Den 12-14:e april gick andra upplagan av Knut Lundmark-dagarna av stapeln i Lund – Knut Lundmarks hemort! Knut Lundmark-dagarna är inspirationsdagar i astronomi och rymdteknik för gymnasieelever där en helg fylls av föreläsningar, laborationer och sociala aktiviteter. Läs vidare för att få veta allt som händer under årets upplaga!
Under fredagen samlades alla deltagare i astronomihuset på Lunds universitet. Passande nog skulle vi hålla till i Lundmarksalen hela helgen, och lika passande inleddes helgen med en fängslande föreläsning om Knut Lundmarks liv av journalisten och amatörastronomen Ulf R. Johansson. Efter helgens mjukstart köptes pizza och därefter fick eleverna delta i sociala lära-känna-övningar för att, precis som det låter, lära känna varandra. Sedan var det dags att bege sig till hotellet för att sova, inför nästa fullspäckade dag.
Lördagens väckarklockor ringde, hotellets frukost konsumerades och åter i Lundmarksalen väntade en föreläsning av postdoc Abbas Askar om “Cosmic explosions: From Supernovae to Colliding Black Holes“. Han bjöd på en spännande resa genom tid och rum, och fick testa sin kunskap av en mängd olika frågor av nyfikna och inspirerade Knut Lundmark-stipendiater. Näst på tur var professor Sofia Feltzing, som även hon fick många frågor från fundersamma deltagare som ville veta mer om hennes arbete om galaxer, i synnerhet Vintergatan.
Strax före lunch fick eleverna lyssna på ännu en spännande föreläsning av universitetslektor Nils Ryde. Med titeln ”Livets atomer föds i stjärnorna” gick Ryde igenom hur en döende stjärna, under sin egen gravitation, gör det möjligt för tyngre element att skapas och fortsatte med att ta föreläsningen till en nivå som aktiverade även den mest pålästa i publiken.
Eftermiddagen bjöd på raketbygge med LARA (Lund Aerospace and Rocketry Association) och en norrskenslabb med ALVA (astronomiklubb för studenter i Lund). Deltagarna kämpade på under tidspress för att försöka få ihop en fungerande vattenraket. Fint dekorerade blev de givetvis också med silvertejp och glitter. Med hjälp av en kort föreläsning av LARA om raketens principer var det inga problem för eleverna att förstå hur de skulle fördela massan och vad de behövde göra för att få en stabil raket. Hos ALVA fick eleverna lyssna på en föreläsning om norrsken genom tiderna, hur forskningen har gett nya förklaringar och vad vi kan ta med oss av detta. Dessutom demonstrerade föreläsarna ett experiment där norrskensfenomenet nyttjas för att återskapa norrsken i mindre skala, som en typ av norrskensgenerator – en så kallad terrella!
För att få en överblick över vad det finns för möjliga utbildningar att välja om man önskar en karriär inom astronomi eller rymdteknik höll Martin Magnusson och Sofia Feltzing en presentation om studier vid LTH och LU. Det var en väldigt detaljerad genomgång, och gav många anledningar till att föra anteckningar. Sammanfattningsvis kunde vi konstatera att en majoritet av civilingenjörsutbildningarna, i alla fall på LTH, går att koppla till rymdindustrin, med specialiseringar som högfrekvens- och nano elektronik, maskinintelligens och reglersystem. Ligger intresset istället på forskningsaspekten inom astrofysik eller astronomi är fysikprogrammet ett perfekt val med flertalet val av specialisering.
Dagen hann också bjuda på en nagelbitande intressant och djupgående föreläsning om exoplaneter av professor Melvyn B Davies, innan det var dags att bege sig tillbaka till hotellet. Deltagarna fick en knapp timme på sig att byta om till deras finaste plagg, kamma håret och sträcka på sig – nu var det dags för finmiddag!
Efter att ha lyckats navigera genom Lunds tillfälliga busschema anlände vi äntligen till vår destination – Stäket. Den gamla fasaden och borgliknande formen satte stämningen redan innan vi blev visade våra bord nere under ”borgen”. I mer än två timmar fick deltagare likväl ledare tillfälle att utbyta tankar, erfarenheter och framtidsplaner med varandra. Placerad nära bordets mitt kunde stora delar av samtalens mångfald urskiljas. I ena änden kunde man höra ord som exoplaneter, teleskop och spektrometer slängas iväg. I andra änden fick man olika civilingenjörutbildningars för- och nackdelar, och i mitten pågick en debatt om hur en risotto bör tillagas. Bland helgens 23 deltagare fanns en grupp för alla!
Söndagsmorgonen innebar packning för eleverna och utcheckning från hotellet direkt efter frukost. Väskor i hand begav sig alla för sista gången som grupp till Lundmarksalen där LARA gav lite extra tid till eleverna för att färdigställa raketerna och ge dem den sista finishen. Likt när tiden rinner ut i Masterchef fick deltagarna abrupt avsluta deras verk efter 45 min och slå sig ner för helgens sista föreläsning – ”How to Find Life on Exoplanets” av doktoranden Brian Thorsbo, och likt samtliga föreläsningar under helgen avslutar Thorsbo på topp med en avslappnad och storslagen föreläsning om vad som kan komma att leda till mänsklighetens genom tiderna största upptäckt.
Därefter var det äntligen dags att se vad timmar av design, byggande och kreativt problemlösande givit för slutresultat – nu var tiden kommen för raketuppskjutning! Grupperna gav sig iväg till uppskjutningszonen; tävlingsinriktade, målmedvetna, lite mer förberedda än förväntat, med varsin pimpad vattenraket. Med vatten och ett övertryck av luft inpumpat genom en liten cykelventil lyfter till sist vattenraketerna enligt Newtons tredje lag. Raketens design, mängden ballast och fenor, avgjorde projektilbanan och det var onekligen spännande att se hur de olika grupperna hade tänkt med konstruktionen och vilket resultat det fick. Några lyckade uppskjutningar bjöds det såklart på, och två grupper fick dela på vinsten; en för att ha uppnått högsta höjd och annan för längsta horisontella sträcka.
Uppskjutningarna gav gott om diskussioner under lunchen som följde, och för många var det här Knut Lundmark-dagarna 2019 tog slut. Med buss- och tågtider att passa, tackade vi ledare för oss och vinkade av ett gäng deltagare – alla vilka bidragit till en av de mest lärorika och inspirerande helgerna vi haft. Somliga valde att utnyttja de sista timmarna i Lund genom att ta en promenad genom vad som kan komma att bli deras hem under kommande universitetsår, andra valde att stanna en extra halvtimme i Lundmarksalen för det förlängda avslutet – vår version av Marvels post credit scenes. Helgen sammanfattades i ett brilliant Kahoot, där den som bäst kunde komma ihåg föreläsningarnas innehåll, föreläsarnas unika anekdoter och deltagarnas vanor fick tilldelat priset: 30 sekunders ära och ett gott antal AU-stickers!
Med det drar vi för ridån för Knut Lundmark-dagarna 2019, och vänder blickarna med hög förväntan mot den tredje upplagan 2020.
/Projektgruppen