Träningsläger vid Stockholms gamla observatorium inför Astronomiolympiaden

I slutet av juli hölls ett träningsläger i Stockholm för de som gjorde bäst ifrån sig på kvalificeringsprovet till Astronomiolympiaden 2021. 17 motiverade och duktiga elever samlades för en långhelg där de fick fördjupa sig i astronomi och astrofysik. En av deltagarna, Ville Damberg har skrivit följande inlägg där han berättar mer om lägret.

 

Torsdag 29/7

Anders i full gång med föreläsning.

Med endast vetskapen att jag skulle få genomgå en ganska intensiv kurs i astronomi i Stockholm under några dagar, hoppade jag och två klasskompisar på pendeltåget som skulle ta oss till Stockholm. När vi kom fram väntade en glad skara på oss, däribland Anders Västerberg, en entusiastisk, rolig, och driven gymnasielärare i fysik, Filippa Koskelainen, intressant person och nyligen utexaminerad student i astronomi (kandidat+master om jag minns rätt), också hon väldigt entusiastisk och driven, Hugo Berg, Linux-magiker som pluggar matematik och datalogi på Oxford, samt Hugo Spencer, en störtskön och alldeles för kunnig teknisk fysik-student från Chalmers. Det var dessa ikoner vi skulle lära känna och ha som lärare under de kommande dagarna.

När alla 17 elever hittat rätt, så bar det först av till hotell Generator, och sedan vidare upp till observatoriet. Under den första eftermiddagen så lattjade vi mest runt och lärde känna varandra, men Anders passade också på att introducera oss för grundläggande teleskopkunskaper, samt lite teori på samma område, innan vi rundade av dagen.

 

Fredag 30/7

Efter en mindre försovning och således snabb frukost så bar det av tillbaka upp till observatoriet, där flera roliga lektioner väntade. Vi gick bl.a. igenom grundläggande matematik och sfärisk trigonometri, t. ex. Ellipser, hyperbol respektive hyperbel och allmänna beräkningar. (Tänk a = v2/r och vinkelhastigheter.) Vi gick även igenom koordinatsystem (Rektascension och deklination, samt azimuth), parallax och manuella plottningar. Det var kanske lite väl rakt på sak kan man tycka, men samtidigt så uppskattar jag att så mycket tid som möjligt lades på att undervisa istället för att slösa bort den på annat.

Mikaels tur att föreläsa

Det var också under fredagen som Mikael, AUs generalsekreterare, anslöt sig till lägret. Han visade sig direkt vara en god ledare, och dessutom en skön grabb, så han passade in perfekt!

Efter lektionerna så räknade vi tillsammans på exempeluppgifter från tidigare prov i någon timme, åt sedan pizza till middag, och kollade på Interstellar. Några som redan sett filmen fick lov att gå tillbaka till hotellet om de ville, bland dem som gick tillbaka var jag.

Runt klockan 23:40 så gick vi till observatoriet igen för att göra lite observationer.

 

Lördag 31/7

Strax efter tolvslaget påbörjade vi våra observationer, dels med det stora teleskopet i kupolen på gamla observatoriet, dels med ett mindre teleskop som vi flyttade runt för hand i parken utanför observatoriet.

Informellt och sporadiskt så pratade vi om diverse stjärnbilder, binära system och andra fräna saker i himlavalvet fram till ungefär 01:40. Tiden gick på tok för fort!

 

 

 

 

 

 

 

 

Vad det gäller observationer så lyckades vi, trots att vi var i centrum av Stockholm, ha förhållandevis god sikt. Vi hade dessutom tur med atmosfären eftersom vi bara hade några enstaka moln som vågade passerade över oss, vilket möjliggjorde observationer av bl.a. Månen, Jupiter och Saturnus. Vi ägnade också lite tid åt att hitta bl.a. Sommartriangeln, stora och lilla Karlavagnen, Polstjärnan, Vega, Cassiopeja, Cepheus och några fler stjärnor och stjärnbilder.

Någon gång mellan klockan två och tre kröp vi till kojs, och lyckligtvis fick vi sovmorgon dagen därpå, även om nattens vila blev tämligen kort ändå.

