som jag vet att vi har en mycket spännande tid framöver. Astronomisk Ungdoms går nu in i en ny tid, med ett nytt kansli, fler medlemmar och medlemsföreningar än någonsin och med en mycket taggad förbundsstyrelse. Nästa år, rymdåret 2019, kommer att bjuda på en uppsjö av nya och förfinade aktiviteter.
Jag vill tacka alla fantastiska medlemmar, medlemsföreningar, aktiva och kanslipersonal för detta år! År 2018 har verkligen varit året då allt hände igen. Låt rymdåret 2019 bli lika underbart som alla tidigare år och låt oss hoppas på många stjärnklara nätter framöver.
Måns Holmberg
Förbundsordförande
Astronomisk Ungdom