(Text och bild av Chrysella Marlyn, med bilder av Mikael Ingemyr)
När Knut Lundmark-dagarna 2022 började den 1:a April samlades 40 gymnasieelever i Astronomihuset på Lunds Universitet. Efter två år av möda och väntan kunde denna femte upplaga äntligen hållas på plats i Knut Lundmarks egna hemort, Lund, och under tre dagar fick deltagarna lära sig om astronomi och rymdteknik genom lärorika föreläsningar, laborationer och aktiviteter. Vad vi gjorde skall jag återberätta nu!
När tåget rullade in i Lund steg jag och mina andra kamrater från Göteborg av. Det var en solig dag och vinden blåste lugnt, så vi bestämde oss för att ta en trevlig promenad genom Lund, allt medan vi navigerade till Astronomihuset med hjälp av Google Maps och ett bra lokalsinne. När vi väl kom fram till byggnaden välkomnades vi av den härliga projektgruppen och konferensen drog igång med att Gabriel höll en kort introduktion till Knut Lundmark-dagarna! Kort därefter blev vi introducerade till konferensens huvudfigur, Knut Lundmark, såklart, genom en föreläsning av Anders Nyholm. Han berättade om den svenska astronomens bakgrund och uppväxt, och hur det kom att salen vilket vi befann oss i döptes efter honom.
Efter Anders föreläsning fick vi ett digitalt besök av Perina Stjernlöf, som informerade om praktik- och jobbmöjligheter hos ESA och NASA. Slutligen träffade vi Martin Magnusson och Jan Knudsen. De berättade om hur det är att plugga vidare som civilingenjör inom teknisk fysik respektive kandidatstudent inom fysik på Lunds Universitet. För någon som själv aspirerar att läsa fysik i Lund var det en väldigt givande föreläsning, och det var en fantastisk möjlighet att ställa de frågorna som jag hade angående programmen!
Klockan gick mot 18.00 och middagen serverades, vilket bestod av lasagne med parmesanost. Medan halva deltagarna tog en längre middag besökte den andra halvan planetariet i Vattenhallen. Där möttes vi av Anna Arnadottir, som visade en simulering av universum och berättade om olika teleskop vilket idag används för att undersöka avlägsna galaxer, planeter och stjärnor. Bland annat fick vi lära oss om ELTn, vilket roligt nog står för Extremely Large Telescope! Upplevelsen på planetariet var fantastisk, och den avslutades med en lika fantastisk rundtur i Vattenhallens presentaffär, där många av oss köpte coola prylar. Efter studiebesöket begav vi oss gemensamt till hotellet (som, förresten var väldigt lyxigt!) och checka in i våra rum, för att äntligen vila upp oss inför morgondagen.
När jag vaknade upp igen var klockan 7.00 och det var dags att göra sig i ordning för dagen! Efter en kort dusch begav jag och min rumskamrat till frukosthallen. Där åt vi en väldigt god och blandad frukost med våra kamrater, och runt 8.45 var det dags att bege sig till Astronomihuset igen. Dagen påbörjades med en föreläsning av Gabriella Stenberg-Wieser, som berättade om Jupiters isiga månar och rymdsonden JUICE, vilket planeras att skjutas upp nästa år (2023). Vi fick även höra om Gabriellas forskning och koppling till rymdsonden, vilket jag tyckte var väldigt coolt!
Näst på tur var Nicholas “Nick” Borsato, som genom sin “Can We Find a Second Earth?” förklarade hur forskare bedömer ifall en planet är beboelig. Bland annat tog han upp cross-correlation tekniken, där man kombinerar olika signaler för att hitta specifika signaler genom interferens. Om kvoten av signalens styrka och ett tal är över 5 så är planeten beboelig! Efter Nicks föreläsning serverades dagens lunch, vilket var en pastasallad, och kort därefter utförde vi en laboration på spektroskopi, där vi fick tillverka våra egna spektrometrar med hjälp av CD skivor och vanlig kartong. När våra egengjorda apparater var färdigkonstruerade fick vi rikta dem mot en upplyst tub av en okänd gas och gissa våglängden hos den starkaste spektrallinjen som bildades. Det vinnande laget skulle utses på morgondagen, men mer om det kommer sen!
