Rymdforskarskolan 2021 i Lund – 23/7

Dagen började på bästa möjliga sätt utanför Astronomihuset på Lunds Universitet. Klockan 00:00 hördes musik, skratt, sång och hejar-rop för att ringa in min födelsedag. Det blåstes såpbubblor och partytutorna ljöd för fullt. Efter en stunds firande kom Nicholas Borsato, en doktorand i astrofysik på Lunds universitet, och släppte in oss i observatoriet. Alla turades om att styra kupolen och att rikta teleskopet. Vi kollade på bland annat Jupiter och Saturnus. Det var otroligt häftigt, näst intill surrealistiskt!

När jag fått äran att stänga kupolen till observatoriet var kvällen så gott som över. Bussarna körde inte längre så vi fick gå den långa vägen hem till NTI-gymnasiet. Promenaden var dock inte lika tråkig som man skulle kunna tro att en 1,5 timmars promenad skulle vara. Under tiden vi gick lärde vi känna varandra mer på djupet än vi gjort innan och dessutom fick vi våra 10 000 steg!

Skolan stod tyst och mörk när vi kom hem. De två första grupperna som observerat hade redan varit hemma i en, två timmar. Natten blev kort, endast 5 timmar, men det gjorde inte oss något. Dagens schema var nämligen fullspäckat av roligheter.

Morgonen började som vanligt med frukost klockan 07:00 och sedan togs buss 166 till Lund, Universitetssjukhuset. Efter en kort promenad var vi framme på Astronomihuset igen. Där lyssnade vi på en föreläsning om Stjärnornas liv och död av Rebecca Forsberg och sedan en utav Nicholas. Båda var väldigt intressanta och lärorika. Klockan 11:00 var det dags för uppstart av vårt projekt och sedan, en timme senare, gick vi till Kryddhyllan, lunchstället. Där serverades hamburgare med tillbehör. Jag tror vi alla kan hålla med om att det var en av de bästa luncherna än så länge!

Efter lunch fortsatte vi att jobba på projektet i ungefär två timmar. Vid klockan 16:00 var det dags för föreläsningen vi alla väntat på. Microarcsecond Astrometry: The Gaia Mission av Lennart Lindegren. De andra föreläsarna hade pratat väldigt gott om honom och jag kan inget annat än att hålla med. Det var ett oerhört spännande föredrag om hur Lennart hjälpt till att konstruera ESAs rymdteleskop Gaia.

Nöjda och glada med dagen tog vi bussen tillbaka till skolan där pizza av alla möjliga olika sorter väntade. Medan maten fortfarande tuggades drog handledarna igång ett kahoot-spel där rivaliteten visade sig för första gången sedan lägrets början. Därefter, när klockan egentligen slagit alldeles för mycket satte handledarna på långfilmen 2001: a Space Odyssey. Jag tyckte själv att det var en ganska förvirrande film men jag vill gärna se den en gång till för att verkligen greppa handlingen.

I en av de välbehövliga toalettpauserna firade vi mig lite till med glass och sång än en gång. Av handledarna fick jag en stor zucchini med fyra ljus i, bästa presenten någonsin om du frågar mig!

Dagen avslutades med en bedcheck där filmen och alla dess mysterium diskuterades hej vilt!

Jag kan lugnt säga att detta var den i särklass den bästa födelsedagen hitintills!

MVH Sara

Varukorg