Eddie Profaska-Dzankic tilldelas Rymdstipendiet 2021 för sitt gymnasiearbete om rymdskrot

Stort tack för alla högkvalitativa och intressanta ansökningar vi tagit emot till Rymdstipendiet 2021! Juryn har haft ett oerhört svårt uppdrag att välja ut en vinnare, men nu står det klart att det blir Eddie Profaska-Dzankic från Malmö som får ta emot det heltäckande resestipendiet till European Space Camp på Andøya Space Center i Norge i augusti. I år blir dock lägret online. Han ansökte om stipendiet med ett gymnasiearbete om rymdskrot som ligger i omloppsbana kring jorden. Inför lägret har AU pratat med honom och värmt upp!

Eddie Profaska-Dzankic är mottagare av Rymdstipendiet 2021.

Hej Eddie! Först och främst, stort grattis till Rymdstipendiet 2021! Berätta om dig själv! Vem är du och vad har du gjort för rymdrelaterade saker fram tills nu?
– Hej! Jag heter som sagt Eddie och kommer från Malmö. Det är där jag växte upp och bor nu. Dock skulle jag inte påstå att jag var särskilt rymdintresserad som liten, utöver att rymden framstod som något coolt. Det var mest fotboll som gällde, då alla andra runt om mig höll på med det. Jag har dock under de senaste åren fått en växande nyfikenhet för vetenskap och specifikt fysik. Min vy av det hela är att fysikens förmåga att förklara vad som händer i världen är det främsta verktyget vi har att förstå denna mystiska existens vi lever i. Visst, om man ställer frågan “varför” tillräckligt många gånger efter varandra så kommer man till frågor där endast konceptet av en gud/gudar ger ett tillfredsställande svar. Men det är ändå den här förmågan att svara på nästintill fundamentala frågor, som jag tror var och är otroligt attraktiv för mig som en förvirrad tonåring. Vem vet, kanske kan fysiken ge oss svar även på de djupaste frågorna en dag.

Jag har tyvärr haft väldigt lite erfarenhet med rymdrelaterade saker (därför är jag så glad över att vara med i ESC 2021!). Mestadels har det varit mitt gymnasiearbete och mitt teleskop som jag har hållit på med gällande rymden.

Berätta lite om ditt projektarbete. Vad har du forskat om och vad har du kommit fram till?
– Mitt gymnasiearbete handlade om rymdskrot. Specifikt så var iden att jag skulle beräkna, genom en simulering, ett svar på när de låga omloppsbanorna över jorden hade kunnat bli relativt rymdskrot-fria. Det är en väldigt utopisk beräkning där luftmotstånd är den enda kraften som saktar ned rymdskroten. Simuleringen antar bland annat att inga nya rymdskrot med en längre livstid än de som redan finns skapas. Detta kommer inte ske i verkligheten och därför är beräkningen snarare en ideal sådan än en förutsägelse av framtiden. Svaret kan ge en ide om hur mycket hjälp vi faktiskt kan få från luftmotstånd för att lösa rymdskrot-problemet. Samtidigt hoppas jag att fler får upp ögonen för problemet genom mitt projekt. Svaret på den stora frågeställningen visade, trots relativt misslyckad simulering, att vi behöver mer än naturligt luftmotstånd för att undvika att problemet blir värre än vad det är.

Vad ser du mest fram emot med att delta i European Space Camp i sommar?
– Jag ser verkligen fram emot att träffa andra likasinnade som kanske har en annan bakgrund. Att lära sig från professionella inom området och hålla på med rymdprojekt låter fantastiskt även det!

Vilket är ditt favoritområde inom astronomi eller rymdteknik?
– Det som jag har fastnat för allra mest är utforskningen av universum på plats. Alltså interplanetariska och interstellära resor. Utöver dess viktighet för mänsklighetens överlevnad, så är dessa resor även de ultimata projekten och äventyren. Ingenjörskapen för att ta sig till himlakroppar och greja där låter storartad och fångar definitivt mitt intresse. Vetenskapen som försiggår när man väl är där gör äventyret ännu bättre, även om endast en robot är på plats till att börja med.

Hur ser din närmsta framtid ut?
– På våren så ansökte jag till utbildningen: Civilingenjör inom Rymdteknik i Luleå. Den utbildningen börjar till hösten. Inom min allra snaraste framtid finns dock Rymdforskarskolan, som jag hoppas få uppleva på plats med många AU:are! Förhoppningsvis så engagerar jag mig också mer framöver i AU eller andra föreningar där jag delar intresse med medlemmarna.

Om du får beskriva rymden med tre ord, vilka ord väljer du då?
– Gåtfull. Hem. Framtiden.

Har du några tips till gymnasieelever som funderar på att söka Rymdstipendiet 2022?
– Jag håller med de flesta andra om att man förmodligen borde utföra ett gymnasiearbete där man åtminstone, i förhand, tror sig kunna bli intresserad av ämnet. Men jag tror att den mest värdefulla informationen jag kan ge er gymnasieelever är att mina skolbetyg inte är superbra och att mitt projekt definitivt inte var perfekt. Faktum är att jag såg min chans till att bli tilldelad Rymd-stipendiet som nära noll procent. Vad jag försöker säga är: Om European Space Camp ser ut som något för dig och du uppfyller kriterierna, så sök!

Varukorg