Efter lunchen kom Diane Feuillet och pratade om avlägsna stjärnor och galaxer, samt hur de upptäcks i föreläsning “Foreign Stars and Where to Find Them: When Big Galaxies Eat Small Ones”. Något intressant som Diane nämnde tyckte jag var faktumet att det inte är alla stjärnor i vintergatan som faktiskt har bildats här; många av stjärnorna har faktiskt migrerat in från andra galaxer! Kanske var vår egna sol bildad utanför vår galax?Hursomhelst, så var nästa föreläsare på tur Linn Eriksson, som pratade om upptäckandet samt bildandet av exoplaneter. Flera av metoderna som hon nämnde används för att upptäcka exoplaneter var riktigt fiffiga: speciellt transitmetoden! Efter Linns föreläsning tog vi en kort “mingelbreak”, featuring cider och AUs generalsekreterare och grundare Mikael Ingemyr innan det sist, men definitivt inte minst, var dags för Michael E. Brown att föreläsa!
Mr. Brown är en amerikansk professor känd för att ha “dödat av Pluto” genom sin upptäckt av massvis andra, mer planet-liknande objekt i Kuiperbältet. Under sin föreläsning berättade han om sin forskning och teorin om “Planet Nine”, vilket är en planet som enligt vetenskapen måste vara bakom Neptunus. Än idag har vi inte funnit den än, men vem vet? Kanske så är det vi Knut Lundmark-deltagare som en dag kommer att hitta den! När eftermiddagen började lida mot sitt slut tackade vi Mr. Brown för sin föreläsning och begav oss tillbaka till hotellet för att göra oss iordning för finmiddagen.
Klockan 19.00 samlades vi i hotellets restaurang och då var det äntligen var dags för sittningen! Under kvällen serverades tre stycken rätter. Vi fick även besök av Gabriella, Nick och även en liten sneak-peak av Rebecca Forsberg och henne föreläsning, som vi skulle få lyssna på imorgon! Men under tiden så blev det mycket mingel, skratt, tal och även trolleritricks som jag än idag inte förstår mig på. När middagen var över fortsatte minglet i hotellets reception–medan vissa tog löjliga bilder vid en soffa var vi flera som deltog i en härlig runda av biljard! Kvällen avslutades med en uppfriskande promenad till en närliggande McDonald’s för de hungriga (inklusive mig!), och när vi kom hem var det än igen dags att vila upp sig igen med en god natts sömn.
När söndagsmorgonen kom steg jag upp vid klockan 7.00 och gjorde mig iordning för att äta frukost i restaurangen. Efter frukosten var det dags för packning och utcheckning, och runt 9.00 tiden hade vi begett oss till Astronomihuset för den sista dagen av Knut Lundmark-dagarna! Dagens första föreläsning hölls av Rebecca, som pratade om hur det går att undersöka hur vår galax har sett ut genom dess tidigare skeenden i föreläsningen “Galaktisk arkeologi: Vintergatans historia genom dess stjärnor”. Efter det var det dags för programmets sista föreläsning av Ross Church, och då fick vi lära oss om stjärnhopen Messier 67 (M67)! Det som kunde sammanfattas av Mr. Church’s föreläsning var att stjärnorna i stjärnhopen är väldigt lika vår egna stjärna, solen, och att det därför kan vara en potentiell födelseplats för den.
När klockan slog 12.30 var det dags för vår sista lunch av väldigt goda currybaguetter! Rebecca erbjöd även en rundtur av Astronomihuset där vi bland annat fick se de gamla bokhyllorna från Knut Lundmarks egna kontor samt universitetets teleskop! Därefter var lunchen över och det var dags att avsluta konferensen med Kahoots, där den första testade oss på den kunskap som vi har lärt oss under de tre dagarna och den andra testade våra socialiseringsförmågor genom deltagarnas samt projektgruppens unika “fun facts”! Medan den första Kahooten hjälpte till att friska upp minnet var det andra quizzet väldigt roligt att spela, då det var intressant att se vilka talanger eller erfarenheter ens nya vänner har. Efter Kahoot höll Gabriel i en kort presentation till Astronomisk Ungdom och dess verksamheter innan det var dags att säga hejdå och bege sig hem till Göteborg.
Överlag så tycker jag att var helgen helt underbar och var verkligen välbehövd. För mig så var den som en paus från mina vanliga studier utan att riktigt ta en paus från lärandet. Istället fick jag lära mig om det jag älskar mest, nämligen fysik och astronomi! Tack vare Knut Lundmark-dagarna har jag även skaffat många nya kompisar som jag har regelbunden kontakt med, och jag är tacksam för den gemenskapen samt lärdomen som jag har fått under enbart tre dagar i Lund. Så om du som läser detta också vill uppleva samma sak rekommenderar jag starkt att du uppmanar din skola att skicka stipendiater (t.ex. du!) till nästa års upplaga av Knut Lundmark-dagarna! Kanske kommer du bli lika inspirerad som jag blev?
Tack och hej, leverpastej!
Chrys
Deltagare i KLD 2022