Månlandningsparty för Israels landare Beresheet

Krister Sjölander, ingenjör på SSC.
AU:s Måns Holmberg, förbundsordförande, och Moa Skan, projektledare för Rymdforskarskolan 2019.

Den 11:e april skulle Israel skriva rymdhistoria genom att bli det fjärde landet i världen att landa en sond på månen, efter Ryssland, USA och Kina. Astronomisk Ungdom och Israels ambassad i Stockholm var värdar för evenemanget som firade och uppmärksammade det hela!

Beresheet (Hebreiska för ”i begynnelsen”) som sonden hette var en obemannad månlandare utvecklad av SpaceIL — en ideell organisation med syfte att främja naturvetenskap, likt AU — och Israel Aerospace Industries, ett statligt Israelisk rymdbolag. Finansieringen kom från privata aktörer, vilket även det skulle skrivas i historieböckerna. Det huvudsakliga målet med uppdraget var i linje med SpaceIL:s syfte att främja karriärer inom naturvetenskap, teknik och matematik, något som de definitivt lyckades med. Beresheet vetenskapliga mål var att ta bilder och mäta magnetfältet på månytan, samt att placera ut en retroreflektor. Sonden sköts upp den 22 februari från Floria med en SpaceX Falcon 9-raket, tillsammans med en telekommunikationssatellit. En smart metod för att reducera uppskjutningskostnaden.

Efrat Hochstetler, biträdande ambassadör vid Israels ambassad i Sverige.
Per Magnusson, astronom på Rymdstyrelsen

Dagen då Beresheet skulle landa på månen anordnade Astronomisk Ungdom tillsammans med Isreales ambassad i Stockholm och andra partners två event för att uppmärksamma månlandningen. Till det första eventet bjöd vi in gymnasieelever från NTI Vetenskapsgymnasiet Stockholm till föreläsningar och diskussion i Stockholms gamla observatorium. Ingen mindre än Israels biträdande ambassadör, Efrat Hochstetler, var närvarande och pratade om Israelisk kultur och vad Beresheet hade för betydelse för landet. I programmet fanns även Krister Sjölander, ingenjör från SSC (Rymdbolaget), som berättade om Sveriges roll i projektet. Det var nämligen SSC som skötte kommunikationen med Beresheet! Därefter gav Per Magnusson från Rymdstyrelsen en överblick över Sveriges rymdindustri och kopplingen till Beresheet. På plats var även Peder Jonsson från Vänföreningen till Fuglesang Space Center (FSC) och Marcus Suurküla från Sveriges Ingenjörer, som pratade om utveckling av rymdutbildning och vilken av ingenjörsyrket. Sist med inte minst gav Christer Fuglesang en förtrollande föreläsning om hur det var att åka upp i rymden och leva på rymdstationen. Detta följdes av en paneldiskussionen där gränsen mellan åskådare och föreläsare nästan suddades ut och en öppen och givande diskussion utvecklades. För gymnasieeleverna var detta tillfälle fantastiskt inspirerande!

Peder Jonsson, från Fuglesang Space Center
Marcus Suurküla, Sveriges Ingenjörer

Därefter började livesändningen av månlandningen. Vi hade riggat upp en gigantisk storbilds-TV på innergården framför observatoriet och där samlades alla elever, allmänheten och många av föreläsarna för att beskåda den historiska händelsen. När landningen påbörjades var stämningen både spänd och glädjerik i väntan beskedet, men tyvärr felade sonden och kommunikationen bröts. Beresheet kraschade på månytan. Den dystra känslan som spred sig över observatorielunden bröts snabbt av stolthet och hopp när Israels premiärminister Banjamin Netanyahu gratulerade SpaceIL för deras otroliga instats och säger att han hoppas på en mjukare landning när de försöker igen.

Astronaut Christer Fuglesang, professor vid KTH.
Gruppbild på alla talare för kvällen.

Några dagar senare meddelade SpaceIL att dom ska försöka igen och den 11 april tilldelades dom Google Lunar X Prize på 1 miljon dollar för Beresheet 2.0. AU ser fram emot att följa nästa landningsförsök!

Vem vet, kanske kommer AU skjuta upp en egen satellit en dag i framtiden?

Ett stort tack till alla organisationer som bidrog till denna fantastiska afton under Rymdåret 2019!

  • Israels ambassad
  • KTH Rymdcenter
  • SSC
  • Rymdstyrelsen
  • Vänföreningen till Fuglesang Space Center
  • Sveriges ingenjörer

/Måns, förbundsordförande Astronomisk Ungdom

Varukorg