Hur som haver var det snart dags att vakna, och strax därpå var det full fart igen. Det var den här dagen dags att gå igenom bl.a. Newtons och Keplers lagar, gravitation, olika sätt att utföra avståndsberäkningar, vad magnituder är och lite allmänt gå igenom solsystemet. Alltsammans var väldigt intressant, dock fanns en väldig spridning i svårighetsgraden på vardera lektion. Exempelvis var Newtons och Keplers lagar tämligen lätta att hänga med i, vilket antagligen var pga att de inte var sprillans nya. Magnituder däremot, relativ och absolut, samt luminositet, var helt nya begrepp, med nya enheter och nya applikationsområden, vilket gjorde det bra mycket svårare att hänga med i svängarna på plats. Men med våra anteckningar, wikipedia och lite tid, så löste det sig samma kväll.

Vi gick även igenom “provteknik”, d.v.s. hur man lyckas på IAO och IOAA. Detta applicerades sedan under räknepasset senare på dagen, där vi under en timmes lektion lyckades med konststycket att gå igenom och lösa samtliga uppgifter från en tidigare olympiad. Om de löstes med maxpoäng är tveksamt, men löstes gjorde de!

Albanova

Då dagens lektioner var klara kom en lite oväntad händelse.Jag kommer inte ihåg om det var ristat i sten redan innan, men för mig var det en överraskning, men en å så varmt välkomnad sådan! Nämligen ett besök på AlbaNova!

Som om det inte nog med att få besöka lokalerna där några av världens vassaste hjärnor spenderar sina dagar, så fick vi också en guidad tur av bl.a. Albanova-teleskopet och en föreläsning av en postdok, Flavio Calvo, där han pratade om och beskrev vad han gjorde där och hur de bär sig åt för att forska på, i hans fall, solens atmosfär (med fokus på kromosfären) och några intressanta fenomen som uppstår där.

 

 

 

 

 

 

 

 

Efter vad som kändes som några alldeles för snabba timmar på AlbaNova, var det dags att äta middag. Vi bjöd med oss Flavio till restaurang Cypern som ligger inte särskilt långt från AlbaNova, och hade det trevligt tillsammans ett tag.

Väl tillbaka på hotell Generator (ganska sent), så fick vi efter lite kortspel och pingismatcher en varning av Mikael som löd som följande: “Är ni fortfarande vakna nu så får ni inte komma och klaga på att ni är trötta imorgon.” Varpå han några minuter senare bjöd oss alla till en runda Maffia. Det var en höjdpunkt kan man väl lugnt säga!

Efter att Hugo S kallblodigt sett till att mörda hela byn i Maffia, så kröp vi återigen till kojs och gjorde oss redo för en ny dag. Även denna gång kanske lite väl sent.

 

Söndag 1/8

När väckarklockan tjöt dagen därpå packade vi lite virrigt ihop vårt pick och pack, rumlade ned till frukosten, checkade ut och drog upp till observatoriet igen för sista gången.

Väl där så fick vi de sista genomgångarna för denna resa. Den första handlade om Hubble, både teleskopet och konstanten. Samt hur man upptäckte att Andromeda var så långt bort mha s.k. “cepheidvariabler”. Därefter fick Anders äran att hålla lägrets sista lektion, som handlade om galaxer; Hur, och varför, de ser ut som de gör och ett urval av deras egenskaper. Tyvärr behövde han runda av lite tidigare än tänkt, men det är inte hela världen. Man ska vara glad att man fick vara med!

Söndagen avrundades ganska fort. Efter att Anders avslutat sin föreläsning gick alla ut ur lokalen och tog farväl. Någon timme senare satt vi på pendeltåget tillbaka hem. Lite förvirrade av den korvstoppningen vi fått, men också lite glada över att få ha tagit del av en så fantastisk möjlighet.

Jag skulle vilja avrunda detta blogginlägg med att rikta ett stort tack till Filippa Koskelainen, Mikael Ingemyr och Anders Västerberg för att ha varit alldeles fenomenala lärare, och till Hugosarna för att de frivilligt stod ut med oss i flera dagar, trots en oändlig flod av frågor och en anmärkningsvärd oförmåga att lösa till synes enkla uppgifter.

Tack för den här tiden, jag hoppas vi ses igen!
Med vänlig hälsning, Ville Damberg.

 

Varukorg