Eddie Profaska-Dzankic deltog i European Space Camp 2021 online

Eddie Profaska-Dzankic, 19 år från Malmö, tilldelades Rymdstipendiet 2021. Rymdstipendiet är ett heltäckande resestipendium som vi varje år delar ut till en gymnasieelev som gjort ett gymnasiearbete med anknytning till rymden. Eddies arbete handlade om rymdskrot som ligger i omloppsbana kring jorden. Det heltäckande resestipendiet gick till det fullspäckade rymdtekniklägret European Space Camp på den norska rymdbasen Andøya Space Center. På grund av covid-19 hölls lägret online denna gång. Här kan du läsa Eddies upplevelser av online lägret!

European Space Camp innebär vanligtvis en resa till Andöya i Norge för att delta praktiskt i en raketuppskjutning tillsammans med ett tiotal andra elever (Ja, uppskjutningen sker på en riktigt raketbas med en verklig raket). År 2021 blev det inte så. Men den upplaga av Space Camp som jag fick delta online på i augusti innehöll fortfarande mycket annat som är värt att nämna.

Innan lägret så hade deltagarna fått tillgång till en förkurs i lite raketfysik. Det uppskattades! Då det dock var den första upplagan av ESC som hölls online någonsin, så borde kanske misstag ha förväntats. En ny plan hade lagts upp av Team Space Camp (anordnare/handledarna för lägret). Den var att skicka hem små delar och elektronik för en vatten-raketuppskjutning, till varje deltagare. Detta innebar massor av internationell post och ironiskt nog har jag ännu inte fått paketet :)

Som tur var bestod lägret av en massa föreläsningar med ett ganska tätt schema. Föreläsningarna hölls av dem som jobbade på raketbasen i Andöya, folk från ESA, ingenjörer som håller på med satellitkonstruktioner och satellitdata, samt fysiker. Dem talade om sina jobb, våra möjligheter och förklarade en del om raketer samt satelliter. Utöver föreläsningar fanns även laborationer. Laborationerna var självfallet mer praktiska men tyvärr inte lika givande för mig som föreläsningarna. Dels för att föreläsningarna avslutades med många intressanta frågor. Men framförallt för att jag aldrig fick tag i paketet med raketen som laborationerna var kopplade till. Exempel på en laboration var visualisering av raketdata genom programmering i python.

Främst uppskattade jag upplysningen jag fick om vilka möjligheter som existerar för en karriär inom satellitkonstruktion, raketuppskjutningar, vetenskapen om tyngdlöshet och även möjligheterna som en universitetsstudent har. Det är nämligen så att ESA har en massa möjliga projekt för universitetsstudenter under studietiden: ESA – Education (Scrolla ner till “Hands-on space projects”)

Vanligtvis innehåller lägret alltid en massa aktiviteter utanför det tekniska. Detta året bestod aktiviteterna av lekar och spel (såsom geoguessr, nerd-quiz o.s.v…). Jag står i skuld till dessa lekar för de nya kontakter och möjligtvis framtida vänner/kollegor som jag erhöll under lägret. En av handledarna beskrev lägret som *parafras* “En plats där nördar kan samlas och vara sig själva”. Så även om det nog hade blivit roligare att nörda mig med dessa med-nördar på plats så var det värt de tre dagarna vi hade online ändå. Och även om jag aldrig fick paketet med raketbitarna och elektroniken så var det värt att delta på aktiviteterna. European Space Camp var sammanfattningsvis en fin möjlighet som jag inte förväntade mig att få uppleva.

Stort tack till Astronomisk Ungdom för möjligheten att deltaga!

/Eddie

P.S. Det där paketet kommer nog fram snart…. om tullen tillåter.

Varukorg