Rymdresan 2022: La Palma

Klockan var 21:30 och det hade precis börjat skymma. Vi åkte upp för en av La Palmas vulkaner, förväntansfulla över vad kvällen skulle ha att erbjuda. När vi stannade till slogs vi av väder-kontrasten. Efter dagar med stekande sol möttes vi nu av kyla och blåst. Men rakt ovanför oss sträckte sig Vintergatan likt ett smalt täcke, omringat av miljoner gnistrande stjärnor, och kylan kändes inte alls lika bitande längre.

Rymdresan 2022 till La Palma visade mer än någonsin hur viktigt AU är för både nya och gamla medlemmar. Tillsammans samlades vi under en gnistrande stjärnhimmel för att dela det vi alla älskar mest- rymden. Vi tittade på vår granngalax Andromeda, besökte stjärnhopar och nebulosor, och precis innan vi skulle bege oss ner från berget steg Jupiter upp över horisonten. Vi skådade en sagolik stjärnhimmel som påminde oss om varför vi älskar att sprida vår passion för astronomi och rymdfart till Sveriges alla barn och unga.

La Palma är en unik ö och man förstår verkligen varför Madonna sjöng om La Isla bonita i hennes 80-tals hit. Under några få timmar förflyttade vi oss mellan tät skog till vulkan-öken, och öns stränder erbjuder många badmöjligheter. Dessutom finns höga höjder ovan molnen att observera stjärnor från. Allt man kan önska sig från en semesterö, i alla fall för astronomer. 

Vi besökte totalt nio olika observatorier. Ett av de coolaste (enligt mig) var Isaac Newton teleskopet som fraktades (ja du läste rätt) på 80-talet till ön från England då det brittiska klimatet inte erbjöd så bra observationsmöjligheter. Vi fick möjligheten att gå in i observatoriebyggnaden och se teleskopet på nära håll. Det är ett optiskt teleskop med en spegel på 2.54 m och det är svårt att förstå hur ett teleskop i denna storlek har kunnat fraktas till ön.

Under veckan fick vi möjligheten att följa en lokal-guide med astronomi-bakgrund, Ovidiu. Han tog med oss till lokala lunchställen, unika stränder och vackra platser. La Palma är känd för slingriga vägar som faktiskt har byggts upp på de vägar som urbefolkningen från början konstruerat. När vi åkte upp för en av vulkanerna körde vi helt plötsligt igenom ett lager av moln och det blev tydligt hur höga höjder som ön har att erbjuda. Utsikten var sagolik men vi var i stunden väldigt tacksamma att ha med en guide som känner till vägarna.

En av dagarna begav vi oss in i en tät skog på öns norra del. Efter en kort promenad nådde vi fram till ett vattenfall, som vi självklart badade i. I skogen vi vandrade i finns arter unika för ön och klimatet är svårt att beskriva. Det kändes lite som att vi åkte genom en Jurassic Park film och jag kom på mig själv med att spana efter dinosaurier.

Vi tog verkligen tillfället i akt och utforskade ön till fullo. Första dagen besökte vi en av öns vulkaner- San Antonio. Vi vandrade längst med vulkanens krater som bildades under utbrottet 1677. Platsen var otroligt vacker och påminde oss om att La Palma ständigt är under förändring p.g.a. all vulkanaktivitet. Vi besökte även den sidan av ön som senast hade ett utbrott, i höstas. En hel stad ödelades och flera tusen människor fick fly från sina hem när lava från vulkanen rasade fram. Det tjocka lagret av aska visade på en av naturens största krafter.

På bilden står förbundsledamoten Hugo Berg framför Isaac Newton teleskopet.

Under veckan skrev även vår förbundsordförande, Gabriel Delerin, under ett kontrakt för att AU i framtiden ska hyra mark för ett fjärrstyrt observatorium på La Palma. Vår guide, Ovidiu, leder ett projekt som heter Astrofarm, som AU nu har en garantiplats i. Så om några år har förhoppningsvis vi vårt alldeles egna observatorium på en av världens rymdigaste platser.

Med detta vill jag hälsa från alla deltagare från årets Rymdresa till La Palma och tacka för en oförglömlig resa!

/Cornelia

Gabriel och Ovidiu skakar hand efter att ha skrivit på för vårt framtida samarbete, på marken där AU:s egna observatorium förhoppningsvis kommer att stå i framtiden.
Varukorg