Invigning av Varda i Uddevalla

Den 4:e september var det äntligen dags att ge skulpturen Varda en ordentlig invigning med allt vad det innebär. Varda är det senaste tillägget i Sweden Solar System, världens största skalenliga modell av solsystemet med Globen i Stockholm som solen. Skalan är 1:20 000 000. Astronomisk Ungdom var såklart på plats och deltog i invigningen samt anordnade stjärnskådning på kvällen.

Varda är en dvärgplanet som ligger utanför Neptunus i Kuiperbältet på ett avstånd på ca. 40-53 AU (astronomiska enheter där 1 AU är avståndet mellan solen och Jorden). Varda har rör sig i en elliptisk bana och därför variera avståndet till planeten. Varda är inte ensam utan har som sällskap en måne vid namn Ilamarë som avbildas tillsammans med Varda i Uddevalla. Namnen på dvärgplaneten och månen är hämtade ur J.R.R. Tolkiens böcker. Skulpturen är formgiven av en AU-alumni vid namn Julia Niklasson som vann en tävling i Populär Astronomi 2017 och då fick möjlighet skapa denna skulptur. Varda är ett runt objekt som har en verklig storlek på ca. 70 mil i diameter vilket blir ca. 33 millimeter enligt skalan där Globen är solen. Skulpturen i Uddevalla är i Bohusgranit och materialet valdes för att skulpturen ska ha en lokal koppling. Det är inte helt enkelt att skapa en så liten skulptur i sten och Julia fick fråga runt ett tag innan hon hittade bildhuggaren Aiman Esper, som tog sig an uppdraget. Resultatet ser ni nedan!

Skulpturen står utanför Bohusläns museum i Uddevalla.
Julia Niklasson bredvid skulpturen av Varda och Ilamarë.

Invigningen ägde rum utanför Bohusläns museum klockan 13:00 lördagen den 4:e september. För att närvara vid invigningen gav sig en del av AU:s kansli, Edwin och Filippa, ut på en rymdresa hela vägen från Solen/Globen i Stockholm till Varda i Uddevalla. En resa på ca. 5 timmar med tåg. Under invigningen berättade Julia om arbetet med skulpturen och Annelie Högberg, ordförande för kultur och fritidsnämnden höll tal.

Julia Niklasson berättar hur Varda blev till innan den avtäcktes.
Stellan Hedendahl, Kultursamordnare hos Uddevalla komun, var konferencier under invigningen.
Invigningstal av Annelie Högberg, ordförande kultur och fritidsnämnden.
Filippa och Edwin från AU:s kansli på plats under invigningen.

På kvällen anlände nästa rymdfarare från AU:s kansli nämligen Mikael, som även var teleskop leverantör kvällen till ära och det var dags att ge sig upp på Skansberget för att stjärnskåda. Skansberget visade sig vara en ideal plats för detta då det inte finns gatubelysning på toppen och man kommer bort en bit från stadens ljus. Turligt nog var kvällshimlen klar, vilket gjorde att det gick att se Saturnus ringar, Jupiter med fyra månar samt Andromeda galaxen i teleskopen. Dessutom kunde man se bland annat Sommartriangeln, Karlavagnen och Cassiopeja på himlen.

Stjärnskådning på Skansberget i Uddevalla ovanför stadens ljus med Jupiter på himlen.
Stjärnskådning på Skansberget med Jupiter och Saturnus på himlen.

Ett stort tack till Uddevalla komun, Bohusläns museum, Populär Astronomi och Julia Niklasson såklart som såg till att det blev en ordentlig invigning av detta nya fantastiska objekt i Sweden Solar System!

Varukorg