Rymdforskarskolan 2021 i Göteborg – 6/8

Den femte dagen på RFS Göteborg inleddes med den gemensamma väckningen kl 7:30. Denna skedde, precis som alla andra dagar, med låten “Jag är en astronaut” uppspelandes på en stereo. Ytterligare en väckning med den låten och därmed blev den ännu mindre omtyckt av oss elever.

Första aktiviteten på dagen var en föreläsning om svarta hål av professor Lars Brink. Den började klockan 09:00 och varade i en timma fram tills klockan 10:00. Detta var en väldigt intressant och lärorik föreläsning. Föreläsningen gav både mig och andra mycket ny information och till och med nya synvinklar om hela universum.

Direkt efter Brinks föreläsning började en till föreläsning som denna gång hölls av professor Gunnar Elgered. Elgered föreläste om hur så kallad “Rymdgeodesi” kan ge insikt om väderprognoser och klimatstudier. Elgered presenterade främst om hur vattenånga i atmosfären kan användas på många sätt för att få fram olika typer av data. Rymdgeodesi är personligen inte favoritinriktningen inom astronomi, vilket ledde till att jag ofta inte förstod föreläsningen. Men även med detta så tyckte både jag och vissa andra av eleverna på RFS att det var en väldigt intressant och lärorik föreläsning.

Därefter hölls en presentation om LOFAR av professor Tobia Carozzi. Denna presentation tog ungefär lika lång tid som de två andra, en timma. LOFAR är ett radioteleskop som använder sig av väldigt många, men mindre och grövre, enstaka teleskop sammansatta till ett större teleskop. Tanken är att en dator ska kunna hantera och processa den grova datan av teleskopet, vilket skulle ge stor förmåga till ett mycket lägre pris än bara ett större, normalt, teleskop. Återigen en väldigt intressant och lärorik föreläsning.

På eftermiddagen var det laboration. Dagens laborationspass gick ut på att vi skulle försöka mäta massan av Jupiter. När vi mätte massan använde vi två verktyg. Vi använde oss av datorprogrammet Stellarium vilket är ett virtuellt planetarium samt ett program skrivet i programmeringsspråket Python, vilket vi använde för att kunna se avstånd (i pixlar) på en bild. Med våra två program lyckades vi räkna ut omloppsbanans höjd hos Jupitermånen Io samt omloppstiden av hos den.

När vi hade fyllt på vår energi var det dags för den sociala aktiviteten, vilket idag blev filmkväll. Filmen vi kollade på heter “2001: A Space Odyssey”. Denna film är en välkänd klassiker som kom ut 1969 och är skapad av Stanley Kubrick, den är en av de populäraste Sci-Fi och rymdrelaterade filmerna någonsin gjorda. Att ingen av oss elever, inte jag heller, som alla är rymdintresserade hade sett filmen förut var därför ganska förvånande. 2001 är en väldigt abstrakt film och som handledarna sade “varje människa uppfattar och tolkar saker på ett nytt och unikt sätt” vilket verkligen stämmer, ingen av oss i RFS Göteborgg 2021 hade samma tanke om vad olika detaljer och händelser innebar. Efter filmen var färdigt stod alla och diskuterade med varandra om vad vi hade sett. Därefter var vi alla trötta så vi gick och lade oss.

Jag tackar för att ni har läst detta blogginlägg och hoppas ni finner det intressant!

// Lukas

Varukorg