Gastronomilägret 2019

Efter flera veckors väntande var dagen för gastronomilägret äntligen kommen. Såklart var gastronauterna nervösa, de hade trots allt jobbat med att planera allting under lång tid. När de första deltagarna kom släppte dock den största nervositeten hos gastronauterna och ersattes med glädje över att träffa så många härliga nya människor. Deltagarna välkomnade även varandra hjärtligt genom att köra två namnrundor varje gång en ny deltagare anlände. Medan gastronauterna förberedde den gastronomiska middagsmåltiden blev det volleyboll – på eget initiativ – av deltagarna som redan var bekväma i varandras sällskap. Mycket roligt spelande och matlagande senare var det dags för den första måltiden ihop. Till en början lät alla maten tysta mun och åt med god aptit, men efter en rolig och lärorik (om än smått passivt aggressiv) föreläsning i bordsskick av projektledare Axel samt ledarpresentationer lättade stämningen och rummet fylldes av ett sorl av historier och personlighetsbeskrivningar. Som grädden på moset avslutades den första måltiden med en ljuvlig dessert – den allra kladdigaste kladdkaka med sval grädde och söta hallon.

När alla hade hämtat sig från kalasmiddagen var det dags för deltagarna att lära känna varandra ytterligare. På grund av gastronauternas frånvaro under de tjugotals tidigare namnrundorna inleddes lära-känna-varandra-aktiviteterna med en sista klassisk namnrunda. Därefter var det dags för speeddating. Alla deltagare och gastronauter fick sätta sig mitt emot en annan person och fick en minut på sig att ta reda på den andres favoritämne, drömmiddag, mest udda hobby m.m. Efter en knapp timme av högljudda diskussioner fick deltagarna spela kahoot om mat och astronomi – den perfekta kombon. Kvällens schemalagda aktiviteter avslutades med att  Saga, ledare och Gastronaut, höll i en bed check – en mysig samling där alla fick säga vad som varit bra med dagen och vad de såg fram emot under lägret. Då det var stjärnklart, något som inte är alltför vanligt, var det sedan stjärn- och planetskådning med ett riktigt teleskop för de som ville.

På onsdagmorgonen var tröttheten väldigt spridd. Det syntes tydligt vilka som hade varit uppe sent och vilka som lagt sig i rimlig tid. Efter en mysig frukost delades deltagarna upp i grupper och en femkamp inleddes med tävlingar i att smaka, duka, bygga med mera. Innan sista grenen, som var att bygga ett torn av bland annat potatis, var det lunchpaus där pizza serverades och åts med god aptit. När femkampens alla grenar var slut introducerades poängjakten, en tävling för deltagargrupperna där man skulle ta foton och göra uppdrag och där femkampens poängställning räknades in. Efter lite fritid fick alla valet att bygga egna raketer av PET-flaskor eller åka ut i roddbåtar. Det senaste alternativet var överlägset det mest populära och det blev både rodd och bad i flera timmar. Därefter kom Mikael Ingemyr, grundare av och generalsekreterare hos Astronomick Ungdom, och höll i en givande föreläsning/workshop om hur deltagarna såg på AU:s framtid. Till slut, efter många diskussioner och bra förslag, var det dags för lägrets andra och sista middag. Det blev trerätters – mozarellasallad till förrätt, hemlagad tomat- samt purjolökssoppa till varmrätt, och en fantastisk äppelpaj till efterrätt. Under middagen hölls även ytterligare en av Axels nu älskade och efterfrågade middagsföreläsningar i vett och etikett. Avslutningsvis blev det filmmys med rymdfilmen Apollo 13 och snacks då vädret inte tillät stjärnskådning.

Den sista dagen började liksom den dessförinnan, fast den här gången med ännu större spridning i trötthet. Det visade sig att vissa hade varit uppe hela natten och spelat kort, pratat och haft trevligt medan andra tagit det säkra före det osäkra och gått och lagt sig i rimlig tid. Efter en trevlig sista frukost (och måltid) tillsammans var det städning som gällde – ända till klockan 11. Innan avslutningen lyckades deltagarna leka några sista lekar, bland annat “Ninja” och “Fotleken”. Avslutningen bestod av en kramring där alla kramar alla, och därefter utsågs och belönades vinnarna av gastrolympiaden. Slutligen presenterades något helt unikt för Gastronomilägret 2019 – alldeles egna tygmärken! Dessa skickas ut till deltagarna i efterhand, och blir som ett minne och för vissa även samlarföremål från detta läger. Därmed avslutades Gastronomilägret 2019, men inte med sorgsenhet över att det var slut, utan med förväntansfullhet och längtan till nästa äventyr. Kanske är några av deltagarna, hädanefter hänvisade till som gastronautkandidater, med och arrangerar Gastronomilägret nästa år…

//Niklas Engelhardt Önne, ledare och Gastronaut

Saga Nilsson, Gastronaut och lägerledare, specialdesignade AUs första lägermärke just åt årets Gastronomiläger!

Gastronauterna Minna och Niklas ledde deltagarna  på roddturer ut på sjön.

Under gastronomilägret fick deltagarna självfallet möjligheten att laga allt från frukostbröd till trerätters. Här står en av ledarna från föregående års Gastronomiläger – en före detta Gastronaut! – redo att laga återigen.

Chokladätning från en av grenarna i Gastronomiolympiaden.

Varukorg